Чкаловська збагачувальна фабрика – на старті виробничого запуску

Цілий місяць серйозних завдань та випробувань, рішучих дій і результативних кроків. Протягом березня колектив Чкаловської збагачувальної фабрики (ЧЗФ) наполегливо готувався до початку виробничої весни. Нагадаємо, що було прийняте рішення стосовно введення в роботу з квітня двох підрозділів комбінату – власне фабрики і донора сировини для неї – Північного кар’єру. Про те, наскільки вони готові до виконання завдань з видобутку і збагачення руди, ми перевіряли безпосередньо на місцях. З керівником та працівниками Північного кар’єру поспілкувались минулого тижня, а за декілька днів до запуску побували на ЧЗФ, де завершувались фінальні роботи перед відповідальним моментом. Який шлях було пройдено для того, щоб повернути фабрику до функціонального стану – нам розповів начальник цього підрозділу Олександр Омельянченко та безпосередні виконавці ремонту.

Після 5-місячної перерви на Чкаловській фабриці нарешті знову вирує життя, її обладнання готують до відповідальної місії – включення у технологічний процес. Над цим завданням протягом березня працював колектив ЧЗФ, а також бригади з Ремонтно-механічного (РМЦ), Електроремонтного цехів (ЕРЦ) і Центральної енерголабораторії (ЦЕЛ). Спільними зусиллями було виконано чимало для того, щоб кожна складова ланцюга збагачення належним чином виконувала свою функцію. За словами керівника фабрики, значних проблем і труднощів на шляху до запуску не було, планомірно виконувались всі поставлені завдання.

До прийому та промивання сировини готові

Огляд ремонтних майданчиків фабрики ми за традицією розпочали з корпусу прийому. Тут виконували завдання бригади трьох виробничих підрозділів. Вони здійснювали ремонт дробарки СМД-175, а також розпушувача №1. Проводили заміну натяжного барабану конвеєру №6. Бригади ЧЗФ та РМЦ виконували механічну частину робіт, а ЕРЦ – електричну, підсилювали дріт живлення дробарки.

Керував переліченими роботами механік корпусу прийому Анатолій Манякін. Бригаду ЧЗФ у складі Віктора Костіна та Андрія Штефана очолив Микола Усатий. Від РМЦ над відновленням обладнання на цій ділянці фабрики працювали три Сергія – Шкутенко (бригадир), Коваленко і Овчаренко. Електродвигуни у готовність приводили Віталій Панов та Андрій Гусаков з ЕРЦ.

У корпусі промивання, обладнання якого відповідає за процес безпосередньої підготовки руди до фінального етапу збагачення, проводились його ремонт та ревізія. У полі зору були абсолютно всі промивальні машини і класифікатори. Особливої уваги потребувала машина №4, в якій міняли вал, підшипники та шестерні. А на класифікаторі 2 КСП-20 виконували заміну лотків живлення, ремонтували привод та відновлювали майданчики обслуговування. За належну підготовку обладнання на цій ділянці відповідав механік Олександр Морозов. За роботою ми зустріли бригади ЧЗФ та РМЦ, а саме Олександра Білого, Сергія Крауза, Сергія Мартиненка, Олександра Скрильнікова, Андрія Філатова, Михайла Горнічкіна та Івана Коніщева.

Процес збагачення руди підсилить нове обладнання

Найбільша увага під час підготовчих робіт була прикута до корпусу збагачення. Чому – нам пояснив керівник ЧЗФ Олександр Омельянченко:

– У корпусі збагачення виконували монтаж та готували до введення в роботу нову відсаджувальну машину МО-208 №4. Вона була придбана комбінатом ще влітку минулого року за 46 млн грн. Доки тривав процес її модернізації та адаптації саме для ЧЗФ, наш колектив з 1-го жовтня зупинили на простій. Тому тільки зараз ми монтуємо відсаджувальну машину. Триває процес підключення повітряних і водяних трубопроводів постачання. Бригада ЦЕЛ займається наладкою нового обладнання, яке відповідатиме за розділення концентрату на 1 та 2 сорти по

Відповідальні роботи з монтажу відсаджувальної машини під час нашого перебування на фабриці виконувала бригада РМЦ у складі Сергія Щербачука, Анатолія Буригіна, Богдана Жадька та Миколи Пушкаренка.

Заміною ковшів елеваторів відсаджувальних машин №№ 1, 2 під пильним контролем майстра Валерія Михайленка займались Андрій Проскура, Павло Коляда, Кирило Авраменко і Даніїл Жадько з РМЦ.

Роботи з модернізації грохоту здійснювала бригада ЧЗФ під керівництвом Олександра Бойченка, а саме – Андрій Копилов, Михайло Скворцов й Олександр Номославський.

Не менш важливе завдання по заміні конвеєрної стрічки виконувала бригада Дмитра Князєва: Ігор Паладій, Роман Капінос, Сергій Шишков, Микола Павлов та Олексій Ячук.

За перебігом виконання значної кількості завдань уважно слідкував механік корпусу збагачення Олександр Езау.

Мета досягнена спільними зусиллями

Крім зазначених робіт, енергослужба фабрики виконувала технічне обслуговування дротів та комутаційної апаратури. Під час ревізії освітлення корпусів фабрики виявилось, що за період простою більшість освітлювальних елементів потребують заміни. За вказівкою Голови правління Сергія Шуваєва, це питання буде вирішене найближчим часом.

Загалом під час підготовчих робіт все обладнання ЧЗФ було приведено у повну готовність до роботи. Важливо зазначити, що крім монтажу нової відсаджувальної машини, замінили і понад 200 м² конвеєрної стрічки, що покращить процес транспортування сировини і вже готової продукції до місць призначення.

30-го березня здійснено контрольний запуск фабричного обладнання з метою фінальної перевірки її готовності до відповідальної виробничої місії. Після тривалої перерви перші тони руди приймуть у завалку вже 3-го квітня.

Начальник ЧЗФ висловлює подяку всім працівникам, які докладали зусиль до того, щоб підрозділ вчасно включився у роботу. Зокрема, Олександр Олександрович завдячує начальникам РМЦ, ЕРЦ та ЦЕЛ – Георгію Бормаченку, Юрію Скапенку та Олександру Постельняку за всебічну підтримку і допомогу. Серед своїх колег керівник з перших днів ремонту міг повністю покластися на інженерно-технічний персонал. Щодня на своєму посту виконували завдання начальники дільниць Віталій Товкань та Олексій Рижиков. Бригади РМЦ працювали під контролем начальника дільниці по ремонту збагачувального обладнання фабрик РМЦ Андрія Чепінського.

Єдине чого не вистачало для повноцінного залучення колективу фабрики до роботи, так це власне персоналу. Дефіцит цінних кадрів сформувався за рахунок мобілізації чоловіків та виїзду за межі міста жінок. Але  вирішенням цієї проблеми плідно займається Відділ кадрів та навчання комбінату. На першому етапі колектив ЧЗФ буде зміцнено працівниками з Олександрівської збагачувальної фабрики та Богданівської збагачувально-агломераційної. Ці підрозділи поки що залишаються на простої, а їхні робітники матимуть змогу долучитись до підтримки дружньої команди ЧЗФ.

Що ж, в добру путь. Бажаємо колективу Чкаловської фабрики успішного старту і подальших виробничих перемог.

                                                                                                                                                       Підготували: Наталія ЧЕПЕЦЬ, Олена ЖУРОВИЧ

Сподобалась ця стаття?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

PokrovGZK© 2020 Design by DIT

Україна, Дніпропетровська обл., м.Покров, вул. Центральна, 11