КорчМайстри: «Хтось сидить в окопі, а ми не втомлюємось волонтерити»

Вони купують та ремонтують корчі і відправляють їх на підмогу українським Захисникам… КорчМайстри – так себе називають хлопці одного з волонтерських осередків, який базується у Покрові. Корчі – це вживані автівки, а вони – ті, хто купує авто, ремонтує і відправляє на фронт. Така  суттєва підтримка для наших воїнів, робить їх мобільними. Такими стають і волонтери у пошуках засобів на закупівлю авто та інших необхідних речей для армії. Ініціатором створення цього руху заради підтримки та миру став Леонід Агалаков – уродженець Покрова, який повернувся до нашого міста через активні бойові дії у Харкові, де жив останні роки за мирних часів.

Основний напрямок нашої діяльності – це закупівля та ремонт машин для Захисників України

Леонід переїхав до Покрова через активні бойові дії, які з перших днів війни точились на Харківщині. Там він працював (і зараз залишається в команді) у компанії «Омега», що спеціалізується на запчастинах до авто. Розповідає, що з перших днів війни двері складів їхньої компанії були відчинені для військових, які обирали для себе потрібні запчастини для фронтових машин.

У березні 2022 року в нашому місті Леонід випадково зустрів свого однокласника Гліба. Радіючи зустрічі, чоловіки вирішили започаткувати свій волонтерський осередок – як частину загального українського фронту, заточеного тільки на Перемогу. Прийняли рішення – діяти, бо не могли бути просто спостерігачами.

  • Протягом березня ми допомагали родинам моїх колег, які змушені були переселитись з Харкова до Покрова. Розселення і харчування у перші тижні війни, коли з цим було важко, ми взяли на себе. Матеріально підтримувало керівництво нашої компанії, — розповідає Леонід Агалаков.

Напрямок діяльності волонтерського об’єднання логічно виплив із ситуації. Коли лінія фронту була зовсім близько до Покрова, автівки наших захисників постійно потерпали від обстрілів. А Леонід, будучи співробітником компанії, яка спеціалізується на запчастинах до машин, міг допомогти з ремонтом. Його керівництво погодилось таким чином підтримувати армію, а група автомеханіків і гараж для відновлення фронтових авто знайшлись доволі швидко. Там Леонід, Гліб, Сашко та інші добровольці-волонтери «вдихали життя» у корчі і відправляли їх назад на фронт. Вже тоді чоловіки зрозуміли, що колеса на передових позиціях завжди потрібні, українські оборонці мають бути мобільними, аби ефективно вести боротьбу з російськими окупантами. КорчМайстри вирішили спробувати збирати кошти на вживані машини, які купували, ремонтували, робили новий тюнінг і з необхідним ремнабором відправляли на фронт.

  • Ви розумієте, що купувати автівки, навіть вживані, це – не дешева справа. Нашими першими донаторами була компанія, в якій я працюю, і мої колеги. Поступово вийшло залучити закордонних благодійників, свою справу зробили і соцмережі, за допомогою яких ми надали розголосу нашій волонтерській діяльності, — діляться КорчМайстри.

Вони розповідають, що закупівля та відновлення однієї машини вартувала близько 3 тис. євро (а це – майже 120 тис. грн!). За період повномасштабної війни волонтерам вдалось забезпечити фронт майже десятком таких авто.

Допомагаємо своїм, за можливості – підтримуємо кожного

Якщо говорити про пріоритети діяльності КорчМайстрів, то разом з автівками вони передали на бойові позиції з десяток дронів. Також забезпечували українських військових якісними медичними турнікетами та ношами від польських волонтерів. Минулої зими створили свою артіль з виготовлення окопних свічок. Їжа, медикаменти, амуніція, будматеріали для облаштування бліндажів та інших місць перебування військових – все це волонтери діставали і передавали Захисникам.

  • Переважно ми допомагаємо військовим з нашого регіону і співробітникам компанії «Омега», в якій я працюю. Крім того, подружились і стали помічниками для Нікопольського підрозділу авіарозвідки та формувань Сил спеціальних операцій (ССО), — коментує Леонід.

Актуальні потреби для армії, а також звіти та вдячність від військових – все це КорчМайстри висвітлюють у своєму телеграм-каналі

Активність донаторів значно знизилась, але ми не втомлюємось діяти

Гліб та Леонід розповідають, що останнім часом вони не купують автівки. І це зовсім не тому, що в них зникла потреба, це далеко не так. Адже волонтери упевнені в тому, що доки триватиме війна, українські Захисники матимуть потребу у машинах. Та якщо раніше волонтери щомісяця відправляли авто на фронт, то зараз зібрати бодай на одну машину стало досить не легкою задачею. Причини такої зниженої активності донаторів КорчМайстри вбачають у наступному:

  • «Ми втомились від війни» – це один з найпопулярніших факторів, який зараз шириться країною. Мова йде про фізичну та моральну втому, які притаманні кожній людині. Тільки от вихід з цієї ситуації також у кожного свій: хтось знаходить в собі сили і рухається вперед, а хтось – опускає руки. Не на користь допомоги ЗСУ діє і фактор «перегрітих очікувань», коли люди щодня тішили себе тим, що війна зовсім скоро закінчиться, встановлювали терміни і самі ж у них вірили. А через майже два роки надії на її якнайшвидше завершення поступово згасають. Не на користь невеликих волонтерських осередків, подібних нашому, в Україні зафундаментувались великі об’єднання – на кшталт фондів Притули, «Повернись живим» тощо, яким у своїй більшості віддають перевагу українські і закордонні донатори. І дуже прикро те, що через недобросовісних «псевдо-помічників» порушена довіра між військовими і волонтерами. Також вважаємо, що не можна випускати з поля зору об’єктивну соціально-економічну ситуацію в країні. Українська економіка працює дуже погано, підприємства продовжують закриватись, внаслідок чого люди залишаються без роботи і засобів для існування. Звісно, їм доводиться обирати: нагодувати дітей або зробити донат для армії. Ви розумієте на користь чого робиться вибір. І тут важко когось засуджувати.

Та незважаючи на такі складні умови, КорчМайстри не втрачають оптимізму та надії на кращі часи. Вони не сидять, склавши руки, а продовжують діяти, шукаючи шляхи подальшої допомоги Захисникам України.

  • Ми не стоїмо на місці. Намагаємось шукати нові ресурси – джерела фінансування, у тому числі і за кордоном. Хтось сидить в окопі, а ми волонтеримо — це завдання, яке ми поставили перед собою і не втомились його виконувати. Наші сили закінчаться не раніше, ніж війна, — висловлюють свою позицію патріотично налаштовані помічники армії.

Наразі хлопці знову збирають свою свічкову артіль, бо свічки в окопах – незамінна річ для українських воїнів. Також перелічують актуальні запити, які зараз надходять з фронту:

  • генератори,
  • екофлоу – мультизарядні пристрої,
  • теплі речі, зокрема, військове екіпірування,
  • автівки,
  • маскувальні сітки, адаптовані під пору року.

 

Аби допомогти волонтерам все це придбати і тим самим підтримати українських воїнів, кожен з нас може зробити донат – свій внесок у Перемогу України.

Карта ПриватБанк: 5375 4141 3406 5746

Карта Монобанк: 4441 1111 5187 5832

PayPal: mailhlib.ua@gmail.com

Bitcoin: bc1qpww3ed4k5vfhkav43vhsjcp4p0vhprtnhdx88j

Etherium: 0xfe953806c666174ADb94620126Bb5b38E6f2D52B

USDT: 0xfe953806c666174ADb94620126Bb5b38E6f2D52B

                                                                                                                                                                                                                    Наталія ЧЕПЕЦЬ

 

Сподобалась ця стаття?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

PokrovGZK© 2020 Design by DIT

Україна, Дніпропетровська обл., м.Покров, вул. Центральна, 11