У зв’язку зі зміною назв вулиць НЕ ПОТРІБНО миттєво переоформлювати документи

     Мабуть, більшість містян вже помітили, що на цьому тижні у Покрові приводять у дію рішення міськради з приводу дерусифікацієї топонімів. Простими словами – перейменування вулиць, назви яких так чи інакше пов’язані з росією. Таких у нашій територіальній громаді виявилось 72. Наразі таблички з новими назвами вулиць вже знайшли свої законні місця на житлових будинках. Дізнавшись про такі зміни, колеги нам поставили питання стосовно їх дій у зв’язку з дерусифікацією. Чи потрібно швидко прямувати до паспортного столу за новим штампом або переоформлювати документи про право власності на нерухомість? Відповіді на ці питання “ЗМ” шукала на Офіційному сайті Кабінету Міністрів України.

Чи потрібно змінювати місце реєстрації?

     Ні, не потрібно. Законодавство не передбачає обов’язкового внесення подібних відомостей, оскільки зміна назви вулиці не є зміною реєстрації місця проживання. Перереєстрацію місця проживання особи можна здійснити під час обміну паспорта чи зміни прізвища, тобто коли виникає безпосередня потреба.

     У разі прийняття рішення щодо перейменування вулиць на підставі відповідних актів вносяться зміни до реєстру територіальної громади, із збереженням попередніх даних, із подальшим внесенням цієї інформації до Єдиного державного демографічного реєстру у порядку, встановленому КМУ. Ці відомості, за бажанням особи, вносяться до відповідних документів, що містять інформацію про місце проживання/перебування.

Чи обов’язково вносити зміни до документів на нерухомість?

     Ні, не обов’язково. Документи, що засвідчують право власності на нерухомість, залишаються чинними у випадку зміни назви вулиці, на якій вони розташовані.

     У разі перейменування вулиці, на якій розміщена нерухомість, українським законодавством не передбачена необхідність внесення змін до документа про право власності на нерухоме майно: свідоцтва про право власності, свідоцтва про право на спадщину, договору купівлі-продажу, дарування тощо.

     Водночас, у разі потреби, власник майна, стосовно якого відбулися зміни, має право звернутися до органу державної реєстрації прав на нерухоме майно із заявою про внесення змін. Наприклад, у разі потреби купівлі-продажу чи дарування нерухомості.

     Отож, якщо власник бажає продати, подарувати або передати у спадок свою нерухомість, у документах, які будуть оформлюватися на нового власника, вже буде вказана нова назва.

Чи потрібно змінювати відомості про місцезнаходження юридичної особи?

     Так, це необхідно зробити. Зміна відомостей про місцезнаходження юридичної особи та фізичної особи- підприємця підлягає державній реєстрації відповідно до Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань».

     Перейменування вулиці, на якій розташована юридична особа, є зміною її місцезнаходження, що передбачає необхідність внесення відповідних змін в установчі документи.

     Водночас, законодавство не встановлює граничних термінів для проведення зміни відомостей щодо місцезнаходження юридичної особи. Суб’єкт господарювання сам може вирішувати, коли необхідно провести реєстрацію змін. При цьому адміністративний збір не стягується.

https://www.kmu.gov.ua/news/rozyasnennya-chi-potribno-pereoformlyuvati-dokumenti-yakshcho-zminilas-nazva-vulici

Сподобалась ця стаття?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

PokrovGZK© 2020 Design by DIT

Україна, Дніпропетровська обл., м.Покров, вул. Центральна, 11