Як зниження рівня води у Каховському водосховищі вплине на ЗАЕС? Офіційно від керівника «Енергоатома»

Підрив дамби Каховського водосховища призвів до неконтрольованого виливу великої кількості води. Від цього терористичного акту росіян постраждали чимало населених пунктів Херсонщини. Але занепокоєння громадськості викликає і ситуація на Запорізькій атомній станції (ЗАЕС), реактори якої охолоджувалися завдяки наповненості спеціального ставка. Що наразі відбувається та чим це загрожує людям в ефірі телемарафону пояснив президент ДП «НАЕК «Енергоатом» Петро Котін.
По-перше, як акцентував посадовець, підрив Каховської ГЕС безпосередньо не впливає на функціонування ЗАЕС. Окрім того, розроблений певний алгоритм заходів щодо подальшої роботи станції та персоналу на той випадок, коли рівень води у водосховищі стане критично низьким.
ЗАЕС працює, але не можу сказати, що все в порядку, адже цей надважливий об’єкт вже тривалий час окупований росіянами. Деградація станції продовжується, починаючи з обладнання та завершуючи перебуванням на майданчику військових, ворожого озброєння та техніки. Ситуацію, яка склалася навколо станції через підрив дамби, ми не можемо назвати критичною, адже ЗАЕС охолоджується за допомогою власного ставка-охолоджувача, який відокремлений від Каховського водосховища, де зберігається достатній рівень води. І сам ставок, і чаші басейнів, на яких працює система безпеки, тримають достатній рівень води, який був до підриву Каховської дамби. Тому поки причин для занепокоєння немає, – запевнив очільник «Енергоатома».

Також, за словами Котіна, якщо рівень води у ставку буде знижуватися, то він потребуватиме підживлення. В нормальному режимі для цього використовувалася вода з Каховського водосховища.
Разом з тим, можу запевнити, що ця ситуація є проєктною і передбачена в режимі атомної станції. Маємо розроблений алгоритм заходів щодо роботи ЗАЕС та персоналу на той випадок, якщо рівень води в Каховському водосховищі буде зменшуватися. Фахівці все одно зможуть забезпечити нею реактори. Як варіант, завдяки використанню води зі свердловин, які розташовані на майданчику ЗАЕС. Тому «Енергоатом» підтверджує заяви МАГАТЕ, що прямої та безпосередньої загрози для АЕС немає, але рівень деградації продовжує зростати, – додав Петро Котін.
Стосовно можливих негативних ризиків впливу на станцію та навколишнє середовище, то, за словами посадовця, як би це страшно не звучало, ми стоїмо на порозі екологічної катастрофи.
На останок Петро Котін зазначив, що МАГАТЕ постійно моніторить ситуацію на атомній станції, а також всіляко привертає увагу світової спільноти, закликаючи якомога швидше звільнити ЗАЕС від окупантів та повернути її під контроль «Енергоатома».
Як бачимо, терористи, підірвавши дамбу, скоїли величезне лихо. Чекаємо від влади та світової спільноти конкретних дій, скерованих на стабілізацію ситуації та запобігання найгіршим її сценаріям.

Сподобалась ця стаття?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

PokrovGZK© 2020 Design by DIT

Україна, Дніпропетровська обл., м.Покров, вул. Центральна, 11