ЩО РОБИТИ, ЯКЩО ЛЮДИНА ПОТРАПИЛА ПІД ЗАВАЛ? РЕКОМЕНДАЦІЇ РЯТУВАЛЬНИКІВ

     Продовжуємо ділитися з нашими читачами корисними уроками, які ми отримали від фахівців Державного воєнізованого гірничорятувального загону державної служби України з надзвичайних ситуацій (ДВГРЗ, який дислокується у м. Нікополь). Цього разу рекомендації спеціалістів будуть стосуватись порятунку людського життя під час завалів. На жаль, ця тема дуже актуальна у наш військовий час.

     Отже, завал може статися через руйнування будівель після ворожих ракетних ударів або артобстрілів. Якщо ви побачите, що таке трапилося з вашим знайомим або родичем, то, звісно, захочете допомогти. Не поспішайте! Якщо завал або руйнування сталося не на ваших очах, тобто ви не бачили коли і як це відбулося, то можете тільки нашкодити постраждалому.
     В жодному разі не можна одразу діставати людину з-під завалів. Чому? На це питання відповів лікар ДВГРЗ Дмитро Бевз:
     – Перше, що треба зробити— накласти джгут на частину тіла людини, котра опинилась під завалом, а тільки потім діставати її. Це критично важливо, бо якщо постраждалий там пролежав 1-2 години, дістаючи руку, ви можете вбити людину. Тут поспіху не має бути. Згадайте відчуття при онімінні кінцівки, теж саме відчуття виникає і тоді, коли частина людського тіла защемлена під завалами. У цей час в організмі людини відбувається накопичення продуктів обміну (токсичних речовин). Якщо ви звільняєте защемлену кінцівку, то накопичена отрута може хлинути у загальний кровотік, а фільтри – нирки та печінка, просто не впораються. В результаті токсичні речовини потрапляють у головний мозок, що може призвести до летального кінця через внутрішнє перенасичення отрутою. Тому перша допомога під час визволення з-під завалів – це накладання джгуту на пошкоджені кінцівки. Тільки після цього людину можна діставати і передавати медикам, які проведуть інтоксикацію організму та знезараження крові.
     Послідовність надання першої допомоги при здавленні людини під завалами зруйнованого будинку:
  • Дістати постраждалого з-під завалу: спочатку звільнити голову, потім поступово інші частини тіла.
  • Накласти на кінцівки джгут (але затягувати не щільно, щоб не порушувати кровообіг).
  • Якщо кінцівки теплі на дотик, їх потрібно обкласти ватою або іншим м’яким матеріалом, потім туго забинтувати звичайним або еластичним бинтом.
  • Травмовану кінцівку обкласти пакетами з льодом або холодною водою, накласти транспортну шину, як при переломі (закріплюючим елементом можуть слугувати дошки чи міцні рівні палиці).
  • За можливості, зробити укол новокаїну над місцем накладання джгута або бинта.
  • Якщо потерпілий може пити рідину, з перших хвилин допомоги рекомендується дати йому теплий напій (чай, каву з невеликою кількістю соди – 2 чайні ложки на півлітра рідини). Кількість рідини має бути невеликою, особливо у разі тривалого перебування в стані здавлення!
  • Вкрити потерпілого ковдрою та транспортувати до лікарні.
     Категорично заборонено:
  • Звільняти здавлені кінцівки до накладання захисних джгутів та надання постраждалому великої кількості рідини.
  • Зігрівати здавлені завалами кінцівки.

Бажаємо, щоб ці знання ви просто взяли до відома. Нехай ваше життя оминають подібні ситуації. Мирного і безпечного нам всім неба!

Сподобалась ця стаття?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

PokrovGZK© 2020 Design by DIT

Україна, Дніпропетровська обл., м.Покров, вул. Центральна, 11