Денис Шмигаль: про підсумки ще одного продуктивного тижня в умовах війни

     Україна збирає врожай, готується до нового навчального року та непростої зими в умовах війни. Уряд збільшує фінансування проєктів відновлення та впорядковує виплати Захисникам і Захисницям. Без допомоги не залишать і тих, хто найбільше постраждав від російського теракту на Каховській ГЕС. Детально про все це розповів прем’єр-міністр України Денис Шмигаль, підбиваючи підсумки тижня.

     Навчання у школах буде проходити офлайн, онлайн та у змішаній формі. Це залежить від безпекової ситуації в кожній громаді. Відповідне рішення буде прийматиме влада на місцях.

      – Менше місяця залишилося до початку навчального року. Наразі 68% освітніх закладів мають укриття. Але цього недостатньо. Місцева влада повинна діяти активніше. Гроші на укриття Уряд виділив ще в квітні – 1,5 млрд грн, наголосив Денис Шмигаль.

     За словами очільника уряду, в окремих школах буде запроваджена нова форма навчання для учнів, які зараз знаходяться за кордоном. Вони вивчатимуть тільки український компонент шкільної програми, що займатиме 6-8 годин на тиждень.

     Підготовка до зими. В уряді розуміють високу ймовірність того, що росія продовжить масштабні атаки на обʼєкти критичної інфраструктури, аби залишити українців без світла та тепла взимку. З огляду на це, енергетики готуються до чергового важкого випробування.

     Денис Шмигаль відзвітував про підготовку енергосистеми України до опалювального сезону:

    • АЕС: відремонтовано 5 атомних блоків, ще 4 у ремонті;
    • ТЕС: відремонтовано 62% енергоблоків від запланованих;
    • ТЕЦ: відремонтовано 70%;
    • ГЕС: відремонтовано та перебувають в ремонті 32 агрегати.

      Як повідомляє прем’єр-міністр, «Укренерго» на майже 80% відремонтувало магістральні мережі. Високовольтні підстанції вже відновлені до рівня довоєнного стану.

     – Ремонтна кампанія йде за планом. Формуємо багаторівневий захист для енергетичних об’єктів. Розширюємо програму обміну ламп розжарювання на світлодіодні, яку Уряд реалізує спільно з Євросоюзом. Тепер нею зможуть скористатися заклади культури, органи соцзахисту, ОСББ, бібліотеки та музеї, спортивні організації та інші. Мета – замінити 50 млн ламп, щоб знизити навантаження на енергосистему, – розповідає керівник уряду.

     З Фонду ліквідації наслідків агресії регіонам виділяють 4,8 млрд грн. Це кошти на відновлення житлових будинків, закладів освіти, лікарень, об’єктів енергетики й водопостачання, будівництво укриттів. Мова йде про чергові 133 проєкти.

     Підтримка українських Захисників. Держава встановлює справедливі щомісячні доплати для військовослужбовців, правоохоронців та рятувальників.

     На час дії воєнного стану розмір доплат становитиме 30 тис. грн щомісяця. Для осіб, які здійснюють оперативне управління військовими частинами та підрозділами на відстані, доплати можуть становити 50 тис. грн. А для тих, хто бере безпосередню участь у бойових діях 100 тис. грн.

      Підтримка тих, хто найбільше постраждав від російського теракту на Каховській ГЕС. До 31 жовтня продовжили термін приймання заяв на виплати грошової допомоги постраждалим від підтоплення на Херсонщині та Миколаївщині. Це фінансова підтримка у розмірі 5 тис. грн. Жителям Херсонської та Миколаївської областей вже виплатили майже 52 млн грн.

      Для мешканців Херсонщини та Миколаївщини, які втратили врожай через підрив греблі, запроваджують одноразову виплату. Для Миколаївської області її максимальна сума –до 66 тис. грн, для Херсонської до 100 тис. грн.

     Другий збір врожаю під час війни. За даними очільника уряду, Мінагрополітики збільшило прогноз цьогорічного врожаю зернових та олійних до 76,7 млн тонн.

      – Українські аграрії намолотили вже майже 23 млн тонн ранніх зернових культур. Уряд продовжує підтримку. З початку року майже 10 тисяч аграріїв отримали 46 млрд грн пільгових кредитів. З них державною програмою «Доступні кредити 5-7-9%» скористалися 7,5 тис. агропідприємств, вони отримали 28,2 млрд грн, – розповів Денис Шмигаль.

     Отже, як би не було складно, українці не втрачають бойового духу, з гідністю і державною підтримкою долають всі випробування війною, впевнено наближаючи нашу Перемогу.

Сподобалась ця стаття?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

PokrovGZK© 2020 Design by DIT

Україна, Дніпропетровська обл., м.Покров, вул. Центральна, 11