Незламні серця дітей бʼються заради України

     Традиційно у перший день літа ми вітаємо найкращих, найрідніших, найталановитіших зірочок у нашому житті – наших діток. Сьогодні – їхнє свято, Міжнародний день захисту дітей. Невипадково саме воно стало для нас приводом для знайомства з колективом незламних акторів, вихованців Будинку творчості дітей та юнацтва, які творять «звичайні дива». Коли ми зазирнули до них за лаштунки, то потрапили на репетицію казки «Ріпка» у сучасному форматі. На перший погляд, вам здається, що в цій ситуації все просто і передбачувано: діти-ріпка-колобок-лисичка… Але, повірте, таке враження – хибне. Давайте разом розбиратись чому.

Приємно познайомитись

     Театральний колектив «Звичайні дива» – команда дуже талановитих та цілеспрямованих дітей, віком від 8 до 13 років. Акторській майстерності їх навчає досвідчений педагог Людмила Нагібіна. Разом вони створюють просто неймовірні шедеври, які підкорюють сцену і глядачів. Під час знайомства із зірковим складом колективу ми були приємно здивовані тим, що багато юних акторів – це діти наших колег, працівників Покровського гірничо-збагачувального комбінату. Отже, Каміла Топєха (донька спеціаліста комерційного відділу Надії та монтера колії Залізничного цеху Андрія Топєхи), Ніколь Слащова (мама Валерія – працівниця Теплосилового цеху), Уляна Махінько (тато Анатолій Махінько – слюсар Колони кар’єрно-дорожної техніки Автотранспортного цеху), Поліна Смислова (донька головного енергетика Чкаловської збагачувальної фабрики Сергія Смислова), Анастасія Бічагова (тато Микола Бічагов – помічник машиніста крокуючого екскаватора Запорізького кар’єру). З ними на одній сцені також виступають: Карина та Орина Устенко, Анна Пінчук, Кіра Горелишева та Євген Лапшов.

     Наставниця юних акторів розповіла нам, що війна в країні вплинула й на творчість театрального колективу, скоригувавши тематику вистав. Зазвичай, в їх репертуарі були гумористичні вистави, але з початком повномасштабного вторгнення все змінилося. Драматичні серйозні сюжети почали переважати над комедійним жанром.

      – Раніше ми брали більш легкий, розважальний жанр. Від нашої творчої студії записали 8 випусків гумористичного кіножурналу «Смайл-Шоу» – це короткі, веселі та цікаві історії зі шкільного життя. Зараз від казок та комедій, які дуже полюбляють наші актори, ми перейшли на серйозну тему, – розповідає Людмила Олексіївна.

     Наші театрали взяли за мету прославляти силу та незламність української держави, мужність її борців за незалежність. Одним із таких витворів, у виконанні талановитих акторів, стала вистава «Незламні», яку вони представили на щорічному обласному конкурсі-фестивалі. Її назва вже говорить сама за себе, а виступ дітей пробирає «до мурах». Прониклива гра акторів занурює глядача у драматичне минуле, що перегукується із буремним сьогоденням. Переконайтесь, перейшовши на ютуб за посиланням.

      – Цьогоріч нашим завданням було створити виставу на українську тематику, показати, якою сильною та незламною є наша країна. Ми живемо в такий важкий час, коли хочеться розповідати і прославляти мужність наших людей, з якою вони борються за вільну Україну. Якщо ж зазирнути у минуле, то бачимо, що українці здавна виборють свою свободу та право на власну національну ідентичність,зазначає керівник колективу.

Як готували «Незламних»

      Ідея створення вистави «Незламні» зародилася спільно з директором Будинку творчості Ніною Якимовою. Вона запропонувала взяти за основу репліки жінок-поетес, розповідає Людмила Нагібіна:

      – Оскільки театральний конкурс проходить на такій патріотичній хвилі, то ми вирішили зіграти цю виставу, використовуючи українське поетичне слово, що лине скрізь століття. Твори поєднали так, щоб вони і в наш час були актуальними, звучали сучасно.

      Як режисер і сценарист, Людмила Олексіївна натхненно, з великим задоволенням працювала над проєктом. Діти ж з ентузіазмом сприйняли ідею нової вистави, вони збагнули, яка висока відповідальність покладається на них. Але ідею педагога підхопили одразу, бо українська дитина у наші важкі часи «в серці має те, що не згасає». Заради цього наші Захисники і виборюють гідне майбутнє, на яке вони точно заслуговують.

     – Діти на ура підхопили цю ідею! Вони пройнялися, зацікавилися, і навіть самі створювали потрібну атмосферу. Коли почали працювати над виставою «Незламні», у нас відбулася бесіда, ми обговорили події сучасної України, а також згадали факти з історії. Всі підійшли до завдання творчо, працювали відповідально: надсилали голосові повідомлення, переймалися тим, чи правильно вони розставляють акценти у творі, – ділиться робочою атмосферою під час народження вистави керівник колективу.

      Виставу успішно відзняли та відправили на обласний фестиваль, наразі очікують на результати.

     – Все це з великою подякою ЗСУ за те, що вони нам дають можливість збиратися та займатися улюбленою справою, – акцентує Людмила Нагібіна.

      За словами викладачки, діти не змогли стояти осторонь, вони щиро зацікавилися і прагнуть дізнаватися більше про нашу історичну минувшину:

      – Ще за часів козацтва українцям доводилося воювати, матерям розлучатися з синами, жінкам чекати чоловіків з війни. Ці страждання, на жаль, супроводжують українців і в наші часи. Тому діти усвідомлюють, що це біль та біда тепер уже нашого сьогодення.

Діти війни про незламність української нації

      Своїми думками з приводу вистави «Незламні» з нами поділилися і виконавці головних ролей.

     Каміла Топєха:

     – У цій виставі я грала з почуттям гордості за свою країну. Хотіла б, щоб глядачі замислилися над історією рідного краю, пишалися Україною!

      Юна зірка мріє стати відомою актрисою та нести українську славу у світ. Вона стрімко підкорює театральні вершини. За підсумками минулого року, Каміла стала стипендіаткою міського голови.

     Поліна Смислова:

     – Мета нашої вистави – довести, що ми – незламні, і попри все переможемо. Бо в нашого народу є міцна сила духу.

      У колективі «Звичайні дива» Поліна почала займатися торік і вже активно бере участь у різноманітних конкурсах. Найбільше дівчина мріє про мирне життя на Батьківщині:

      – Хочу, щоб закінчилася війна, тоді можна буде не боятися подорожувати нашою чудовою країною.

     12-річна Анастасія Бічаговаталановита акторка, вже має трирічний досвід занять у колективі «Звичайні дива». Дівчині подобається з усмішкою сяяти на сцені. Тому її улюблене амплуа – веселі, комедійні ролі. Але сьогодні – не час для сміху, і Настя це добре усвідомлює. Для неї було за честь грати таку серйозну і відповідальну роль у «Незламних». Це важко далося, але акторка пишається, що має досвід і таких виступів:

     – Вистава «Незламні» мені далася важко, потрібно було повністю вжитися в роль для того, щоб показати людям, що це дійсно було, що такі страшні події пережив наш народ. Я хотіла, щоб глядачі відчули це, зрозуміли, які випробування перенесла Україна, але не зламалася. Я мрію, щоб закінчилась війна, все було у нас тихо, спокійно, мирно. Вірю, Україна в майбутньому буде сильною та квітучою!

     Орина Устенко (8 років) вже рік займається в колективі:

     – Мені подобається вчити вірші про Україну та виступати для публіки. У нас дуже цікаві вистави, багато конкурсів, смайл-шоу. Вистава «Незламні» викликає у мене сумні почуття через страждання, які переживає наш народ. Але я точно знаю, що незабаром історія зміниться. Зараз головне, щоб наша перемога настала. Я знаю, що це точно буде, бо Україна – незламна!

З переможними здобутками та вірою у світле майбутнє України

     Наші юні борці мистецького фронту вірять тільки у краще майбутнє країни та не збираються зупинятися на досягнутому. А здобутків у них, попри дистанційне навчання, чимало. Активні заняття з художнього читання, кіно- та телемистецтва, постановка вистав, челенджі не минули марно. Протягом останнього року за участь у численних конкурсах та фестивалях в онлайн-форматі колектив «Звичайні дива» здобув диплом I ступеню середземноморського фестивалю дитячої та юнацької творчості «Totafest», в номінації «Оригінальний жанр» переміг у всеукраїнському дистанційному багатожанровому конкурсі талантів «У країні мистецтв». Став лауреатом I ступеню міжнародного фестивалю-конкурсу «Острів злагоди» у номінації «Телемистецтво». Театрали з Покрова також взяли Гран-прі міжнародного конкурсу мистецтв «Воля» (номінація «Кіномистецтво»). Колектив отримав першу премію всеукраїнського багатожанрового конкурсу мистецтв у номінації «Кіномистецтво», посів II місце у відкритому фестивалі-конкурсі театральних мініатюр «Весняні етюди-2023».

      – Все це – спільна заслуга нашої творчої родини! На велику вдячність за старанність та наполегливість заслуговують актори, а також батьки, що всіляко підтримують дітей у прагненні творити. Весь колектив Будинку творчості гуртом створює декорації, театральні реквізити, разом ставимо світло, звук – працюємо єдиною командою! – зазначає Людмила Нагібіна.

     Пишаємось незламними акторами Покрова! Захоплюємось стійкістю, витримкою батьків та педагогів, завдяки яким юні дарування мають змогу розкривати свій творчий потенціал. Діти – це найбільше щастя для батьків та найцінніший скарб української нації, за який варто боротися. Це невпинно роблять наші Захисники на полі бою.

      У святковий День бажаємо нашим найкращим у всьому світі дітям безмежного щастя, мирного неба, яскравих вражень та позитивних емоцій, нових відкриттів та досягнень. Ви – наша надія та прекрасне майбутнє, джерело сили та натхнення, що веде Україну до Перемоги!

Сподобалась ця стаття?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

PokrovGZK© 2020 Design by DIT

Україна, Дніпропетровська обл., м.Покров, вул. Центральна, 11