Сучасна техніка потребує сучасних рішень: в АТЦ з’явився новий «інтелектуальний центр»

Навіть у воєнний час наше підприємство поповнюється новими зразками виробничого обладнання і техніки. Чільне місце в цьому питанні посідає Автотранспортний цех (АТЦ), який продовжує тримати курс на модернізацію. Того вимагає час та специфіка техніки, котра поступово змінює застарілу. Для того, щоб належним чином обслуговувати та ремонтувати автопарк, у майстерні слюсарів АТЦ зʼявився «інтелектуальний центр». Так називають стенд фірми «Cruis» для випробування та перевірки форсунок. Це високоточне обладнання – новий проєкт на комбінаті. Його роботу продемонстрували спеціалісти автоцеху під час виробничої наради на чолі з Головою правління АТ “ПОКРОВСЬКИЙ ГЗК” Сергієм Шуваєвим.

 

На виїзній нараді в АТЦ, під також взяли участь технічний директор комбінату Віктор Бондарець, головний інженер Юрій Коркодола, начальник виробничо-технічного відділу Сергій Котій, комерційний директор Олексій Ємельяненко, директор із загальних питань Сергій Поровай і начальник АТЦ Роман Меркулов та працівники «інтелектуального центру».

Особливості роботи стенду демонстрував слюсар паливного обладнання Степан Крамар. Ми ж запитали у фахівця про особливості його застосування на підприємстві:

Сучасна техніка потребує сучасних рішень. Комбінат виходить на новий рівень оснащення технікою, тому постає необхідність придбання й новітнього обладнання для її обслуговування. До нашого автопарку все частіше прибувають автомобілі з інтелектуальним управлінням, принцип дії якого кардинально відрізняється від механічної системи старих машин. Будова паливної складової автомобіля зазнає значних змін в процесі модернізації. При цьому прогресують і форсунки, змінюється їх розташування, що впливає на конструкцію і тиск, з яким впорскується паливо.

Довідково. Форсунки – це елемент системи вприскування палива, призначений для дозованої подачі і розпилення в камері згоряння.

За словами начальника АТЦ, саме такими модернізованими форсунками, про які розповів Степан Крамар, оснащені наші автобуси «МАЗ», технологічні автомобілі «Volvo-Howo», а також бульдозери та інші види спецтехніки комбінату. В них якраз і застосовується оновлена технологія впорскування палива для дизельних двигунів.

Конструкція форсунки складається з багатьох елементів, які зношуються під час експлуатації. Щоб виявити, який саме вузол вийшов із ладу, необхідна діагностика. А оскільки робота сучасних форсунок повністю комп’ютеризована, перевірити їх можна лише на цьому стенді, – пояснює слюсар.

Під час наради фахівець розповів, що стенд являє собою прототип двигуна та відтворює різні режими роботи, тиск у ньому сягає 2400 бар. Це дозволяє здійснити перевірку в умовах, максимально наближених до реальних. За допомогою спеціальних датчиків всі дані зчитуються, зіставляються з еталонними, таким чином відхилення виявляються в автоматичному режимі.

У компʼютері запрограмовані параметри форсунки від заводу-виробника. Прилад перевіряє її на відповідність цим показникам, а потім виводить результат на екран. Спираючись на ці дані, можна приймати рішення про ремонт або заміну форсунки. А після відновлення – пересвідчитись у її справності, – зазначає Степан Крамар.

Керівник підприємства Сергій Шуваєв та інші учасники наради із цікавістю спостерігали за роботою «інтелектуального центру». В результаті пересвідчились у тому, що таке обладнання дійсно незамінне для проведення діагностики оновленої техніки АТЦ. Навіть у складний військовий час для комбінату його головні спеціалісти намагаються максимально ефективно використовувати всі наявні ресурси, вкладаючи їх в процес модернізації. Він особливо важливий для автоцеху – транспортної артерії підприємства, яка бере важливу участь у забезпеченні його життєдіяльності.

                                                                                                                     Підготували: Анастасія ШАБЛЯ, Наталія ЧЕПЕЦЬ

 

Сподобалась ця стаття?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

PokrovGZK© 2020 Design by DIT

Україна, Дніпропетровська обл., м.Покров, вул. Центральна, 11