На комбінаті провели випробування сучасної системи пожежогасіння «Спрут»

Однією з важливих задач на кожному промисловому підприємстві є захист персоналу та обладнання від будь-яких надзвичайних ситуацій. І саме для того, щоб мінімізувати ризик подібного, на нашому комбінаті питанням пожежної безпеки приділяється значна увага. Фахівці напрямку з охорони праці ретельно вивчають технічні характеристики різних систем пожежогасіння, аби обрати найбільш ефективну для умов підприємства. Для цього проводять наочні експерименти у виробничих приміщеннях. Один з таких днями відбувся на території Ремонтно-будівельного цеху (РБЦ). За ним спостерігали і кореспонденти «ЗМ».

30-го серпня на території проммайданчику РБЦ був проведений експеримент з системою пожежогасіння автоматичного спрацювання «Спрут-12П». Випробування здійснювали під контролем компетентної комісії, до складу якої ввійшли: директор з охорони праці Юрій Голов, начальники відділів: з охорони праці та пожежної безпеки – Роман Рибаков, вхідного контролю – Олексій Стефанов та внутрішньої безпеки – Сергій Несін.

Експеримент проводили у визначеному приміщенні. Для цього порошковий модуль спочатку закріпили на стелі приміщення, згодом під ним розпалили вогонь. Чекати довго не довелося – температура навколишнього середовища дуже швидко сягнула 90ºС. Цей показник зафіксував пірометр Олексія Стефанова. На 25 секунді від початку випробування стався хлопок, який засвідчив спрацювання системи і розпилення протипожежної суміші. Через 6 хвилин згідно умов нормативів відкрили приміщення — спалах був ліквідований. Спеціалісти зафіксували відповідність системи всім визначеним нормам і констатували успішність проведення експерименту.

Юрій Голов розповів нам, що системи «Спрут» – порошкового типу, створені на основі хлориду натрію та калію. Механізм їхнього спрацювання наступний: якщо температура навколишнього середовища сягає 68ºС-90ºС (саме така температура активації модуля пожежогасіння), тобто виникає загоряння, навколо його джерела утворюється безповітряний простір. Сучасна система пожежогасіння «Спрут», має вигляд колби і спрацьовує шляхом розпилення спецсуміші. Таким чином відбувається ефективне гасіння полум’я, у чому ми, власне, і пересвідчились.

Таким чином, проведений експеримент засвідчив те, що порошковий модуль пожежогасіння «Спрут-12П» відмінно впорався з покладеною на нього задачею.

Перша експериментальна партія сучасних систем пожежогасіння «Спрут» на нашому підприємстві з’явилась у 2020 році. Її було встановлено на роторному комплексі (р/к) №9 Чкаловського кар’єру №2. До цього виробничі приміщення були оснащені тільки вогнегасниками. Але з часом постало питання про використання більш надійних та ефективних засобів, а саме модулів пожежогасіння. Тому подібні системи встановили у приміщеннях розташування розподільчих пристроїв на р/к №2 Чкаловського кар’єру №2 та р/к №6 Північного кар’єру. В цілому ж на нашому підприємстві встановлено 119 таких захисних систем пожежогасіння, – докладно розповів директор з охорони праці.

Сподіватимемось, що така протипожежна безпека не буде застосовуватись на практиці. Але вже те, що виробниче обладнання комбінату має ефективний сучасний захист від загорянь – велика перевага і крок уперед в напрямку охорони праці.

Олександрина ЛЕЩЕНКО

Сподобалась ця стаття?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

PokrovGZK© 2020 Design by DIT

Україна, Дніпропетровська обл., м.Покров, вул. Центральна, 11