Паліативні хворі можуть безкоштовно отримати знеболювальні ліки за держпрограмою

З вересня паліативні пацієнти, які потребують постійного медикаментозного знеболення, зможуть отримати ліки за електронним рецептом. Рецепт має виписати сімейний лікар в межах програми реімбурсації. А з жовтня пацієнти з діабетом І типу почнуть отримувати тест-смужки за цією програмою. Про це повідомляють у МОЗ.

Як зазначено у повідомленні, починаючи з 31 серпня, діє оновлений реєстр лікарських засобів та медичних виробів, які підлягають реімбурсації (відшкодуванню). Відтепер до переліку додані знеболювальні лікарські засоби для паліативних пацієнтів, а також тест-смужки для вимірювання рівня глюкози в крові. В програму реімбурсації включені 6 препаратів на основі Морфіну в таблетках – 4 безкоштовні та 2 – з доплатою.
Загалом оновлений реєстр лікарських засобів та медичних виробів, які підлягають реімбурсації, містить 515 торгових назв препаратів і медвиробів. Їх вартість частково або повністю відшкодовує НСЗУ. 

Довідка. Знеболювальних лікарських засобів потребують люди з важкими, часто невиліковними хворобами.
До їх переліку входять пацієнти з:

  • онкологією в III-IV стадії,
  • ВІЛ-інфекцією/СНІД,
  • туберкульозом у пізній стадії,
  • серцево-судинними, неврологічними, атрофічно-дегенеративними та іншими прогресуючими захворюваннями, у яких підтверджені: основний діагноз, паліативний статус та хронічний біль.

Як отримати ліки?
— Зверніться до сімейного лікаря
Пацієнти з онкологією мають звернутися до лікаря первинної ланки медичної допомоги.
Пацієнти, які страждають на психічні розлади, повинні записатися на прийом до лікаря-психіатра.
Всім іншим хворим слід звернутися за направленням, виписаним сімейним лікарем, до вузького спеціаліста.
Якщо у людини є статус паліативного хворого, то лікар встановить діагноз «хронічний біль», на основі якого буде сформований е-рецепт в електронній системі охорони здоров’я. За цим рецептом людина зможе отримати знеболювальні препарати.
— Отримайте смс-повідомлення з номером рецепта та кодом його погашення. Якщо людина зареєстрована в медичній системі не за номером телефону, а за документами, лікар роздрукує інформаційну довідку, у якій буде прописана вся необхідна інформація про рецепт.
— Зверніться з отриманим електронним рецептом до аптеки, яка має договір з Національною службою здоров’я України. Для того, щоб отримати ліки, достатньо назвати фармацевту номер рецепту та код його погашення або надати інформаційну довідку.
— Оберіть серед наявних препаратів потрібні вам знеболювальні ліки безкоштовно або з частковою оплатою.

 

Сподобалась ця стаття?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

PokrovGZK© 2020 Design by DIT

Україна, Дніпропетровська обл., м.Покров, вул. Центральна, 11