“Залізне серце” техніки тепер битиметься швидше, а «мозковий центр» працюватиме потужніше

    Днями слюсарі ділянки обслуговування транспорту зробили серйозний крок для осучаснення своєї роботи. Тепер обстеження та необхідні процедури з відновлення роботи “серця” та налагодження “кровотоку” в машинах різних типів виконуватимуться значно швидше та ефективніше. Для цього було закуплено необхідне обладнання, функціональні спроможності якого фахівці демонстрували в процесі виробничої наради під головуванням керівника комбінату Сергія Шуваєва. На ній також був присутній технічний директор Віктор Бондарець, начальник АТЦ Роман Меркулов та його заступник Дмитро Лябіков.

     “Кардіологічний та інтелектуальний центр” для реанімування і реабілітації всіх видів техніки розташований в одному невеликому кутку Автотранспортного цеху (АТЦ). Саме тут працюють справжні генії своєї справи, від якості роботи яких залежить наскільки швидко автомобіль відновить своє “серцебиття” і “розплющить очі”, запустивши електропотік по всіх “артеріях”.

     За словами досвідченої жінки-слюсаря з ремонту автомобілів з 49-річним стажем роботи Валентини Гуцало, їхнє завдання – розібратись у несправності складових техніки, що пов’язані з електрикою, знайти її причину та якомога швидше усунути, щоб оперативно повернути машину у виробничий процес.

     – В основному ми працюємо з “серцем” та “мізками” техніки, тобто її стартерами (моторами) та генераторами. Розуміємо, що від їх справності залежить ритмічність життя будь-якого автомобіля. Коли “пацієнтів” із проблемами привозять до нас, то ми беремо на себе відповідальність відновити їхнє “здоров’я”, – розповідає учень та напарник Валентини Степанівни Ян Савостьянов.

     Раніше дефектування та діагностику колісної і гусеничної техніки слюсарі дільниці по обслуговуванню автомобілів виконували на декількох верстатах “минулого покоління”. Додатково для цього використовували підручні предмети та способи. Але час не стоїть на місці, прийшов момент оновлювати обладнання для полегшення роботи автослюсарів. Таку ініціативу, запроваджену працівниками АТЦ, підтримало керівництво підприємства.

     Проект було реалізовано у вигляді придбання нового стенду для перевірки електрообладнання, який посів своє законне місце у майстерні слюсарів. Особливості його роботи як раз і демонстрували Голові правління. Для цього закріпили на стенді стартер (основний агрегат пускової системи двигуна) і генератор (головне джерело електричної енергії в автомобілі). В автоматичному режимі, за допомогою натискання відповідних кнопок та використання вбудованих пристроїв, діагностика проводиться набагато оперативніше та ефективніше, ніж раніше.

     – Важлива перевага цього стенду в тому, що дефектування складових техніки відбувається під навантаженням, яке створюється автоматично. Ми отримуємо середовище, наближене до машини, тобто умов експлуатації елементів, які тестуються. А це дуже важливо, бо вони вийшли з ладу, знаходячись в функціональному режимі. В такий ми їх і повертаємо, щоб розібратись і встановити правильний “діагноз” та визначитись із “схемою лікування”, – захоплено розповідають напарники-слюсарі.

     Учасники наради повірили переконливим аргументам на користь нового придбання. Разом з працівниками АТЦ обговорили його подальше вдосконалення шляхом доукомплектування.

     – Я вже потенційно бачу ефективний результат, який ми отримаємо з придбанням нового стенду. Головне, що він допомагає вам оптимізувати час і зусилля на демонтаж та монтаж складових автомобіля, без яких він не може функціонувати. І, звісно, робить процес діагностики більш зрозумілим, оперативнішим та досконалим. Тепер хочу почути від вас: чи є необхідність у доукомплектуванні стенду? Якщо – так, то давайте це робити, адже своєчасний вихід на лінію автомобілів – дуже важлива складова виробничого процесу підприємства. І саме ми з вами маємо сприяти цьому, – зауважив Сергій Павлович.

     Після таких слів керівника підприємства пропозиції не забарились. Працівники запропонували доукомплектувати стенд елементами живлення та вольтметром – приладом для вимірювання напруги. Після чого подякували керівнику за таке сучасне придбання, яке спростить роботу автослюсарів, зробить її більш ефективною.

     Познайомившись з Валентиною Степанівною та Яном, я знову переконалась у тому, що найбільший скарб комбінату – то його люди. Ці слюсарі – справжні аси, фанати своєї справи. І їхніх очах горить іскра, їхні “золоті руки” та мозковий штурм творять дива. Цей дует справжніх професіоналів доводить, що робити свою справу “на відмінно” не заважають ні стать, ні вік. Досвіду при бажанні можна набратись, а з даром від Бога треба народитись. Валентина Степанівна – жінка, яка найкраще за всіх розбирається в електричный системі автомобілів – яскравий тому приклад. Дякую колегам за їхню роботу та любов до своєї справи. Наснаги вам та Переможних результатів у вашій важливій справі.

Наталія ЧЕПЕЦЬ

Сподобалась ця стаття?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

PokrovGZK© 2020 Design by DIT

Україна, Дніпропетровська обл., м.Покров, вул. Центральна, 11