Як підрив Каховської ГЕС вплине на роботу комбінату і що повідомляють офіційні джерела?

6-го червня відбулась оперативна нарада керівників Покровського гірничо-збагачувального комбінату під головуванням Голови правління Сергія Шуваєва. На порядок денний винесли єдине, але найактуальніше на даний момент питання, – водопостачання міста та підприємства.

Сергій Павлович повідомив, що він постійно на зв’язку з представниками районної та міської влади. Керівник підприємства поінформував, що ситуація з водопостачанням у Покрові наразі контрольована. Тиск води стабілізувався і ресурс безперебійно постачається населенню та підприємству. Але це не означає, що мешканці, в тому числі і працівники комбінату, можуть почуватися спокійно. Турбуватися є про що, у першу чергу – максимально запастися водою. До цього закликають в КП «Покровводоканал»:

  • Спостерігається зниження рівня води у Каховському водосховищі. На даний час міськводоканал працює у звичному режимі. Звертаємося з проханням не використовувати воду для поливу прибудинкових територій та городів. Постійно мати 3-денний запас води. Сподіваємося на ваше розуміння.

Наразі рівень води у точці її забору для подачі на місто падає на 8 см щогодини. Якщо така тенденція зберігатиметься і надалі, то є ризики припинення водопостачання. Але до кінця ситуація буде зрозуміла приблизно за добу. Адже наразі невідомо на якій висоті окупанти підірвали дамбу і на якому рівні зупиниться вода у Каховському водосховищі.

Але навіть у такій тривожній ситуації начальник Нікопольської районної військової адміністрації Євген Євтушенко закликає мешканців не панікувати:

  • Друзі, паніка потрібна ворогу, але не нам. Наразі, всі водоканали функціонують в штатному режимі, люди створюють запас води. Відповіді фахівці працюють. Ситуація з падінням рівня води вже була минулого року, ми пройшли її без припинення водопостачання. Питання забезпечення мешканців Нікопольського району на контролі в Офісі Президента та ОВА. Маємо необхідні сили та засоби для забезпечення мешканців району питною водою. Працюємо.

У свою чергу, очільник Дніпропетровщини Сергій Лисак так прокоментував ситуацію, яка склалася в області у зв’язку з підривом Каховської ГЕС:

  • До надзвичайної ситуації ми готувалися. Нікопольщина та Криворіжжя забезпечені спеціалізованою технікою для підвозу води і системами доочистки. Кривий Ріг має резерв водопостачання за рахунок максимального наповнення Південного та Карачунівського водосховищ. Розроблена і проєктно-кошторисна документація із забезпечення міст Кривий Ріг, Марганець, Покров та Нікополь сталим водопостачанням. Всі розрахунки у Мінінфраструктури. Задачі зрозумілі. Працюють всі! Людей прошу – без паніки. Не влаштовуйте ажіотаж. З питною водою будуть всі!

Тож, дослухаємось до посадовців і намагаємось розсудливо реагувати на те, що відбувається. Наразі всім нам зрозуміло, що водою треба запасатись. Такі завдання отримав кожен начальник підрозділу на комбінаті:

  • Кожен зараз повинен подбати про створення максимальних запасів води у ємностях, які є території своїх структурних підрозділів. Якщо маєте проблемні питання, будемо їх оперативно та колегіально вирішувати. Бачу необхідність у придбанні додаткових цистерн, які ми наповнимо водою. До віддалених кар’єрів та інших цехів воду розвозитимуть в автоцистернах. Автоцех має подбати про їх необхідну кількість на лінії. Ну і, звісно, закликаю до економії ресурсу.  

Головний енергетик підприємства Павло Літун додав, що Теплосиловий цех має на своєму балансі дві локації, в яких зберігається аварійний запас води. З них підрозділи комбінату можуть деякий час забезпечуватись питною водою, яку підвозитимуть автотранспортом.  

  • Також варто зазначити, що на одній з цих локацій розташована свердловина. Хоч її продуктивність і невисока, але все одно вона служитиме додатковим джерелом водопостачання у разі необхідності, – зазначає головний енергетик.

Під час наради також прийняли рішення з приводу будівництва та облаштування вуличних санвузлів для території цехів, котрі таких не мають.

Наостанок і керівник підприємства, і головний енергетик закликали максимально економити воду та електроенергію. Ці ресурси життєзабезпечення стали для українців дуже цінними. Їх треба берегти, аби системи могли якомога довше утримувати баланс та працювати у нормальному ритмі.

Нагадаємо, що сьогодні зранку російські терористи підірвали греблю Каховської ГЕС. Через серйозні руйнування «великою водою» затоплені десятки населених пунктів Херсонської області. Рівень води у водозаборах Дніпропетровщини поки що тримається на належній висоті. Відбувається постійний моніторинг оперативної ситуації.

                                                                                                                                                                                                                                 Наталія ЧЕПЕЦЬ

Сподобалась ця стаття?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

PokrovGZK© 2020 Design by DIT

Україна, Дніпропетровська обл., м.Покров, вул. Центральна, 11