Окупанти вчинили теракт – підірвали дамбу Каховської ГЕС

У ніч на вівторок, 6 червня, російські окупанти підірвали дамбу Каховської ГЕС , що разташована від Херсона вище за течією Дніпра. Факт підриву підтверджують в оперативному командуванні «Південь».

російськими окупаційними військами здійснено підрив Каховської ГЕС. Наразі уточнюється масштаб руйнування, швидкість і обсяги води, ймовірні райони підтоплення. Всі служби працюють. Ситуація відстежується, – йдеться у повідомленні.
Керівниця Об’єднаного координаційного прес-центру Сил оборони півдня України Наталія Гуменюк в ефірі національного телемарафону повідомила, що окупанти не розуміють, звідки піде контрнаступ ЗСУ, тому намагаються спровокувати певну ситуацію.   
За її словами, росіяни вже зрозуміли, що накоїли, тому і самі евакуюються з небезпечних районів.
росіяни підірвали частину конструкції та використовують чергову карту техногенного шантажу, щоб тиснути на сили оборони, тиснути на Україну в цілому. А зрозумівши, що накоїли, зараз самі евакуюються, – розповіла керівниця.
А ось голова Херсонської облради Олександр Самойленко уточнив, що пік підтоплення очікується близько 11:00 години за київським часом.
Укренерго, в свою чергу, повідомило, що «ГЕС зруйновано повністю, відновити її неможливо».

За прогнозами науковців, за 5-7 днів після прориву дамби рівень води на затоплених територіях має почати стрімко спадати.
Ймовірні сценарії розвитку ситуації
Фахівці ННЦ розглянули та змоделювали три сценарії затоплення навколишньої території при руйнуванні дамби Каховської ГЕС: катастрофічний, реалістичний і ймовірний.
Один із сценаріїв — катастрофічний. За ним можлива максимальна зона затоплення в результаті одномоментного повного знищення дамби Каховської ГЕС.
Ще один варіант більш реалістичний. Фахівці спрогнозували, що зона потенційного максимального затоплення охоплює найбільші за площею території, які може бути затоплено вже не виключно теоретично при реалізації катастрофічного сценарію із повним знищенням дамби ГЕС.
Третій імовірний сценарій охоплює ділянки із найбільш вірогідними зонами затоплення території (вірогідність виникнення 80 %) при прориві дамби. Сценарій відрізняється від попередніх (катастрофічного та реалістичного) тим, що передбачає не повну одночасну руйнацію всієї дамби, а сильне руйнування тільки її частини.
Які дії влади?
Очільник Нікопольської військової адміністрації Євген Євтушенко закликав мешканців району набрати максимально можливу кількість води, як питної, так і для технічних потреб.
Глава військової адміністрації Кривого Рогу Олександр Вілкул провів екстрену нараду, в результаті якої складено план, що включає технічні та організаційні заходи.
Технічні заходи, що включають прокладання труб, створення нових водозаборів, нових насосних станцій і багато іншого.
Головне – вода буде. Але зараз наше завдання – на 30% знизити споживання у тих районах, які заживлені від Каховки, — наголосив Вілкул.
Стараємося не панікувати. Чекаємо заяв від влади та віримо, що нас не кинуть один на один з цією жахливою ситуацією.

 

Сподобалась ця стаття?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

PokrovGZK© 2020 Design by DIT

Україна, Дніпропетровська обл., м.Покров, вул. Центральна, 11