Профспілка турбується про колектив навіть у складних фінансових умовах

Покровський гірничо-збагачувальний комбінат продовжує працювати, хоч і не на повну потужність. Колективи живуть своїм трудовим життям, тому і питання їхньої підтримки, а також захисту прав людей, залишаються на порядку денному Первинної організації ПМГУ. У першу чергу вони пов’язані із фінансовими проблемами.

Воєнний час диктує свої правила, які негативним чином впливають на діяльність підприємства. У зв’язку з частковою зупинкою комбінату сотні його працівників відправили на вимушений простій з оплатою у 2/3 від окладу (тарифу). Ті, хто працюють, теж не отримують заробітну плату в повному обсязі. Але при цьому проблеми зі здоров’ям, на жаль, продовжують турбувати людей, як і потреба родичів у фінансовій підтримці на організацію похорону у разі смерті працівника або пенсіонера підприємства. Для того, щоб надати, нехай і не значну, але все ж таки фінансову допомогу членам ПМГУ, профактив комбінату переглянув та узгодив оновлені суми грошових виплат у зазначених випадках. Такі важливі рішення приймались під час засідання профкому 20-го червня, яке проходило під головуванням керівника первинки Євгена Запускалова та його заступника Юрія Чепінського.

Фінансова спроможність профспілки

Перед тим, як приймати важливі рішення, Юрій Леонідович нагадав присутнім про те, що 26 квітня 2022 року на нашому підприємстві було затверджено наказ “Про зупинення дії пунктів Колективного договору на час воєнного стану”. Такі дії Правління витікають із Закону України №2136-ІХ “Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану ”, котрий вступив у юридичну силу 15 березня 2022 року. Посилаючись на цей нормативний акт, Правління комбінату прийняло колегіальне рішення щодо скасування дії п. 6.7. Колективного договору, а саме виплати профспілці 0,4 % від місячного фонду оплати праці на культурно-масову, фізкультурну роботу та оздоровлення. Це в рази зменшило бюджет профкому, який зараз поповнюється виключно за рахунок членських внесків.

  • За 5 місяців 2022 та 2023 років членські внески, які надійшли до бюджету профспілки, зменшились на 334 тис. 700 грн. При цьому видано матеріальної допомоги 222 тис. 150 грн та 277 тис. 400 грн відповідно. Тобто, як бачите, навіть при зменшенні надходжень профспілка все ж таки намагається максимально допомагати нашим працівникам у складних життєвих ситуаціях, – зазначив Юрій Чепінський.

Для того, щоб продовжити цю надважливу діяльність, керівники профкому запропонували внести зміни до затвердженого Порядку витрат профспілкового бюджету. Головна мета – збільшити фіксовані виплати для тих працівників (членів ПМГУ), які дійсно того потребують.

Підставою для звернення по допомогу до профспілкової організації є тяжка хвороба або смерть працівника (пенсіонера) підприємства (члена ПМГУ) чи його близьких родичів (чоловік/дружина, діти, батьки). У такому випадку цехком повинен прийняти відповідне рішення про виплату допомоги людині у зв’язку зі складним фінансовим становищем та зробити витяг з протоколу засідання або клопотання. При цьому додаючи всі підтверджуючі медичні документи про стан працівника або його родича у разі захворювання.

Як допомагатимуть у разі смерті працівника або пенсіонера комбінату?

Грошова виплата у зв’язку із похованням померлого працюючого члена ПМГУ, за рішенням профактиву, складатиме 1500 грн.

Виплати здійснюються з Фонду профкому у разі надання заяви та необхідних документів від близького родича померлого, а також клопотання цехового комітету.

Якщо ж помер пенсіонер підприємства, який стояв на обліку в Комітеті непрацюючих пенсіонерів і сплачував членські внески до профспілки, то його близькі родичі матимуть право на виплати у розмірі 1500 грн.

Якщо ж померлий пенсіонер комбінату не став на облік до Комітету непрацюючих пенсіонерів, то його близькі родичі отримають 500 грн на підставі заяви та документів, наданих відділом кадрів.

Всі запропоновані зміни до Порядку витрат коштів профспілкового бюджету були ухвалені присутніми на засіданні. Вони почнуть діяти з 1-го липня 2023 року.

Профспілка ініціюватиме питання збереження робочого місця на підприємстві для поранених Захисників

За словами керівників первинної організації Покровського ГЗК, вже досить багато працівників нашого підприємства стали на захист Батьківщини від російського агресора. Серед них є ті, хто повернувся додому з пораненням. Вони можуть бути різної тяжкості і призвести до неможливості виконання обов’язків за основною посадою. У такому випадку профспілка буде клопотати про переведення працівника на інше місце роботи, яку він зможе виконувати за своїм фізичним станом. З такою позицією лідерів погодились всі присутні на засіданні.

Ми не можемо і не маємо жодного морального права залишати наших поранених Захисників без роботи. Звісно, якщо вони в змозі її виконувати. Тому повинні зробити все можливе, аби допомогти таким хлопцям з роботою, яка їм під силу. А, взагалі, бажаємо, щоб кожен з них повернувся додому живим та неушкодженим і тільки в статусі Переможця, – підсумував засідання голова профспілки Євген Запускалов.

Наталія ЧЕПЕЦЬ

Сподобалась ця стаття?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

PokrovGZK© 2020 Design by DIT

Україна, Дніпропетровська обл., м.Покров, вул. Центральна, 11