Скорочення кількості днів основної відпустки, зміни механізму нарахування матеріальної допомоги на оздоровлення і додаткові виплати від профспілки

     Саме ці питання лягли в основу порядку денного засідання Первинної організації ПМГУ Покровського гірничо-збагачувального комбінату, яке відбулося 3 травня. Зібрались всі голови цехових організацій та члени профкому, крім тих, хто служить в лавах ЗСУ. Керували ходом проведення зібрання керівник профспілки Євген Запускалов та його заступник Юрій Чепінський.

     Щодо обмеження дій профспілки та додаткових прав роботодавця. Звертаючись до спілчан, Євген Михайлович зазначив, що 26 квітня на нашому підприємстві було затверджено наказ “Про зупинення дії пунктів Колективного договору на час воєнного стану”. Такі дії Правління витікають із Закону України №2136-ІХ “Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану ”, котрий вступив у юридичну силу 15 березня 2022 року (далі Закон). Цей державний документ дещо змінив “правила гри” відносно прав та обов’язків роботодавця, працівника і профспілкового комітету.

     Наприклад, ст. 14 (“Діяльність профспілок”) Закону говорить про те, що:

     1. У межах своєї діяльності професійні спілки повинні максимально сприяти забезпеченню обороноздатності держави та забезпечувати громадський контроль за мінімальними трудовими гарантіями, передбаченими цим Законом.

      2. На період дії воєнного стану призупиняється дія статті 44 Закону України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності» та відповідні норми колективних договорів.

     Причому у ст. 11 (Зупинення дії окремих положень колективного договору”) сказано: “На період воєнного стану дія окремих положень колективного договору може бути зупинена за ініціативою роботодавця”.

     Роботодавець, тобто адміністрація нашого комбінату, внесла деякі корективи до Колективного договору, призупинивши дію окремих його пунктів, з метою забезпечення працездатності підприємства у складних економічних умовах. Про ці зміни і велась мова під час засідання профактиву.

     Яких основних змін зазнав Колективний договір?

     У першу чергу хочу зазначити, що під час дії воєнного стану газета “За марганець” не випускатиметься у паперовому вигляді (тимчасово призупинено дію п. 2.4.8.).

Відмінено зобов’язання Правління (п. 6.7.) щомісячно виділяти профспілковому комітету кошти на культурно-масову роботу у розмірі 0,4% фонду оплати праці. Воно і зрозуміло, адже наразі всі ці заходи не проводяться.

    Нарахування та виплата матеріальної допомоги на оздоровлення. Найбільшого резонансу серед працівників набули зміни до п. 4.22. в частині порядку нарахування та виплати матеріальної допомоги на оздоровлення.

     Ці зміни потребують додаткового роз’яснення, за яким ми звернулись до начальника Відділу організації праці та заробітної плати Володимира Травки.

     Отже, до запровадження в Україні воєнного стану працівники комбінату отримували матеріальну допомогу на оздоровлення за таким принципом, прописаним у п. 4.22. Колективного договору:

     “При виході працівника в основну відпустку чи наданні основної її частини, тривалістю не менше 14 календарних днів, виплачувати одноразову матеріальну допомогу раз на рік на оздоровлення у розмірі середньомісячної заробітної плати”.

     За словами Володимира Івановича, матеріальних втрат працівники підприємства не зазнають:

     – За великим рахунком, зміни відбулись тільки в одному – порядку нарахування матеріальної допомоги. Розрахунки будуть здійснюватись на кількість годин наданої (заробленої) відпустки або в кількості днів у перерахунку на години. Що це означає? У мирний час підприємство виплачувало матеріальну допомогу на оздоровлення одноразово, коли працівник йшов у відпустку тривалістю не менше 14 календарних днів. Кошти нараховувались у розмірі середньомісячного заробітку. За основу розрахунків брали два останніх трудових місяця.

     Тепер давайте розберемось скільки днів на місяць ми з вами працюємо? Відповідь – 21 день у середньому. А скільки це годин, якщо брати за основу 8-годинний графік? Відповідь – 168 годин.

     Таким чином, коли планувалась 14-денна (і більше) відпустка з виплатою матеріальної допомоги на оздоровлення, працівники комбінату отримували кошти у розмірі 21-денного (або 168-годинного) заробітку.

     Що ж змінилось з початком військових дій? Тепер відпустка у конкретний період надається пропорційно кількості зароблених днів за періодичністю. Відповідно, і матеріальна допомога нараховується на кількість зароблених днів, але не більше ніж за 21 день.

     Наприклад, якщо Іван Іванов станом на травень заробив 7 днів відпустки, то йому нададуть її саме у цій кількості. І матеріальну допомогу нарахують тільки на 7 днів. Виплати ще за 14 днів будуть нараховані у період наступних відпусток.

     Висловлюючись простою мовою, працівник нічого не втрачає. Матеріальну допомогу на оздоровлення йому виплатять, але, у більшості випадків, не однією сумою, а частинами.

     Змінено кількість днів основної відпустки. Від дати набрання чинності Закону № 2136-ІХ і до закінчення дії воєнного стану в Україні максимальна тривалість щорічної основної відпустки становитиме 24 календарних дні. Якщо тривалість щорічної основної відпустки працівника становить більше 24 календарних днів, різниця днів не втрачається, а має бути надана після закінчення дії воєнного стану.

     У зв’язку із зазначеними змінами, призупинено дії пунктів Колективного договору стосовно надання додаткових днів до основної відпустки: п. 5.2.4. (за працю з шкідливими та важкими умовами, за особливий характер робіт) і п. 5.6. (за багатозмінний режим).

     Пільги за рахунок профспілки. Практично повністю відмінено дію Розділу 6 Колективного договору, який має таку назву: “Соціальний розвиток колективу: пільги, гарантії, переваги, житлово-комунальне господарство”. Але зобов’язання з приводу деяких пунктів, дії яких призупинено на період воєнного стану, голова профспілки Євген Запускалов запропонував додати до переліку витрат профкому.

     Маються на увазі:

     П. 6.10.: “Щоквартально виділяти комітету непрацюючих пенсіонерів кошти у сумі 10 тис. грн. для надання цільової допомоги хворим, самотнім пенсіонерам , які проробили на комбінаті не менше 15 років”.

     П. 6.13.: “Виплачувати одноразову допомогу сім`ї померлого для оплати ритуальних послуг”.

     Запропонована сума склала 500 грн. Нагадаємо, що крім зазначених, родини померлих працівників комбінату, які за життя перебували на обліку в Комітеті непрацюючих пенсіонерів, додатково отримають ще 700 грн.

     Два зазначених пункти були одноголосно узгоджені профактивом, присутнім на засіданні.

     Ухвалили і виплату по 5 тис. грн з профспілкового бюджету трьом ветеранам Другої світової війни з нагоди Дня Перемоги.

     Завершили зібрання інформацією, важливою для всіх працівників комбінату, котрі є члена профспілкового комітету і щомісяця виплачують відповідні внески із заробітної плати. Саме завдяки перерахованим внескам, Захисники України отримують військову амуніцію – бронежилети, балаклави, розвантажувальні жилети, каски, аптечки, кровоспинні джгути тощо. Наразі сума перерахованих коштів на придбання цих важливих елементів військового призначення досягла майже 478 тис. грн. Така важлива робота стала спільною ініціативою адміністрації комбінату та профспілки. Завдяки цьому працівники підприємства, котрі боронять кордони держави у війні з агресором, отримують важливі елементи захисного одягу та засоби для надання першої допомоги.

     Наша профспілка повністю виконує зобов’язання, покладені на неї законом військового часу, – максимально сприяє забезпеченню обороноздатності держави. Такий цінний внесок зараз дуже важливий для нашої армії. І в ньому бере участь кожен член профкому комбінату.

     Щодо внесення змін до Колективного договору, то дії адміністрації і профспілки у ситуації, яка склалася, цілком зрозумілі. Завдання керівництва комбінату в надскладних умовах воєнного часу – утримати підприємство на плаву, зберегти колектив, забезпечити всіх роботою та основними соціальними гарантіями, тому і доводиться відмовлятись від певних благ, аби зекономити важливі ресурси і направити їх на захищені статті. У той же час, профспілка теж продовжує виконувати свої прямі обов’язки – захищати права трудового колективу, наскільки це можливо.

     Гасло Покровського гірничо-збагачувального сьогодні – наша сила в єдності заради Перемоги України. А вона здобувається тільки спільною, наполегливою і злагодженою працею, яка продовжуватиметься і надалі.

Сподобалась ця стаття?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

PokrovGZK© 2020 Design by DIT

Україна, Дніпропетровська обл., м.Покров, вул. Центральна, 11