Україною прокотилися гучні кадрові звільнення

     Буквально вчора стало відомо про низку гучних звільнень в українських держструктурах: в офісі Президента, міністерстві оборони, генеральній прокуратурі та серед глав регіонів. Уряд підтримав проєкти відповідних указів глави держави Володимира Зеленського. Про хвилю кадрових чисток лідер країни сказав у своєму вечірньому відеозверненні. До «чорного списку» потрапив і начальник Дніпропетровської обласної військової адміністрації Валентин Резніченко.

     Президент так прокоментував свої рішучі дії:

     – Сьогодні суспільство побачило чергові кадрові рішення, які були ухвалені. Я підкреслю це слово: чергові. Відповідні кроки будуть і надалі. Кожен із них суспільство побачить і, я впевнений, підтримає. Будь-яка внутрішня проблематика, яка заважає державі міцніти, прибирається і буде прибиратись. Це справедливо, це потрібно для нашого захисту, і це допомагає нашому зближенню з європейськими інституціями. Нам потрібна міцна держава, і Україна буде саме такою.

     Першим Володимир Зеленський підписав указ про звільнення заступника глави офісу Президента Кирила Тимошенка. Заяву про звільнення Тимошенко подав напередодні.

      Кирило Тимошенко перебував у команді Зеленського ще з часів його передвиборчої президентської кампанії. Посаду заступника голови Офісу він обійняв 21 травня 2019 року (тоді структура називалася адміністрацією президента). Конкретні причини його відставки поки що не називаються, але останнім часом він ставав фігурантом низки корупційних скандалів. Наприклад, у преси виникли питання до його нерухомості та дорогих автомобілів. Журналісти повідомляли, що посадовець їздить на позашляховику «Chevrolet Tahoe», який компанія «General Motors» передала Україні для вивезення громадян із зони бойових дій. Також його критикували через політику у регіонах, яка сприймалась як самопіар. Критика через витрати великих бюджетних коштів звучала на адресу Кирила Тимошенка ще до війни, коли він очолював ініційовану владою програму стратегічного розвитку “Велике будівництво”.

     Міністр оборони України Олексій Резніков підтримав прохання В’ячеслава Шаповалова, який відповідав за тилове забезпечення ЗСУ, про його звільнення з посади заступника міністра оборони. Таке рішення пов’язане з кампанією звинувачень стосовно нібито «нечистих» закупівель харчування для армії. Минулої суботи у пресі з’явилися повідомлення про те, що міністерство оборони нібито закуповує продовольство для військових за значно завищеними цінами. У своїй заяві про відставку Шаповалов написав, що йде через великий суспільний резонанс, але самі звинувачення щодо корупції назвав «бездоказовими маніпуляціями навколо теми забезпечення Збройних Сил України».

     – Міністерство оборони назвало звинувачення на адресу заступника міністра безпідставними, але наголосило, що його відставка стала гідним вчинком у традиціях європейської та демократичної політики, демонстрацією того, що інтереси оборони вищі, ніж будь-які кабінети чи крісла, — повідомляється на сайті відомства.

     Міноборони висловило сподівання, що такі відповідальні рішення, як відставка В’ячеслава Шаповалова, допоможуть владі України зберегти довіру суспільства та міжнародних партнерів.

     Третє гучне звільнення торкнулося заступника генпрокурора України Олексія Симоненка. Указ про звільнення його з адміністративної посади за власним бажанням у вівторок, 24 січня, підписав генеральний прокурор Андрій Костін. Як повідомлялося раніше в ЗМІ, Симоненко наприкінці 2022 року їздив у відпустку до Іспанії. Він хизувався фотографіями в Інстаграм, на яких відпочиває на курорті в Марбельї.

     Після такого зухвалого і негідного вчинку з боку високопосадовця, Президент Володимир Зеленський у своєму зверненні оголосив, що відтепер українські чиновники не зможуть їздити за кордон з особистих бажань, виключно – з метою виконання державних завдань і під суворим контролем.

     Крім того, Міністр Кабінету міністрів Олег Немчинов у своєму Telegram-каналі повідомив про відставку голів 5 адміністрацій:

    • Дніпропетровської області – Валентина Резніченка,
    • Запорізької області – Олександра Старуха,
    • Київської області – Олексія Кулеби,
    • Сумської області – Дмитра Живицького,
    • Херсонської області – Ярослава Янушевича.

     Кабмін також погодив звільнення кількох працівників Уряду:

    • заступника міністра соціальної політики Віталія Музиченка;
    • заступників міністра розвитку громад та територій – Івана Лукері та В’ячеслава Негоди.

      Уряд також звільнив двох заступників голови Державної служби морського і внутрішнього водного транспорту та судноплавства – Анатолія Іванкевича та Віктора Вишньова.

      З посади відправили директора департаменту закупівель Міноборони Богдана Хмельницького – фігуранта нещодавнього скандалу щодо продуктових закупівель для ЗСУ.

     США підтримують зусилля Зеленського з протидії корупції. Про це пише The New York Times. Речник Держдепартаменту Сполучених Штатів Нед Пірс вважає справедливими урядові чистки, які нещодавно провів Офіс Президента України. Запевнив, що американські партнери й надалі будуть підтримувати подібні антикорупційні заходи:

     – США вітають швидкі й рішучі дії Зеленського і значні зусилля з протидії корупції та притягнення до відповідальності чиновників, коли вони не виконують обов’язки, які на них покладені.

  Отже, сезон урядових звільнень в розпалі. Він дає чіткий сигнал всім “не чистим на руку” чиновникам з приводу того, що боротьба з незаконними діями і зловживаннями владою триває і буде лише посилюватись. Цього давно прагне українське суспільство, а тепер, нарешті, підтримує і Президент. Недопустимо, щоб у той час, коли наші віддані Батьківщині Захисники тяжко відбивають ворожі атаки рашистів, внутрішній ворог — корупція — роз’їдав країну з середини. Б’ємося на всіх фронтах за правду та справедливість, впевнено крокуємо до Перемоги!

Сподобалась ця стаття?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

PokrovGZK© 2020 Design by DIT

Україна, Дніпропетровська обл., м.Покров, вул. Центральна, 11