У Покрові провели день відкритих дверей для бажаючих здобути робітничу професію

Робітнича професія у наш складний час – це гарантоване робоче місце практично на кожному підприємстві. Спеціалісти, які можуть творити власними руками із залученням технічних та технологічних умінь – на вагу золота. Як каже директор Покровського центру підготовки та перепідготовки робітничих кадрів (далі — Центр) Наталія Дяченко: «Відбудовувати Україну будуть представники саме робітничих професій». На цьому очільниця освітнього закладу акцентувала свою увагу під час зустрічі з майбутніми учнями Центру, які разом з батьками прийшли познайомитись із секретами робітничих професій, яким навчають на базі Центру. А організатори заходу зробили так, щоб гості змогли не тільки дізнатись про спеціальність, а й відчути себе в ролі її представників.

8-го травня, у День пам’яті та примирення, на подвір’ї Центру вирувало життя. На ньому розташувалися станції, кожна них презентувала професію, якій навчають у закладі. В першу чергу нам було приємно побачити учнів у спецодязі Покровського гірничо-збагачувального комбінату. Звісно, саме із знайомства з ними та їхніми наставниками ми і розпочали свій маршрут руху станціями виробничого навчання.

Отже, наша перша зупинка – професія «Електрослюсар, слюсар черговий та з ремонту устаткування». Її презентував майстер виробничого навчання Валерій Федчик та його учень другого курсу Богдан Горблянський.

Валерій зазначив, що ця професія наразі дуже актуальна, адже не можливо уявити наше життя та діяльність будь-якого підприємства без електроенергії. Наставник з гордістю показав нам роботи своїх підопічних, зроблені з підручних матеріалів та із застосуванням електропристроїв. Ми побачили настільні лампи з дроту, міні-пилораму, свердлильний станок та станок для заточення ножів, які були заживлені і злагоджено працювали.

Богдан з ентузіазмом розповідав нам, що йому подобається практично майструвати електроз’єднання, паяти. Говорить, що знайшов свій професійний шлях і хоче далі крокувати його сходинками.

Поряд розташувались металеві витвори мистецтва — стільці, уквітчаний журнальний столик, печі, підставки під парасольку тощо. Це – справа рук випускників професії «Електрогазозварник». Її з гордістю представляла майстер Тетяна Лебідь:

  • Ця професія дозволяє навчати і дівчаток, і хлопців. На прикладі вашого Ремонтно-механічного цеху (що функціонує у складі Покровського ГЗК) це можна побачити. Адже саме тут працюють наші випускниці, які не гірше за чоловіків виконують свою справу. І взагалі під час війни багато підприємств тримаються на жінках-електрогазозварницях, коли чоловіки захищають країну у складі ЗСУ. Вважаю, що ця професія дуже актуальна та затребувана у наш час.

Позицію своєї викладачки підтримав і учень першого курсу Даніїл Тарасенко. Зацікавленість у професії електрогазозварника йому прищепили друзі. Вони на ділі показали, я можна зварити міні-піч з металу. Тепер Даніїл – учень Центру, і ось, що нам сказав:

  • Професія для мене нескладна. Треба знати технологію зварювання і мати бажання її застосовувати на практиці. Особисто у мене, це бажання є. Я прагну в майбутньому стати успішним електрогазозварником.

Як на практиці запалити зварювальну дугу та зробити шов, демонстрував майстер виробничого навчання з понад 40-річним стажем Василь Допіро. Він навчає електрогазозварників та машиністів екскаватора. Викладач вважає, що важливо навчити дітей тому, що таке метал і як з ним поводитись. Називає професію електрогазозварника актуальною в усіх галузях, тому впевнений, що його випускники не залишаться без роботи. Тим паче, всі вони дуже здібні.

Ну, а «на закуску» нашої екскурсії ми залишили найсмачніше – кулінарне мистецтво. Тонкощі його використання у техніці айсинга демонструвала Олена Зікранець. За допомогою різних насадок учасники цього майсер-класу робили кондитерські візерунки на пряниках та печиві, які їм потім дуже смакували.  

  • У цій професії «Кухар-кондитер» важливо бути творчими, мати своє бачення кулінарної краси у кожній страві, — розповідає Олена Зікранець. — Це важка праця, кропітка, кулінарія вимагає розвитку та навчання, вдосконалення своєї майстерності. Тому ми з учнями підвищуємо свій рівень приготування різних страв, щоб бути конкурентоспроможними на ринку праці і сучасними в обраній справі. До речі, вже під час навчання наші випускники проходять виробничу практику на базі підприємств харчової промисловості міста.

Учениця 1-го курсу на ім’я Діана ось як прокоментувала процес та результат свого навчання кулінарній справі: 

  • Мені подобається готувати і відкривати свої смаки. Готуємо всі страви – рибу, м’ясо, овочі. Я вчора вперше в житті вдома готувала борщ – дуже смачно вийшло. У мене виходить, тому я і надалі продовжуватиму вдосконалювати свою майстерність.

На фінальному етапі подорожі країною професій ми завітали до справжнього козацького куреню. Тут всіх гостей частували кулішем, який на вогнищі готувала майстер виробничого навчання з професії «Кухар-кондитер» Наталія Тхор зі своїми підопічними. Про походження цієї козацької страви розповідала викладач з історії Зоя Дерій, а гостей із задоволенням частували смачною та поживною  стравою наших пращурів. Особливості презентації цього етапу надавали національні костюми, в які були одягнені всі учасники театралізованого майстер-класу.

Наталія стояла в оточенні двох козаків-першокурсників, які із задоволенням осягають професію кухара і збираються пов’язати з нею своє подальше життя. Чому – ми дізнались з перших вуст.

Гліб Мокієнко:

— Мені подобається готувати для родини і взагалі — для людей. Моя найулюбленіша страва – це вареники з картоплею.

Денис Буряк:

  • Я обрав цю професію, бо просто обожнюю готувати і хотів би далі відкривати для себе світ кулінарії. Хочу дізнатися більше смаків та смакових поєднань. Вдома готую постійно, подобається експериментувати з першими стравами – супами, борщами. В родині кажуть, що все смачно, значить я йду правильним шляхом.

Ось такі вони – учні Центру – талановиті, творчі, впевнені у своїх силах. З такими хочеться будувати майбутнє і рухатись вперед. Наші спостереження тільки підтвердила директор закладу Наталія Дяченко.

Вона розповіла про те, що в цьому році освітній процес в Центрі був організований за змішаною системою. Тобто практика проводилась у стінах закладу, а теорія – за графіком – дистанційно та очно. У наступному році, за словами керівниці, планується повністю повернути учнів за парти (заклад має укриття, облаштоване за сучасними стандартами) і переходити на дуальну форму навчання.

  • На сьогодні нам встановили регіональне замовлення на 2024-2025 рік в обсязі 125 осіб. Ми сподіваємось, що виконаємо його. На всі професії підписані угоди, в основному з Покровським гірничо-збагачувальний комбінатом. Сподіваємось, що підприємство-партнер невдовзі запрацює і наші діти зможуть проходити практику на його базі. Це важливо для нас, бо плануємо з наступного року запроваджувати елементи дуальної системи освіти, яка передбачає 30% теорії, а 70% — практики на базі підприємств. Такий підхід дасть можливість учням максимально закріплювати знання на практиці, щоб вийти із закладу кваліфікованими спеціалістами, — ділиться планами Наталія Василівна.

 Директорка Центру також пишається тим, що на його базі відкриють цифровий освітній центр для мікрорайону. Він надасть можливість дітям різного віку залучатись до освітнього  процесу в сучасних умовах. З цією метою вже виділено приміщення, яке поступово оснащується необхідними гаджетами – ноутбуками, планшетами, віртуальною дошкою тощо.

  • Крім основної місії освітнього центру, він ще й стане для нас хорошим способом профорієнтації для дітей та їхніх батьків, — коментує очільниця закладу профтехосвіти.

Наталія Дяченко також поділилась з нами ще однією родзинкою, яка може значно розширити можливості закладу. Мова йде про ліцензування  фахової передвищої освіти, яка передбачає випуск на базі Центру молодших спеціалістів-бакалаврів. 

Як бачимо, Покровський центр підготовки та перепідготовки робітничих кадрів рухається тільки вперед – популяризує робітничі професії та розвиває можливості своїх учнів у сучасному форматі. Ми бажаємо прекрасному колективу цього освітнього закладу досягати всіх поставлених цілей. Сподіваємось, що вже зовсім скоро учні Центру навчатимуться обраній справі на базі Покровського ГЗК, який працюватиме на повну потужність.

                                                                                                                                                                                                                          Наталія ЧЕПЕЦЬ

 

Сподобалась ця стаття?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

PokrovGZK© 2020 Design by DIT

Україна, Дніпропетровська обл., м.Покров, вул. Центральна, 11