Соборність України – у словах та серцях юних патріотів

     Одним з ключових принципів української національної ідентичності та самобутності завжди була Соборність. Це поняття означає єднання народу та неподільність всіх наших територій. Саме на такі непохитні цінності суверенної держави майже рік тому посягнули російські окупанти. Знову імперські замашки східного сусіда не дають Україні жити спокійно та з упевненістю дивитися в майбутнє. Але ми, всупереч труднощам, усіма силами цьому протистоїмо. І якщо дорослі, завдяки сформованому світогляду, можуть опанувати себе та власні думки, то діти, котрі дивляться на світ довірливими оченятами, особливо вразливі зараз. Юні патріоти бачать несправедливість і прагнуть, щоб суцільне зло, котре нависло над Україною, якнайшвидше зникло. Діти підтримують Переможний настрій нації і несуть по життю меседж єднання, свободи та незалежності всього українського народу – від Сходу до Заходу.

     Напередодні Дня Соборності ми провели опитування та дізналися, як наші діти розуміють це поняття? Чи вважають вони його святом для всіх нас? І наскільки зараз важливе єднання України задля здобуття омріяної Перемоги?

     Ось що думає про Соборність 7-річна першокласниця КЗ «Ліцей №9» Поліна – донька маркшейдера відділу оглядача будівель і споруд Ольги Калюх:

     – Соборність – це розвиток, духовне збагачення, єдність народу. Я дуже люблю і поважаю всі національні свята, тому що це – наша культурна спадщина. Не є винятком і день Соборності. Загальне почуття соборності робить нас сильнішими і закликає об’єднувати зусилля для досягнення найзаповітнішої мети – Перемоги та повернення до складу України всіх тимчасово окупованих територій: Криму, Донецької та Луганської областей.

     Донечка начальника Сектору по роботі з персоналом Тетяни Мотичко, 9-класниця КЗ «Ліцей №8»14-річна Валерія вважає, що Соборність – це об’єднання українських земель та проголошення незалежності нашої держави:

     – Раніше в школі на класних годинах та уроці історії нам розповідали про події, які призвели до об’єднання українських земель та здобуття Україною незалежності. Я дуже люблю історію України, тому із задоволенням вивчаю різні події, але з 24 лютого 2022 року все змінилось. З початку нападу російського ворога я зрозуміла, що наша незалежність під загрозою, що ворог хоче відібрати її, вбити український народ. Чому вони прийшли? Ми ж їх не кликали! Раніше я не вважала День Соборності святковим. Це була просто дата в календарі, про яку нам розповідали. Але тепер все змінилось. А святкувати її потрібно тільки після нашої ПЕРЕМОГИ! Я вірю, так і буде, і наші воїни світла обов’язково Переможуть!!! Бажаю їм витримки, сили та здоров’я, дякую за свій спокійний сон.

     Старшокласниця розповіла, що її родина також робить свій внесок у нашу Перемогу. Бабуся плете захисні сітки, випікає печиво та кекси. Дідусь передав багато теплих речей для воїнів на передову, збирає металеві банки для виготовлення окопних свічок. Мама постійно ділиться своєю кров’ю для поранених українців та військових. Разом родина перераховує гроші на допомогу ЗСУ, завжди намагається передати військовим смаколики, листи підтримки та вдячності за їх мужність і відвагу.

     Донька провідного інженера з організації праці і заробітної плати Тетяни Кратік, 10-річна Іланія, наразі перебуває у Польщі. Але дівчинка з мамою всіляко підтримують Україну: беруть участь у патріотичних акціях, пишуть вірші, присвячені Батьківщині, та понад усе мріють повернутися додому, щоб нарешті обійняти рідних.

     Для Іланії День Соборності України – це свято, адже символізує об’єднання країни, її силу і могутність. За словами дівчинки, сьогодення рідної держави – дуже страшне. Але український народ зумів об’єднатися у цю найтяжчу годину нашої історії, тому ми всі разом Переможемо ворога і відновимо мир на рідній землі.

     – Об’єднаний народ не подолати, – впевнена україночка.

     Ось такі думки у наших юних, але вже не за роками дорослих, дітей. Вони вірять у те, що світло здолає темряву, і тоді на багатостраждальній українській землі запанує довгоочікуваний мир. Вони знають, що для цього кожному з нас доведеться пройти дуже непростий шлях, і вже зараз його мужньо долають разом зі своїми рідними. Вони готові гуртуватися і робити свій внесок заради досягнення найзаповітнішої мрії всіх українців – Перемоги! Ми щиро вдячні нашим юним патріотам за тверду позицію і цілеспрямованість. Ви – наша гордість і гідне майбутнє, яке для вас зараз виборюють найкращі в світі Захисники. Соборність дитячих душ разом з рідною Україною, тому попереду нашу державу чекає тільки світла дорога.

                                                                                                                                                                                          Підготувала Олександрина ЛЕЩЕНКО

Сподобалась ця стаття?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

PokrovGZK© 2020 Design by DIT

Україна, Дніпропетровська обл., м.Покров, вул. Центральна, 11