До Дня охорони праці. Наталія Мокшина: безпека та профспілковий захист колективу РМЦ – в її прфесійних руках

Посада фахівця з охорони праці на нашому підприємстві несе особливу відповідальність для людини. У складі кожного виробничого цеху є інженер, який слідкує за тим, щоб умови роботи працівників були максимально безпечними. З метою популяризації цього меседжу на міжнародному рівні був запроваджений Всесвітній день охорони праці, який датований 28 квітня. Саме цього дня у 100 країнах світу звертають особливу увагу на безпеку людини на її робочому місці. Як це завдання виконується у Ремонтно-механічному цеху (РМЦ) точно знає інженер з охорони праці Наталія Мокшина. За понад 40 років свого виробничого життя вона досконало вивчила всі потенційні небезпеки, які можуть зустрічатись під час роботи колективу ремонтників. Тому своє щоденне завдання вбачає в мінімізації ризиків травмувань та порушень в галузі охорони праці. Крім цієї важливої місії, Наталії Василівні довірили ще одну – захист прав та всебічну підтримку трудового колективу в якості голови цехової профспілкової організації. Як вона справляється з такими відповідальними завданнями, журналісти «ЗМ» запитували особисто.

Трудовий шлях

 Трудовий шлях Наталії Василівни на Покровському гірничо-збагачувальному комбінаті розпочався ще в далекому 1979 році. Тоді вона обійняла посаду машиніста мостового та козлового крану в РМЦ. Через 7 років перспективній робітниці запропонували спробувати свої сили у новій справі – тимчасово замінити інженера з охорони праці. Вона погодилась і не підвела, цілком виправдала сподівання керівництва, старанно виконуючи покладені на неї обов’язки. Так починалася кар’єра Наталії Мокшиної у цій важливій та відповідальній сфері.

Особливі аспекти охорони праці в «гарячому цеху»

Як в кожному підрозділі, так і в РМЦ, є свої виробничі особливості. Цех цілком можна назвати «гарячим», адже тут завжди кипить робота з виготовлення та ремонту складових для габаритного обладнання фабрик і кар’єрів підприємства. Для цього спеціалісти РМЦ використовують верстати, виконують зварювальні та ковальські роботи, тобто завдання з підвищеною небезпекою. За словами Наталії Мокшиної, вона якраз і відповідає за те, щоб убезпечити колег від потенційних ризиків, попередити аварійні ситуації та випадки травмування людини. Під контролем інженера з охорони праці – технічний стан десятків верстатів, які своєчасно проходять необхідні перевірки. Журнали інструктажів та допусків до роботи РМЦ теж у повному порядку. Особлива увага Наталії Василівни прикута до забезпечення дільниць первинними засобами пожежогасіння – вогнегасниками. Всі наявні – у справному стані, це засвідчила комісія з охорони праці. Але наразі вирішується питання про збільшення їх кількості.

Під час спілкування з Наталією Василівною ми поцікавились, чи виникали проблеми із запуском верстатів після кількамісячного простою обладнання. Запитували і про те, які ще актуальні питання на порядку денному інженера з охорони праці РМЦ.

Зараз РМЦ поступово повертається до звичного виробничого ритму після простою. Тому особливо важливо регулярно проводити перевірки стану охорони праці та пожежної безпеки на робочих місцях, що ми і робимо. Разом з головними спеціалістами в першу чергу звертаємо увагу на наше ключове обладнання – токарні, фрезерувальні та стругальні верстати, а також преси. Важливим моментом підготовки стала перевірка їх електробезпеки. Ми її провели спільно з електромеханічною службою, – ділиться Наталія Василівна.

Захист прав ремонтників теж під її контролем

 Одночасне поєднання обов’язків інженера з охорони праці та керівника цехової профспілкової організації накладає подвійну відповідальність на Наталію Мокшину. Але ця досвідчена жінка цілком справляється зі своїми завданнями. Разом з активістами трудового колективу профлідеру вдалось вирішити питання забезпечення електрогазозварників якісним спецодягом та взуттям, з урахуванням захисних властивостей, необхідних для виконання завдань. Комісія також врахувала побажання РМЦ з приводу інших захисних елементів одягу працівників різних професій. Без уваги Наталії Василівни не залишаються і питання стосовно графіку перевезень працівників на робочі місця транспортом підприємства. Під її пильним оком і підтримка робочих місць працівників у належному стані, дотримання в цілому культури виробництва в цеху.

Перелічені відповідальні завдання лягають на плечі всього трудового колективу, але за їх належним виконанням слідкує досвідчена, відповідальна та обізнана у своїй справі Наталія Мокшина. Ця на перший погляд тендітна жінка завжди тримає цілеспрямований курс на два важливі напрямки – безпека та захист прав «людини праці». За це її поважають і цінують колеги. Натомість у Всесвітній день охорони праці Наталія Василівна бажає їм плідної роботи, взаєморозуміння в колективі, реалізації поставлених цілей, незгасної життєвої енергії, а також родинного затишку і мирного майбуття.

                                                                                                                                                                 Олександрина ЛЕЩЕНКО, Наталія ЧЕПЕЦЬ

Сподобалась ця стаття?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

PokrovGZK© 2020 Design by DIT

Україна, Дніпропетровська обл., м.Покров, вул. Центральна, 11