«Ти як?» – кампанія, яка допоможе подолати стрес

     Що робити, якщо опускаються руки? Яким чином приборкати почуття тривожності? Як допомогти собі та близьким подолати стрес? Всі ці питання стали актуальними чи не для кожного українця. Адже в наш час через війну та невизначеність запас стійкості швидко вичерпується. Мова йде про ментальне здоров’я, піклування про яке у нинішній воєнний час має перетворитися на щоденну звичку та бути в зоні відповідальності кожного. А державі потрібна система сервісів і послуг, щоб у дієвий спосіб підтримати людину, якщо вона не справляється самотужки. З цією метою, за ініціативи першої леді України Олени Зеленської, в межах Всеукраїнської програми ментального здоров’я стартувала комунікаційна кампанія під назвою «Ти як?».

     За даними соціологічних досліджень, понад 90% українців мали хоча б один із симптомів тривожного розладу, а 57% перебувають у зоні ризику розвитку ментальних порушень. Водночас наші громадяни недооцінюють проблему та не вважають за потрібне звертатися до фахівців по психологічну допомогу. А даремно, бо стабілізація внутрішнього стану людини впливає на всі сфери життя та допомагає протистояти викликам сьогодення.

      Кампанія «Ти як?» покликана сприяти формуванню в суспільстві культури піклування про ментальне здоров’я, допомогти українцям знайти внутрішнє джерело сили. Для цього потрібно на рівні усвідомлення визначати власний психічний стан та вміти давати приблизну оцінку ступеня його кризовості.

      – На тлі щоденних тривожних новин, ракетних атак, людського горя й біди питати в себе «Ти як?» наче не на часі. Але насправді психологічний добробут та розуміння того, що відбувається в нашому внутрішньому світі, на часі як ніколи, – зауважила Олена Зеленська.

     Фахівці застерігають, що психологічні проблеми наростають непомітно, на цьому наголошує і дружина Президента:

      – Битва з болем, пережитим травматичним досвідом – невидимий фронт, де також маємо перемогти. Зброя в цій битві – щоденне піклування про ментальне здоров’я, яке є нерозривним цілим зі здоров’ям фізичним.

      У межах кампанії створено спеціальну сторінку: http://howareu.com, де зібрані корисні поради, техніки та методики, які допоможуть підтримати ментальне здоров’я не лише своє, а й людей поруч. В «аптечці швидкої психологічної допомоги» є прості вправи для заспокоєння. Вона буде корисною всім, хто рідко чи часто піддається негативному впливу стресу.

     Довідка. Розробку та впровадження Всеукраїнської програми ментального здоров’я координує МОЗ України. Експертний партнер – Всесвітня організація охорони здоров’я, виконавчий партнер – громадська організація «Безбар’єрність». Майданчиком для розробки та ухвалення рішень є Міжвідомча координаційна рада при Кабінеті Міністрів України. Комунікаційна кампанія реалізується за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).

     Нині українці консолідують свої зусилля для боротьби із зовнішнім ворогом та мають долати виклики російської агресії. При цьому важливо не забувати підтримувати себе в ресурсному стані. Тож, прислухаймося до власного внутрішнього стану, дбаймо про ментальне та фізичне здоровʼя.

Сподобалась ця стаття?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

PokrovGZK© 2020 Design by DIT

Україна, Дніпропетровська обл., м.Покров, вул. Центральна, 11