В керівництві Збройних Сил нові кадрові перестановки

     Сьогодні, 9 травня, президент Володимир Зеленський призначив нових командувачів у Збройних Силах України. Командувачем Сил підтримки ЗСУ став генерал-майор Дмитро Герега, а Сил спеціальних операцій (ССО) – Олександр Трепак. Відповідні укази опубліковані на сайті Офісу президента.

        Колишній командувач Сил спеціальних операцій ЗСУ Сергій Лупанчук. Він пробув на цій посаді лише шість місяців.

Указом від 26 квітня Володимир Зеленський звільнив з посади попереднього командувача Сил підтримки ЗСУ Олександра Яковця.

 

     Довідка. Новий командувач Сил спеціальних операцій Олександр Трепак – військовий у четвертому поколінні. Герой України (2015). Бригадний генерал (2021). Під час військової служби обіймав різні посади в Головному управлінні розвідки та займався військовою, радіо- та контррозвідкою. З квітня 2014 року Олександр Трепак брав участь в Антитерористичній операції на сході України.

      7 червня 2014 року поблизу міста Бахмут група спеціального призначення розпочала операцію з пошуку та евакуації важко пораненого командира Центру забезпечення бронетанковим озброєнням полковника Володимира Чобітка. Олександр Трепак на чолі підгрупи з 8 бійців захопив блокпост сепаратистів на вʼїзді у місто та протягом трьох годин утримував його, забезпечивши коридор безпеки для доставки другою підгрупою командира Центру до місця евакуації вертольотом. Під час бою отримав кульове поранення в ногу, але від евакуації відмовився і протягом двох діб керував відбиттям атак сепаратистів і російських найманців на Центральну артилерійську базу озброєння. За успішне виконання цього завдання Олександр Трепак отримав військове звання «полковник» і був нагороджений орденом Богдана Хмельницького ІІІ ступеня та іменною вогнепальною зброєю.

     З 27 серпня по 3 жовтня 2014 року був старшим військовим командиром оборони Донецького аеропорту. Здійснював безпосереднє керівництво відбиттям усіх спроб штурму та захоплення аеропорту. Особисто організував контр-диверсійну та контр-засадну роботу в околицях аеропорту, що унеможливило спроби бойовиків перекрити шляхи постачання захисникам аеропорту продуктів та боєприпасів. За мотивами подій оборони Донецького аеропорту було відзнято художній фільм «Кіборги», у якому роль Олександра Трепака виконав Роман Семисал.

      23 березня 2016 року призначений командиром Кіровоградського 3-го полку спецпризначення.

      У червні 2017 року закінчив Національний університет оборони України ім. І.Черняховського, отримав диплом магістра.

      Наприкінці 2020 року Олександр Трепак залишив посаду начальника 3-го полку спецпризначення та був призначений начальником штабу – заступником командувача ССО ЗСУ.

     Про нового командувача Сил підтримки ЗСУ генерал-майора Дмитра Герегу відомо, що він розпочав службову карʼєру з позиції командира взводу.

      Проходив військову службу на таких посадах керівного складу:

    • у 2007– 2008 роках обіймав посаду командира 12-го інженерного полку оперативного командування «Північ»;
    • у Житомирі – начальника відділу оперативного забезпечення 8-го армійського корпусу Сухопутних військ України;
    • у Чернігові був начальником управління Сил підтримки оперативного командування «Північ».

      З 2014 року брав участь у бойових діях в АТО. Під його керівництвом були здійснені заходи інженерного забезпечення дій підрозділів 8-го армійського корпусу в районі проведення бойових дій.

      Неодноразово залучався до виконання завдань у рамках операції Обʼєднаних Сил на території Донецької та Луганської областей.

Сподобалась ця стаття?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

PokrovGZK© 2020 Design by DIT

Україна, Дніпропетровська обл., м.Покров, вул. Центральна, 11