Зміни в оплаті комунальних послуг, нарахуванні пенсій та субсидій: чого чекати українцям з 1-го липня?

Чимало змін очікує на українців з 1 липня. Ми зібрали відповіді на актуальні питання, а саме: що буде з тарифами на комунальні послуги та чи вплинуть вони на призначення субсидій, кому проіндексують пенсії, якими будуть ставки акцизу, а також чи чекати на здорожчання палива на українських АЗС.

Тариф на електроенергію

Кабінет Міністрів встановив ціну на електроенергію для населення у 2,64 грн за 1 кіловат до кінця поточного року.

При цьому зайвих витрат можна уникнути за допомогою двозонного та тризонного тарифів. Перехід на такі вимагає встановлення спеціальних лічильників. Двотарифний лічильник працює за принципом «день-ніч», тобто електроенергія вдень дорожча, а вночі дешевша. А тритарифний дозволяє платити менше не в пікові години споживання, але більше – в пікові.

Двохзонний тариф на світло:

  • з 7:00 до 23:00: 2,64 грн/кВт*год (повний тариф);

  • з 23:00 до 7:00: 1,32 грн/кВт*год (50% від стандартного тарифу).

Тризонний тариф:

  • з 7:00 до 8:00: 2,64 грн/кВт*год (повний тариф);

  • з 8:00 до 11:00: 3,96 грн/кВт*год (150% від стандартного тарифу);

  • з 11:00 до 20:00: 2,64 грн/кВт*год (повний тариф);

  • з 23:00 до 7:00: 12,06 грн/кВт*год (40% від повного тарифу).

Як тариф на електроенергію вплине на субсидії?

Як зазначив в ефірі телемарафону «Єдині новини» голова правління Пенсійного фонду України Євгеній Капінус, перш за все слід розуміти, що підвищення тарифів на електроенергію стане причиною перерахунку субсидій для українців. У таких випадках він здійснюється автоматично, без звернення громадян.

Посадовець також відповів на питання стосовно того, чи зміниться обсяг фінансування субсидій у зв’язку з підвищенням тарифу на електроенергію. Він зазначив, що в нинішніх умовах Пенсійний фонд, зокрема останній місяць, здійснював перепризначення субсидій на новий період, без звернення людини. Тому в сьогоднішніх умовах таке зростання ніяким чином не повинно вплинути безпосередньо на домогосподарства».

Євгеній Капінус додав, що Пенсійний фонд буде отримувати всі показники, необхідні для проведення перерахунку в автоматичному режимі. Таким чином, буде здійснюватися перерахунок розміру державної допомоги, і люди й надалі отримуватимуть відповідну компенсацію.

Тарифи на газ, тепло та гарячу воду

Нагадаємо, у серпні 2022 року уряд запровадив мораторій на підвищення тарифів на кілька видів комунальних послуг під час війни та ще на півроку після закінчення воєнного стану. Під нього підпадають:

  • послуги з розподілу газу;

  • послуги газопостачання (якщо домогосподарство не використовує газ для опалення);

  • опалення;

  • гаряча вода.

Тому наразі всі вищеперелічені послуги «заморожені».

Варто додати, що більшість українців є клієнтами «Нафтогазу», і вони продовжують платити за послуги газопостачання за довоєнним тарифом – 7,96 грн/м³. Дію річного тарифу автоматично продовжили.

Індексація пенсій

Згідно з постановою Кабміну №168 від 24 лютого 2023 року, з 1 липня відбудеться індексація пенсій тих громадян, яким призначили за ЗУ «Про державну службу», «Про службу в органах місцевого самоврядування», «Про статус народного депутата України», «Про наукову та науково-технічну діяльність».

Тобто держслужбовцям та науковим співробітникам проіндексують пенсійні виплати на 19,7%. Загальний розмір підвищення має бути не менше 100 грн і не більше 1 500 грн. Втім, перераховуватимуть лише пенсії, основний розмір якої не перевищує 20 930 грн.

Через те, що цим категоріям вже давно не перераховували виплати, вони перейшли на пенсії за віком. Якщо з липня спеціальні пенсії для них стануть вищими за звичайні, то вони зможуть перейти на них.

З 1 липня також повернуться ставки акцизу довоєнного рівня. Зокрема, акциз для бензину становитиме 213,5 євро за 1000 літрів, для дизельного пального – 139,5 євро за 1000 літрів, а для газу скрапленого – 52 євро за 1000 літрів.

Водночас у Верховній Раді України зареєстровано проєкт Закону про внесення змін до Податкового кодексу України в частині акцизного податку на пальне, яким пропонується встановити ставки акцизного податку для бензинів – 175 євро за 1000 літрів, дизельне пальне – 175 євро за 1000 літрів, газ скраплений – 129,5 євро за 1000 літрів.

Пальне

Водночас здорожчання акцизу автоматично призведе й до здорожчання палива на українських АЗС. Експерти прогнозують, що у мережах вартість літра бензину підвищиться приблизно на 12 гривень, дизельне пальне може зрости на 10 гривень за літр, а автомобільний газ – на 5 гривень.

Тобто вартість бензину марки А-95 може підвищитися до 56,56 гривні за літр, дизелю– до 53 гривень, а газу – до 31,91 гривні.

Сподобалась ця стаття?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

PokrovGZK© 2020 Design by DIT

Україна, Дніпропетровська обл., м.Покров, вул. Центральна, 11