Ситуація на ЗАЕС «вкрай нестабільна»

Про це доповів керівник Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Рафаель Гроссі, який тиждень тому здійснив візит на окуповану атомну електростанцію. У звіті також зазначається, що підрив Каховської ГЕС створив додаткову небезпеку для функціонування станції. Він спричинив несприятливі умови для подальшого функціонування ставка-охолоджувача, що вкрай важливо для безпечної експлуатації АЕС. Яка нині ситуація на найбільшій в Європі атомній електростанції і до чого закликає Президент України Володимир Зеленський?

Зараз, як ніколи, всі сторони повинні цілком дотримуватися основних принципів МАГАТЕ, спрямованих на запобігання ядерній аварії. Ми активізуємо наші зусилля, щоб допомогти забезпечити ядерну та фізичну безпеку, а також надаємо допомогу постраждалому регіону в інші способи, – йдеться у заяві Гроссі, опублікованій на сайті МАГАТЕ.

В агентстві додали, що протягом останніх двох тижнів Запорізька атомна станція (ЗАЕС) отримувала необхідну їй охолоджуючу воду із запасів, що зберігаються у скидному каналі розташованої поруч Запорізької теплоелектростанції.

Крім того, ЗАЕС планує відновити перекачування води, яка все ще залишається доступною, незважаючи на значні втрати в Каховському водосховищі.

У МАГАТЕ додали, що до потенційних небезпек, з якими стикається станція, є те, що ЗАЕС залишається залежною від єдиної наразі діючої лінії електропередач на 750 кВ, яка постачає зовнішню електроенергію, необхідну для охолодження реактора та інших важливих функцій ядерної безпеки. Якщо до початку війни в Україні функціонувало 4 таких лінії, то зараз працює тільки одна.

На фоні цієї ситуації керівник Головного управління розвідки Кирило Буданов в ефірі телемарафону повідомив, що російські загарбники додатково замінували ставок-охолоджувач ЗАЕС.

За словами посадовця, через те, що росіяни знищили греблю Каховської ГЕС, вони порушили нормальний доступ води до охолоджувачів на станції.

Якщо вони виведуть охолоджувач з ладу, то існує велика ймовірність того, що почнуться значні проблеми, – пояснив Буданов.

Президент України Володимир Зеленський повідомив, що росія ймовірно готується вчинити теракт на Запорізькій атомній станції, який може призвести до викиду радіації.

Він додав, що Україна передає всю наявну інформацію і всі докази партнерам – у Європі, Америці, Китаї, Бразилії, Індії, арабському світі, Африці.

Жодних терактів на атомних станціях ніколи, ніде не повинно бути. Цього разу не має бути, як із Каховкою: світ попереджено, отже, світ може і повинен діяти, − підсумував глава держави.

Сподобалась ця стаття?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

PokrovGZK© 2020 Design by DIT

Україна, Дніпропетровська обл., м.Покров, вул. Центральна, 11