Мешканців нашого регіону закликають бути обачними у разі виявлення вибухонебезпечної знахідки. Як діяти, якщо побачили підозрілий предмет?

Щорічно 4 квітня відзначається Міжнародний день просвіти з питань мінної небезпеки та допомоги у розмінуванні. Територія нашої держави через війну надзвичайно забруднена ворожими мінами, снарядами та різними боєприпасами.

Як зазначив очільник Дніпропетровської обласної військової адміністрації Сергій Лисак, у нашому регіоні з початку повномасштабної війни піротехніки знешкодили понад 6 тисяч боєприпасів.

Найбільш «забруднені» райони Дніпропетровщини – Криворізький, Синельниківський та Нікопольський. Там боєприпаси можуть знаходитися будь-де – на вулиці, на узбіччі доріг, у лісі, біля річки та навіть на дитячому майданчику чи просто у дворі, – акцентував посадовець.

За словами керівника Дніпропетровської ОВА, зараз сапери приділяють значну увагу розмінуванню полів. Це – необхідна умова для проведення безпечної посівної кампанії. Цього року обстежили вже майже 1 700 га.

Сергій Лисак також закликав кожного мешканця регіону бути максимально обачним, обов’язково дивитися під ноги, і у разі виявлення підозрілого предмета не чіпати його.

Слід терміново повідомити про знахідку за номерами 101 (Служба порятунку) або 102 (поліція). Надзвичайно прості правила покликані врятувати життя. Обов’язково нагадайте про них своїм близьким та особливо дітям, – закликав очільник обладміністрації.

Як вирізнити вибухонебезпечний предмет та алгоритм дій у разі, якщо натрапили на підозрілу знахідку, читайте за посиланням.

Важливі та корисні поради для мешканців нашого регіону, як захиститися від вибухівки, надали в Дніпропетровській обласній військовій адміністрації — у новій рубриці «інформОВА».

Як вирізнити вибухонебезпечний предмет?

  • За словами рятувальників, найчастіше в громадах регіону, які обстрілював ворог, залишаються касетні елементи. Вони сріблясті, мають форму циліндра. Довжина – 13-15 см, діаметр – 6-8 см.

  • Важливо звертати увагу на будь-які незнайомі або нехарактерні для певної місцевості предмети.

  • Про небезпеку можуть сповіщати й підозрілі звуки, які видає «знахідка» – цокання, наче від годинника, чи періодичні сигнали; миготіння лампочки, наявність батарейок або акумулятора, розтяжка дротів. Чи специфічного запаху – гасу, розчинника, палива.

Як діяти, помітивши підозрілий предмет?

  • Не торкайтеся сумнівної знахідки. Якщо поряд проводяться якісь роботи, слід негайно їх зупинити. Навіть легкий удар лопатою може спричинити вибух.

  • Суворо заборонено пересувати предмет, переносити його в інше місце, засипати ґрунтом, нагрівати, палити поряд.

  • Потрібно відвести людей якомога далі. За можливості, огородити небезпечну територію мотузкою або підручними матеріалами. Але не можна вбивати у землю кілки, бо поряд можуть бути ще снаряди.

  • Негайно повідомити про підозрілий предмет за номером 101 або 102. Знешкоджувати вибухівку можуть тільки піротехніки.

Віримо, що нашим мужнім Захисникам врешті-решт вдасться зупинити російську агресію. А поки важливо реагувати на її наслідки та дослухатися до корисних порад, що рятують життя.

Сподобалась ця стаття?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

PokrovGZK© 2020 Design by DIT

Україна, Дніпропетровська обл., м.Покров, вул. Центральна, 11