Чехія висловила готовність взяти шефство над відновленням Дніпропетровщини

Минулими вихідними наш регіон відвідала чеська делегація на чолі з Президентом Петром Павелом. Про це розповіли у Дніпропетровській обласній державній адміністрації.
В ході зустрічі разом з керівником області Сергієм Лисаком поважні гості обговорили розвиток партнерства між Чехією та Дніпропетровщиною у питаннях відбудови регіону, гуманітарній сфері, енергетиці, освіті та медицині.
Першочергове завдання – відновити школи та садочки
– Наша область зі статусом «прифронтова» живе вже понад 9 років. Попри це безпекова ситуація контрольована. Влада на місцях працює. І вже зараз ми готуємося до відновлення того, що зруйнував ворог. Першочергову увагу я порадив звернути на відновлення освітньої сфери, а саме навчальних закладів. Адже в регіоні пошкоджено майже 100 шкіл та понад 50 садочків, – акцентував очільник області.

Дніпропетровщина отримає реанімаційне відділення на колесах
Від початку війни медична система також отримала чимало викликів, взявши на себе величезне навантаження. Свою допомогу у розв’язанні проблемних питань запропонувала Чеська республіка. Так, надзвичайний і повноважний Посол Чеської Республіки в Україні Радек Матула та директор Обласного центру екстреної медицини та медицини катастроф Радій Шевченко підписали Угоду про передачу автобуса швидкої допомоги.
– Це «реанімаційне відділення» на колесах для транспортування 12 тяжкопоранених пацієнтів. Автобус буде укомплектований дефібриляторами, апаратами штучної вентиляції легень, моніторами пацієнта, слідкуючою апаратурою, киснем. За планом така техніка надійде до нашого регіону вже цієї осені, – розповів Радій Шевченко. 

Чехи презентували регіону спеціальні ліжка для швидкого одужання
На цьому підтримка обласної медицини від чеських друзів не завершилася. Вони презентували новомосковській лікарні 9 багатофункціональних ліжок, оснащених пультом, що дозволяє регулювати положення тіла та протипролежневим матрацом. Завдяки такому подарунку лікарі зможуть мінімізувати ускладнення у пацієнтів, а значить – гарантувати більш швидке одужання. Такі ліжка будуть розміщені в післяопераційних палатах.

Партнери підтримують переселенців
Сергій Лисак разом з Петром Павелом відвідали гуртожиток, який став прихистком для багатьох переселенців з Донецької, Запорізької, Херсонської та Луганської областей, починаючи з 2014 року. Посадовці обговорили питання про облаштування подальшого життя біженців, які втратили свої домівки. Чеські партнери висловили готовність й надалі підтримувати Дніпропетровщину та її мешканців, які постраждали внаслідок російської агресії. В пам’ять про загиблих від ракетного удару поклали квіти, а також вшанували оборонців на Алеї Пам’яті.

«Go home» – послання загарбникам від Президента Чехії
Наприкінці свого візиту Петр Павел, надихнувшись відвагою наших мужніх Захисників, залишив на бойовій техніці промовисті написи. В них він закликаючи окупантів якнайшвидше повертатися додому. Від всієї Дніпропетровщини та її відважних людей посадовець отримав унікальну каску, оздоблену петриківським розписом.

Сергій Лисак, в свою чергу, подякував Президенту Чехії за всебічну підтримку нашого регіону у важкі часи та висловив сподівання на те, що така плідна співпраця буде продовжена й надалі.

Сподобалась ця стаття?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

PokrovGZK© 2020 Design by DIT

Україна, Дніпропетровська обл., м.Покров, вул. Центральна, 11