Україна посилила свою енергобезпеку завдяки синхронізації з енергосистемою ЄС

Євросоюз на постійній основі синхронізував свою енергосистему з українською, а також підвищив Україні ліміт електроенергії, що може бути виділена. Про це повідомив прем’єр-міністр Денис Шмигаль у своєму телеграм-каналі.

– Українська енергомережа об’єдналася з європейською ще в середині  березня 2022 року. Згодом у Варшаві підписали угоди про надання НЕК «Укренерго» статусу члена-спостерігача ENTSO-E. Тоді Україна отримала певний «енергетичний безвіз», але на цьому наша енергетична інтеграція з Європою не зупинилася. Днями в Брюсселі регіональна група ENTSO-E (мережа операторів системи передачі електроенергії) ухвалила рішення про переведення України з тимчасового режиму на постійну синхронізацію, – розповів посадовець.

Це означає, що вже з 1-го грудня наша держава зможе за необхідності імпортувати більше електроенергії з ЄС. Обсяги збільшаться з 1 200 Мвт до 1 700 Мвт. А це додаткові 500 МВт, які допоможуть покрити можливий дефіцит взимку.

– Ми дякуємо ENTSO-E за ухвалення цього, без перебільшення, знакового рішення. З настанням холодів ворог посилив атаки на нашу енергетичну інфраструктуру. У таких умовах наявність резервів і можливостей імпортувати більші обсяги електроенергії з країн ЄС – це важливий інструмент для підтримки енергосистеми та її стійкості, а також важливий крок до повної інтеграції української енергосистеми з європейською. Таким чином, консолідація наших зусиль дозволить не тільки втримати українську енергосистему протягом ще однієї зими, але і зміцнити загальну енергетичну безпеку континенту,зазначив очільник Міненерго Герман Галущенко.

Сподобалась ця стаття?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

PokrovGZK© 2020 Design by DIT

Україна, Дніпропетровська обл., м.Покров, вул. Центральна, 11