У лікарнях Дніпропетровщини надають безоплатну реабілітаційну допомогу

     На Дніпропетровщині військові та цивільні громадяни можуть безоплатно пройти стаціонарну реабілітацію у 11 кластерних та надкластерних лікарнях. Всього їх функціонує в нашій області 19. До кінця 2023 року, на виконання доручення міністра охорони здоров’я Віктора Ляшка, така допомога стане доступною й в решті лікарень відповідного рівня. Про це повідомляє Дніпропетровська обласна державна адміністрація.

     Мета проєкту – сформувати майже 8 тисяч ліжко-місць для пацієнтів із травмами, хворобами та пораненнями, які потребують процесу активного відновлення. За словами фахівців, це дозволить щорічно надавати якісні та безоплатні послуги з активної і доказової реабілітації для щонайменше 126 тисяч пацієнтів.

     Загалом по Україні неспеціалізовані стаціонарні реабілітаційні відділення мають запрацювати в 228 медзакладах. В кожному з них розташовуватиметься від 30 до 60 реабілітаційних ліжок. Також буде створено 6 спеціалізованих реабілітаційних медзакладів національного рівня.

      Вони охоплять пацієнтів:

    • із травмами спинного мозку;
    • які потребують психологічного відновлення;
    • із важкою нейротравмою;
    • яким потрібна складна скелетна реабілітація;
    • які потребують складної реабілітації у разі ампутацій.

     Доказову та ефективну реабілітацію мають надавати мультидисциплінарні реабілітаційні команди. Відповідні фахівці зобов’язані послуговуватись принципами доказовості під час надання реабілітаційної допомоги. Це прописано в ліцензійних умовах для реабілітаційних центрів та відділень будь-якої форми власності.

     Зазначається, що електрофорез, магнітотерапія, дарсонваль та низка інших фізіотерапевтичних методів не мають жодного стосунку до реабілітації.

      Доказова активна реабілітація полягає у систематичній щоденній роботі пацієнта та команди над поступовим поверненням втрачених функцій та/або компенсацією втраченого функціоналу. Вона включає заняття на спеціальних тренажерах під наглядом фахівців, виконання чітко визначених фізичних вправ, напрацювання нових технік взаємодії з навколишнім світом.

     Стаціонарна реабілітаційна послуга за одним напрямом має тривати мінімум 14 днів. Щодо процедур, то вони займають від трьох годин на день. За двома напрямами та більше понад 21 день.

      Амбулаторна реабілітація передбачає понад 14 днів інтенсивних занять, що тривають понад годину на добу.

      Кожен пацієнт, в залежності від важкості травми, може отримати від 2 до 8 реабілітаційних циклів впродовж року.

      В рамках програми медичних гарантій доказова реабілітація повністю покривається Національною службою здоров’я України (НСЗУ) та є безоплатною для людей.

Сподобалась ця стаття?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

PokrovGZK© 2020 Design by DIT

Україна, Дніпропетровська обл., м.Покров, вул. Центральна, 11