Нардепи прийняли новий закон про мобілізацію: що він передбачає?

На сесії Верховної Ради України 11 квітня депутати ухвалили проєкт закону про мобілізацію. Що ж передбачає цей закон і коли він набуде чинності?

Вже відомо, що законопроєкт №10449 про мобілізацію був прийнятий народними депутатами без поправки щодо демобілізації через 36 місяців безперервної служби.  

Як пояснив представник «Слуги народу», член комітету з питань національної безпеки, оборони і розвідки Федір Веніславський, законопроєкт про демобілізацію буде поданий урядом окремо, тому ця норма була виключена з документа. Він аргументував таке рішення проханням міністра оборони Рустема Умєрова та головнокомандувача Збройних Сил України Олександра Сирського.

За інформацією Радіо Свобода, нові норми ухваленого законопроєкту відображають широкий спектр змін у військовому законодавстві. Його головною метою, з позиції народних обранців, є оновлення обліку військовозобов’язаних, щоб держава точно знала, хто може бути мобілізований, хто має право на відстрочку від призову, а хто вважається заброньованим.

Ухвалений документ передбачає:

  • Оновлення облікових даних чоловіків у віці від 18 до 60 років протягом 60 днів у військкоматі, ЦНАП або через електронний кабінет призовника.
  • Чоловіки призовного віку повинні мати при собі військово-обліковий документ під час дії воєнного стану та пред’являти його на вимогу поліції чи працівників ТЦК.
  • Особи, визнані обмежено придатними, повинні повторно пройти медичний огляд протягом 12 місяців.
  • Ті, хто отримав 2-3 групу інвалідності після 24 лютого 2022 року (крім військовослужбовців), підлягають повторному медичному огляду для визначення придатності до служби.
  • Люди з інвалідністю та особи, звільнені з полону, мають право на звільнення з військової служби, якщо військовослужбовці не висловили бажання продовжувати службу.
  • Опікуни та всиновлювачі тепер мають право на відстрочку та звільнення з військової служби.
  • Ухилянтів можуть обмежити в праві керування авто за рішенням суду.
  • Військовослужбовці у разі укладення першого контракту мають право на компенсацію 50 відсотків від першого внеску за кредитом, забезпеченим предметом іпотеки.
  • Військовослужбовцям та їхнім дружинам (чоловікам) не нараховуватимуться проценти за користування кредитом та інші санкції за умови, що кредити не стосуються автомобілів та нерухомості.
  • Місцеві державні органи зобов’язані сприяти мобілізації.
  • Введення «базової військової підготовки» для громадян замість строкової служби. Таку пдготовку з 1 вересня 2025 року можна буде пройти під час навчання у ВНЗ або в тренувальних центрах ЗСУ.
  • Особи, які не пройшли військову службу чи базову військову підготовку, не зможуть працювати на державній службі, в прокуратурі чи поліції.

Наразі законопроєкт №10449 про мобілізацію знаходиться на підписі у Президента України Володимира Зеленського. Якщо глава держави погодить документ, то він набуде чинності через місяць після його підписання.

 

Сподобалась ця стаття?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

PokrovGZK© 2020 Design by DIT

Україна, Дніпропетровська обл., м.Покров, вул. Центральна, 11