На Дніпропетровщині діють електронні рецепти на ліки

     Відтепер придбати ліки в аптеці можна не лише за паперовим, а й за аналогічним йому е-рецептом. До кінця воєнного стану можливе використання обох варіантів, а пацієнт обирає на свій розсуд, яким рецептом йому зручніше скористатися. Компетентні роз’яснення щодо нововведення надав начальник відділу департаменту охорони здоров’я Дніпропетровської ОВА Роман Стороженко.

     — Ми повинні звикати до цифрових сервісів, які показують прогресивність та прозорість. Нині почався вже третій етап запровадження електронного рецепта на лікарські засоби в Україні, – зазначив Роман Стороженко.

     Він уточнив, що вже понад трьох років діє е-рецепт на групу препаратів з державної програми «Доступні ліки».

     У серпні минулого року запровадили електронні рецепти на антибіотики, а з листопада – на наркотичні та психотропні ліки. Тим часом готували цифрову базу, аби масштабувати проєкт.

      Як зазначив фахівець, е-рецепт поширюється лише на ті препарати, які відносять до категорії рецептурних, а їх в Україні майже 60%. Це антибіотики, психотропні, протисудомні, гормональні препарати, ліки проти серцево-судинних захворювань, діабету, астми, деякі знеболювальні та заспокійливі.

     Електронний рецепт видається на діючу речовину, а не на конкретний препарат. Його можна отримати улікаря державної, комунальної чи приватної клініки.

     Вільно придбати деякі рецептурні препарати, як виключення на час воєнного стану, можна лише в громадах, які знаходяться у зоні воєнних дій або окупації. Та навіть там пацієнту не продадуть без рецепту психотропні, сильнодіючі засоби, які можуть спричинити отруєння організму.

     Отже, електронний рецепт надасть можливість лікарю прозоро сформувати призначення на ліки, а пацієнту — зручно та без зайвих паперів їх придбати.

Сподобалась ця стаття?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

PokrovGZK© 2020 Design by DIT

Україна, Дніпропетровська обл., м.Покров, вул. Центральна, 11