Соборність України в надійних руках Захисників

     День Соборності України – це свято єдності українського народу, яке відзначаємо щороку 22 січня, на честь проголошення у 1919 році Акту Злуки Української та Західноукраїнської Народних Республік. Цьому передувало підписання Четвертого Універсалу Центральної Ради, що відбулося роком раніше – 22 січня 1918 року. Документ проголошував повну незалежність УНР. Ці визначні історичні події символізують віковічні прагнення нашого народу до єдності, державного суверенітету, об’єднання всіх українських земель. Вони стали поштовхом на шляху державотворення та проголошення незалежності України у 1991 році.

            Цьогоріч Україна відзначає свято Соборності в умовах жорстокої повномасштабної війни, яку проти нас розв’язали російські терористи. Як вона вплинула на погляди українців? Чи обʼєдналися Схід та Захід країни заради Перемоги, і чи працює нині в Україні основний принцип соборності – єдність? Про це ми запитували у працівників комбінату та містян. Особливо важливо було почути думки наших колег, які зі зброєю в руках захищають державу і кожного з нас.

     Звісно, першим ми надали слово нашим Захисникам, які без пафосу і фальші зголосились публічно висловити свою позицію. Їм нема чого приховувати і боятись. Свою думку вони щодня констатують на полі бою:

            Роман Руднєв – начальник Відділу охорони праці та пожежної безпеки, військовослужбовець ЗСУ:

            – Так, зміни, які відбулись в нашій країні після 24 лютого, очевидні. Зараз можна констатувати, що наш народ переходить в інтенсивне формування українців, як нації, за мовними і територіальними принципами. Я зараз не можу говорити про цивільне суспільство, але серед військових людей ці зміни дуже помітні. Мої побажання українцям до свята – стати дійсно соборною нацією.

     Євген Журавель – електрогазозварник Чкаловської збагачувальної фабрики, військовослужбовець ЗСУ:

            – Під час війни ми всі, звісно, обʼєднались, як ніколи! Особливо це відчувається на фронті. Тут люди, які до війни були чужими – стають рідними, і готові життя віддати один за одного.  Ще більше ми обʼєднані заради Перемоги України!

     Сергій Піковський – машиніст автогрейдера Колони спецтехніки АТЦ, військовослужбовець ЗСУ:

     – Принцип соборності, безперечно, працює в Україні. Наприклад, серед нас є військові з Західної, Центральної та Східної України, є й люди інших національностей. І я вам так скажу: немає різниці у тому, якою мовою ти говориш і звідки приїхав, головне – те, що промовляє твоє серце. А воно у всіх нас говорить єдиною мовою – направленою на звільнення рідної землі від російських окупантів. І ми разом робимо для цього все можливе.

     Максим Міщук – водій Колони технологічних перевезень АТЦ, військовослужбовець ЗСУ:

            – Люди зі всієї України згуртувалис через війну. Сподіваюсь, що завдяки такій єдності та підйому національної свідомості, 2023-й рік стане Переможним для нашої держави. Ми відбудуємо всю Україну та будемо жити мирно та щасливо!

     Олег Прохорець – слюсар з ремонту автомобілів Ділянки технічного обслуговування транспорту АТЦ пам’ятає історичний аспект єднання української нації:

     – Так, звичайно, війна обʼєднала українців! Ми всі це бачимо. Але ж наш народ завжди цього прагнув. Наприклад, я памʼятаю, яке піднесення відчував, коли в 1990 році, на 71-шу річницю Злуки УНР і ЗУНР, мільйони людей нашої країни, взявшись за руки, утворили найбільший «живий ланцюг» довжиною понад 600 км, що з’єднав Івано-Франківськ, Львів і Київ. І хоча різні політичні сили в боротьбі за владу навʼязували народу протилежні один від одного сценарії розвитку країни, війна згуртувала людей. Минув майже рік від її початку, і я вважаю, що в Україні нині діє принцип соборності, бо всі хочуть одного – жити у вільній, єдиній, незалежній країні, та докладають для цього неймовірних зусиль. Українці вистояли і показали світові, що є єдиною нацією. Я бажаю всім нашим громадянам, незалежно від національної приналежності, пишатися тим, що вони мають честь бути українцями! Ми –єдиний народ, що бореться за своє соборне щасливе майбутнє, і впевнено йде до Перемоги.

     Наталія Удод – інженер 1 категорії з енергоспоживання Відділу головного енергетика, упевнена, що зараз для країни – переламний момент, який обов’язково закінчиться Перемогою:

            – На мою думку, Україна ще не досягла омріяної соборності, ми її здобуваємо у воєнному протистоянні з запеклим ворогом. На жаль, на окупованих територіях Сходу України російська пропаганда вʼїлася в мізки багатьох людей. Але в найближчому майбутньому, сподіваюсь, Україна Переможе, деокупує свої території та по-справжньому стане єдиною державою. За це воюють наші мужні Захисники, яким я щиро бажаю успіхів в очищенні рідної землі від рашистської нечисті. Прагну, щоб всі ми якнайшвидше жили під мирним небом Вільної та Незалежної України!

     Олександр Попіль – помічник машиніста крокуючого екскаватора Запорізького карʼєру:

            – Єднання українського народу, до якого ми йшли протягом багатьох років, яскраво продемонструвала гірка година – війна. Ми вистояли, об’єднавшись у важкий для країни час. Але боротьба продовжується… Тож, я зичу всім нам витримки, молимось за наших Захисників, щоб всі були живі, здорові. Ми обов’язково Переможемо, бо єдність українців — незламна сила соборної держави!

     Доєднались до опитування «ЗМ» і пересічні покровчани.

            Своєю думкою стосовно соборності з нами охоче поділилась Валентина Іванівна – кухар дитячого садку:

      – Звісно, я знаю історію виникнення Дня Соборності України. Для мене це свято довгоочікуваного обєднання українських людей. НЕ територій, а саме людей. Хоч ми і різні, але всі – українці. Тому я терпіти не можу, коли навіть зараз люди мимоволі ділять Україну, називаючи тих, котрі живуть на Заході, «западенцями», на Сході – «східняками». Повторюся, ми всі – УКРАЇНЦІ», й особисто я цим пишаюся.

    Молодому поколінню українців теж було, чим поділитись із «ЗМ». Ось думка Назара – студента 4 курсу Харківського університету:

  • День Соборності – це день, коли Західна та Східна Україна обєдналися. Цю дату я ще зі школи добре запамятав – 22 січня 1919 року. Що він для мене означає? Я вважаю, він символізує обєднання українського народу. Ми – один великий, могутній та сильний народ, що яскраво демонструємо у цей надважкий військовий час для країни. Тому ми обов’язково Переможемо».

            Ворог сподівався, що шматуючи територію Україну та пускаючи смертоносні ракети, зможе знищити нашу державу. Але прорахувався, адже Соборність та Незалежність – у нашій свідомості, у наших серцях, і ніщо не може вбити єдність нашого народу, волелюбність та жагу до Перемоги. Щиро дякуємо нашим мужнім Захисникам, що на полі бою чинять опір російським терористам. Завдяки Вам живе нескорена Соборна Україна!

                                                                                                                           Підготували: Анастасія ШАБЛЯ та Валерія ПАНЬКОВА-БЕРЕСЛАВСЬКА

Сподобалась ця стаття?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

PokrovGZK© 2020 Design by DIT

Україна, Дніпропетровська обл., м.Покров, вул. Центральна, 11