Напередодні Великодня вогнеборці закликають бути уважними та не нехтувати правилами безпеки

Як повідомили в обласній державній військовій адміністрації, з початку року у житловому секторі регіону виникло понад 600 пожеж. Найбільше випадків, а саме 420, сталося у будинках та квартирах.
Саме тому напередодні Великодня, коли люди звикли прикрашати святковий стіл та оселю свічками і лампадками, стала актуальною тема правил, які покликані зберегти життя.
Як акцентувала начальниця відділу департаменту цивільного захисту ОВА Олена Шевцова, часто причинами виникнення пожеж в оселях громадян є нехтування правилами пожежної безпеки та людська недбалість.
Кинуті недопалки, використання несправної проводки чи електроприладів, і навіть покинуті без догляду бойлери, обігрівачі та інші прилади. Все це може спричинити пожежу та призвести до трагічних наслідків, – акцентувала посадовиця.
Згідно зі статистикою, найбільша кількість побутових пожеж в області виникла у Дніпровському (117) та Криворізькому (102) районах нашої області. Вогонь та задимлення забрали життя 68 людей, двоє з яких – діти.
Для того, щоб убезпечити себе від таких жахливих наслідків, не слід нехтувати правилами пожежної безпеки в побуті.

Щоб уникнути пожеж у власному помешканні, дотримуйтесь нескладних правил пожежної безпеки:

— не паліть у ліжку;
— слідкуйте за станом та справністю електромережі;
— у разі виходу з приміщення не залишайте увімкненими телевізори, праски, обігрівачі тощо;
— не залишайте дітей без нагляду та не дозволяйте їм бавитися сірниками, запальничками й іншими небезпечними побутовими предметами;
— намагайтеся уникати перевантаження електричних мереж, не вмикайте одночасно побутові електроспоживачі великої потужності;
— подбайте про захист помешкання при користуванні пічним та газовим опаленням.
— відмовтеся від використання неякісних, саморобних та несертифікованих побутових електроприладів;
— контролюйте справність електроприладів, які використовуєте.

Та якщо пожежа все ж спалахнула, фахівці нагадують, що у такому разі не варто впадати в паніку. Слід якомога швидше повідомити про займання Службу порятунку за екстреним телефонним номером 101.
За можливості краще покинути приміщення, у якому виникла пожежа. Якщо це неможливо, треба виходити на балкон та кликати на допомогу. Разом з тим слід убезпечити себе від отруєння чадним газом, який виділяється разом з димом. Для цього достатньо прикрити обличчя мокрим рушником чи серветкою.

Рятувальники наголошують на тому, що майже кожній пожежі можна запобігти. Варто максимально чітко дотримуватися правил безпеки. Саме вони допоможуть захистити вас та ваше житло від руйнівної сили вогню.

Сподобалась ця стаття?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

PokrovGZK© 2020 Design by DIT

Україна, Дніпропетровська обл., м.Покров, вул. Центральна, 11