На Великдень додому з російського полону повернули 130 українських Захисників, а за весь час війни – понад 2 тисячі

Світле Воскресіння Господнє ознаменувалось не тільки підступними ворожими обстрілами, а й гарною новиною для сотень сімей українців. Завдяки зусиллям Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими додому повертаються 92 військовослужбовці ЗСУ, 20 тероборонців, 11 нацгвардійців, троє прикордонників, по двоє представників Військово-морських сил та Державної спеціальної служби транспорту. У Міністерстві оборони розповіли, скільки всього українських полонених вже вдалось звільнити під час війни і як налагоджували офіційну процедуру.

 

У Координаційному штабі повідомили, що всі врятовані Захисники – рядові та сержанти. Більшість з визволених воїнів захищали Україну на Бахмутському та Соледарському напрямках, а також на Запоріжжі, Херсонщині, Луганщині. Відомо, що найстаршому зі звільнених Оборонців вже виповнилося 58 років, наймолодшому – 21 рік. 48 зі 130 військовослужбовців вважались зниклими безвісти. Частина з урятованих мають поранення, численні контузії та втрачені кінцівки. Серед визволених з неволі – двоє рідних братів, які воювали в районі Бахмуту.

У Міністерстві оборони додали, що за минулий тиждень команді Координаційного штабу вдалося визволити з неволі ворога 230 наших воїнів, а з початку повномасштабного вторгнення – 2235 Захисників. Серед визволених були і двоє покровчан – Євген Дутко та Іван Захарчук.

41-річний Євген Дутко потрапив у ворожий полон після поранення, яке отримав в боях за Соледар. Деякий період Захисник вважався зниклим безвісти. Але весь цей час рідні військовослужбовця не втрачали надію на те, що їх Герой живий. Їхніми молитвами – дочекалися дружина, двоє синів і батьки.

Оборонець Маріуполя, морський піхотинець Іван Захарчук рівно рік тому потрапив до ворожого полону. Рідні про це дізналися лише через півроку пошуків. З тих пір дружина Олена та батьки ні на хвилину не опускали рук, наближаючи день, коли почують його голос. Цієї миті чекав і 6-річний син Івана. Зараз щаслива родина возз’єдналась. Вже публікують радісні світлини разом. Фото з офіційної сторінки батька звільненого бійця Олега Захарчука у Фейсбук.

Дай Бог, нашим звільеним Захисникам сил і міцного здоров’я, аби забути весь той жах, який їм довелось пережити! Дякуємо за мужність, витримку і наш спокій!

За кожним поверненням українських Захисників стоїть важлива робота цілої команди

Обмін та поводження з військовополоненими – це ще один доказ цивілізованості Української держави навіть в умовах такої руйнівної війни.

В Міністерстві оборони пояснили, що стоїть за цими радісними для кожного українця словами?

Україна з 24 лютого 2022 року вперше з початку війни, тобто з 2014 року, організувала процес обміну та поводження з військовополоненими, причому, у повній відповідності до норм міжнародного права. Вперше цей процес став повністю офіційним та відкритим наскільки дозволяє безпека.


Що ж для цього було зроблено?

  1. Весною 2022 року – оперативно були прийняті всі необхідні закони, постанови, накази
  2. та запущений новий ефективний цивілізований державний механізм обміну та поводження з військовополоненими.
  3. 11-го березня 2022 року – створений Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими при Головному управлінні розвідки Міноборони. Штаб координує діяльність більше десяти державних інституцій, що беруть участь у процесах обміну та поводження з військовополоненими.
  4. Створені умови для тримання військовополонених ворога з дотриманням всіх вимог Женевських конвенцій.
  5. Врегульовано логістику військовополоненого ворога від моменту затримання до доставки у табір. У цьому процесі беруть участь декілька силових відомств і ділянка відповідальності кожного закріплена нормативно.

У Міноборони, зазначають, що тема обміну потребує тиші заради безпеки наших військових, які знаходяться у ворожих місцях несвободи. Тому сказати тут можна небагато. Втім, результати говорять самі за себе.

 

Якщо ваш родич потрапив у полон або вважається зниклим безвісти, звертайтесь до:

  • Національного бюро з розшуку людей.
  • Національної поліції.
  • Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими.
  • Об’єднаного центру з пошуку та звільнення полонених при СБУ.
  • Центрального агентства з розшуку Міжнародного комітету Червоного хреста.
  • Робочої групи ООН з питань насильницьких або недобровільних зникнень.

Усі деталі та контакти зібрані за посиланням:

https://veteranfund.com.ua/legal_consultations/search_for_people/

 

Сподобалась ця стаття?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

PokrovGZK© 2020 Design by DIT

Україна, Дніпропетровська обл., м.Покров, вул. Центральна, 11