Богданівська аглофабрика упевнено нарощує виробничий ритм

15-го вересня перші тони марганцевого агломерату класу АМ-1 лягли на склад готової продукції Богданівської збагачувально-агломераційної фабрики. До цього моменту підрозділ майже рік знаходився у виробничому простої. Наразі з’явилась потреба у виготовленні агломерату, який випікається на БЗАФ. Для того, щоб привести фабрику у функціональну готовність, залучались трудові сили її колективу та ремонтних підрозділів. Через тиждень після запуску аглофабрика демонструє упевнену роботу. В цьому ми пересвідчились на власні очі, пройшовшись по всьому технологічному ланцюгу. Як готували фабрику до запуску і хто брав у цьому безпосередню участь – читайте в нашому репортажі.

Складові шихтових компонентів для спікання готової продукції накопичують на складі дрібного концентрату, звідси і починається виробничий процес. Тому саме з цього місця ми і почали свій огляд, у супроводі начальника БЗАФ Вадима Гибала. Склад вже активно приймає і накопичує сировину у вигляді концентрату І та ІІ сортів та коксового дріб’язку. Приміщення для приймання цих компонентів було належним чином підготовлене, грейферні крани – відремонтовані. Особливу увагу звернули на відновлення металоконструкцій трапів, що важливо для забезпечення належних умов праці. На це питання Вадим Вікторович звернув особливу увагу:

– Під час підготовки фабрики до роботи ми з колегами звертали увагу на кожен виробничий вузол, адже підрозділ майже рік простояв. Хочу підкреслити, що БЗАФ працює за унікальною технологією – коли з ладу виходить хоча б один механізм, зупиняється вся фабрика, тому що порушується ланцюг. Це додавало нам вдвічі більшої відповідальності під час підготовчих робіт. Особисто моя вимога була – перевірити та відновити функціональність всіх систем захисту, а саме автоматичних вимикачів, огородження, блокувальної системи. Це – важлива складова безпечної роботи персоналу. Ми, звісно, провели інструктаж, але і на практиці пересвідчились у готовності системи безпеки перед тим, як допускати людей до роботи.

За словами начальника БЗАФ, ревізії потребувало все обладнання, але особливу увагу все ж таки звертали на приведення у повну «бойову готовність» грейферних кранів, агломашини, чашового охолоджувача, системи пилогазоочищення та водопостачання.

  • Агломашина, як відомо, — це серце нашої фабрики. Від того, у якому ритмі та з якою інтенсивністю вона працюватиме, залежить результат діяльності всього підрозділу. Тут передивились кожну деталь – від горна до спікальних візків. Також відревізували чашовий охолоджувач – відновили металоконструкції і тарель. Хочу підкреслити, що цей вузол теж дуже важливий. Він приймає агломерат з високою температурою – тільки з печі, і повинен його охолодити до температури +100 градусів. У шихтовому відділенні, де відбувається змішування концентратів та коксу перед огрудкуванням і подачею на машину, відремонтували барабани. Не залишили поза увагою і конвеєрний транспорт, — розповідає Вадим Гибало.

За кожною з цих робіт стоїть важка праця людей, завдяки яким фабрика виконує свої планові завдання. Отже, за виконанням перелічених завдань ми зустріли електрогазозварника Сергія Федоренка, дозувальника шихти Сергія Новака, машиніста конвеєра Ірину Ігнатенко, а також агломератників – Олександра Осипішина і Степана Єжова. Над відновленням освітлення на фабриці працював досвідчений електрослюсар Іван Вакуліч

Одна з ключових дільниць аглофабрики – це система пилогазоочищення. Куратор цього напрямку роботи, заступник начальника фабрики – Володимир Кірікович розповів, що в рамках підготовки до запуску обидва об’єкти пилогазоочищення, більш старша ФРІР-500 і новіша ФРІР-700, продемонстрували надійність й ефективну захищеність навколишнього середовища від виробничого пилу, без прогалин та витоків. Готовність системи ПГО забезпечували слюсар дільниці Анатолій Макаренко, а також електрослюсарі – Едуард Петухов та Андрій Піддубний.

Колектив ВШГ Олександрівськові збагачувальної фабрики відповідав за забезпечення подачі води на БЗАФ. Із своїм заданням працівники впорались.

Автоматичний контроль та керування роботою обладнання фабрики здійснюють фахівці диспетчерського пункту: оператори пульту управління Ніна Руденко та Олена Маляренко, а також оператор пульту управління системою ПГОУ Наталія Гибало.

Ось так, знову зібравшись в рідному підрозділі колектив БЗАФ взявся за роботу. Запустили фабрику, як і планували, 15-го вересня. З того дня виробниче життя тут знову завирувало. Всі працівники зайняли свої робочі місця і почали виконувати поставлені завдання. У вересні вони сягають випікання 12 тис. тон агломерату. Наразі третя частина виробничого плану вже виконана.

Днями ми відправились на БЗАФ разом з головним технологом підприємства Левом Куцеволом. Спеціаліст спільно з Вадимом Гибалом та начальником Відділу технічного контролю Олегом Фраєм розбирались з процесом дозування шихти і контролю якості готової продукції. До речі, за нього відповідають працівниці ВТК, які розташувались у спецлабораторії на території самої фабрики. Контролер ВТК Олена Чорна продемонструвала технологію відбору проб агломерату. А слідкує за тим, щоб цей процес виконувався належним чином, в.о майстра контрольного ВТК Анна Харченко.  

Під час наради фахівці проаналізували компонентний склад шихти і прослідкували за процесом її формування, поетапного руху та подачі на агломашину. Визначились з пріоритетами і поставили відповідні завдання працівникам на виробничих ділянках.

Побували і в самому гарячому цеху фабрики– на агломашині, яка власне і спікає агломерат. Того дня цей відповідальний процес регулювали агломератники Віктор Євдокимов та Віталій Зомарєв.

Кінцевий етап — відвантаження готової продукції споживачам та контроль за ним, забезпечує молодий фахівець, вантажник, який наразі проходить стажування на посаду начальника складу готової продукції – Володимир Піскунов.

Якщо говорити про роботу дільниці ПГО, котра відповідає за очищення повітря від виробничого пилу, то вона працює досить ефективно.

  • Судячи з обстеження і замірів, які нещодавно проводили наші фахівці з відділу охорони навколишнього середовища, наша система ПГО демонструє дуже високий ступінь очищення. Рівень викидів від фабрики повністю відповідає всім дозволеним нормам. Мало того, той пил, які ми виловлюємо, збирається і знову повертається у виробництво. Це допомагає економити наші ресурси і ще більше мінімізувати викиди, — підкреслює начальник БЗАФ.

Його слова підтвердив і начальник відділу охорони навколишнього середовища Андрій Кащин:

  • Масова концентрація забруднюючих речовин у газах, що відводяться від окремого типу обладнання у місці їх виходу з устаткування (або газоочисного обладнання, яке встановлене безпосередньо за джерелом утворення викидів) на БЗАФ, не перевищує технологічних нормативів викидів, затверджених Наказом Мінприроди № 671 від 21.12.2012 року № 671 «Про затвердження Технологічних нормативів допустимих викидів забруднюючих речовин із устаткування (установки) для випалювання та агломерації металевої руди (включаючи сульфідну руду)».

Отже, технологічний процес на Богданівській аглофабриці жодним чином не шкодить мешканцям Покрова. Наразі БЗАФ працює з дотриманням всіх виробничих норм і показників. Завдання фабрики на осінній сезон – випуск 40 тисяч тон якісного агломерату. Його планують виконати протягом вересня-жовтня.

                                                                                                                                                                                  Наталія ЧЕПЕЦЬ

Сподобалась ця стаття?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

PokrovGZK© 2020 Design by DIT

Україна, Дніпропетровська обл., м.Покров, вул. Центральна, 11