На долю нашого народу випало дві війни з різницею у понад 80 років. Ми вистояли тоді, Переможемо й зараз!

Сьогодні, 22 червня – День скорботи та вшанування пам’яті жертв війни, а також річниця початку німецько-радянської війни, яка принесла чимало лиха на українську землю. Вона стала найтрагічнішою сторінкою в історії нашого народу. Адже саме Україна найбільше постраждала під час бойових дій.

Понад 80 років минуло з того часу, коли у 1941 році нацистська Німеччина напала на радянський союз. О 4 ранку, коли люди мирно спали, гітлерівські війська віроломно перетнули кордон та почали захоплювати території, знущатися з населення та демонструвати всю свою «велич». Також агресор використовував стратегічну авіацію для завдання ударів по мирних містах. Найжахливіше було те, що німецькі війська просувалися катастрофічно швидкими темпами.

Вистояти у цій нелегкій боротьбі радянський союз зміг виключно завдяки створенню антигітлерівської коаліції, допомозі США – так званому «ленд-лізу», а також масштабній мобілізації людських ресурсів. Тоді мало не весь цивілізований світ став на захист країни, яка піддалася жорстокій агресії німецьких військ.

Попри всебічну допомогу союзників, Україна зазнала колосальних людських втрат. Так згідно з історичними даними протягом війни, на території нашої країни загинули від 8 до 10 мільйонів людей. Окрім цього, було зруйновано майже 700 українських міст і 28 тисяч сіл, вивезено 550 промислових підприємств, незліченну кількість історичних цінностей. Україна зазнала матеріальних втрат у розмірі понад 45% від збитку усього срср.

Стільки зусиль було витрачено на відбудову держави! І навіть з цим надскладним завданням наші люди справилися. Відновили все, що було зруйновано ворогом.

І знову війна прийшла у наш дім

Але хто б міг подумати, що через 80 років історія повториться, і «братній народ», з яким українці стояли пліч-о-пліч під час Другої світової, піде на нас війною. Країна, котра вважала себе спадкоємницею великого срср, знову принесла в Європу криваву війну. Анексувавши у 2014 році Крим, поступово захоплюючи Донбас, розгорнувши повномасштабне вторгнення у лютому 2022 року, рф не соромиться повторювати на українській землі найстрашніші злочини нацистської Німеччини.

За останні майже півтора року нам довелося побачити всі звірства росіян: знищення міст та сіл, фільтраційні табори, примусову депортацію, насилля проти мирних мешканців: ґвалтування, катування і масові розстріли. Окупанти здійснюють ракетні удари по житлових будинках, лікарнях, школах, вокзалах та інших цивільних об’єктах, навіть у віддалених від фронту населених пунктах. Агресор використовує весь арсенал зброї: від авіанальотів та артобстрілів до фосфорних бомб й ударів балістичних ракет.

Загарбники, не маючи успіхів на полі бою, по факту воюють з мирним населенням. Внаслідок збройної агресії в Україні зафіксовано 24 тис. 862 втрат серед цивільного населення. Зокрема, маємо 9 тис. 83 загиблих та 15 тис. 779 поранених. рф вбила 483 дитини та майже 1 тисячу скалічила внаслідок отримання ними поранень різного ступеня тяжкості. Боронячи Батьківщину вже загинули десятки тисяч українських Героїв… Доземний їм уклін і світла пам’ять…

У цей скорботний день ми згадуємо жертв найбільшої війни ХХ століття, а також тих, хто віддав своє життя за новітню Україну, за її майбутнє під мирним небом. Віримо, що зло обов’язково буде покаране. Ми вистоїмо і доведемо всім, що Україна – найкраща країна, яка здатна здолати будь-які перешкоди на шляху до світлого майбутнього!

Сподобалась ця стаття?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

PokrovGZK© 2020 Design by DIT

Україна, Дніпропетровська обл., м.Покров, вул. Центральна, 11