Help Point у Покрові – гуманітарний центр, що допомагає

     У розпал жахливої війни росії проти української держави мапа бойових дій охопила безліч населених пунктів нашої країни. Їх жителі змушені покидати свої домівки і тікати подалі від війни, захищаючи свої родини, дітей. Покров за період повномасштабного вторгнення став прихистком для понад 10 тисяч переселенців. На території нашого міста вони можуть отримати гуманітарну допомогу і підтримку в плані соціалізації.

      Гостинність нашого міста для вимушених переселенців опинилася в полі зору й іноземних благодійників, які прагнуть посприяти їх інтеграції у суспільство на новому місці проживання. З цією метою, австрійською неурядовою організацією Hilfswerk International у партнерстві з українською молодіжною організацією «СТАН» за фінансування фондом «Nachbar in Not» та Австрійською агенцією з розвитку (ADA), реалізується проєкт «Комплексна гуманітарна допомога постраждалим ВПО та найбільш уразливим категоріям населення України». Ініціатором його запровадження у Покрові стала Нікопольська районна адміністрація.

      В рамках розширення цього проєкту новий гуманітарний центр Help Point вже понад місяць функціонує у Покрові. Тут родини зі статусом ВПО (внутрішньо переміщена особа), а також найбільш вразливі категорії населення безоплатно отримують не лише продуктові та гігієнічні набори, а й різні види психологічної та соціальної підтримки. Її надають професійні психологи, освітяни та спеціалісти з соціальної сфери. Як відбувається цей процес зсередини, бачили журналісти «ЗМ».

«Точка допомоги» тепер у Покрові

     Help Point у Покрові відкрили 10 березня. Загалом в Україні діють 3 такі гуманітарні центри – в Івано-Франківську, в місті Валки, що на Харківщині та в нашому місті. Люди приходять сюди цілими родинами, у чому ми переконалися особисто.

      Професійний колектив гуманітарного центру працює з дорослими, а для дітей проводить розвиваючі та розважальні заняття. Наприклад, за розкладом тижня рт- та handmade-терапевтичні заняття; звуко- та воскотерапія; індивідуальні консультації у психологів; спільні заняття для батьків та дітей; пізнавальні лекції, а ще – настільні ігри, тренінги, розвиваючі та психологічні заняття для дітей і підлітків.

     Під час нашого візиту ми познайомилися з чудовою командою Help Point, відвідали групове арт-терапевтичне заняття для дітей та дорослих «Розпис великодніх писанок» та лекцію з фінансової грамотності, тож залюбки ділимося з вами своїми враженнями.

Допомагають соціалізуватись

      Всі ці різноманітні заходи в Help Point для своїх відвідувачів організовує чудова команда фахівців на чолі з менеджером Людмилою Міць. До неї входять координатор психологічно-соціального напрямку Наталія Андрущенко, експерт з соціальних питань Ігор Кобельнюк, логіст Максим Шах, психологині – Златослава Світанько та Альона Ляшенко, фасилітатори (спеціаліст з комунікації) Марина Кобельнюк та Анна Криштопа, асистенти – Олена Могуренко та Марина Серікова.

      Завітавши до волонтерського штабу, ми потрапили на групове арт-терапевтичне заняття для дітей та дорослих «Розпис великодніх писанок». Його проводили психологиня Альона та фасилітаторка, освітянка Марина. Всі учасники із задоволенням розписували різнокольоровими фарбами крашанки. У дружній теплій атмосфері, де все так по-домашньому, лунав веселий дитячий гомін, на обличчях сяяли посмішки.

     – Діти та дорослі з великою радістю приходять на такі заняття. Вони дозволяють знизити рівень стресу та стабілізувати внутрішній стан відвідувачів нашого центру, сприяють усуненню тривожності та страхів, – розповідає координатор Наталія.

     На іншій локації лекцію соціального спрямування читав обізнаний спеціаліст Ігор. Він ретельно готується до своїх виступів, матеріал викладає фахово, цікаво та доступно для розуміння слухачів. Під час нашого візиту він як раз проводив заняття з підвищення фінансової грамотності.

     За словами координаторки, такі лекції дуже корисні, особливо для людей старшого віку, у яких в епоху цифровізації часто виникають труднощі з доступом до важливої для них інформації. Тут вони можуть отримати практичні консультації та необхідні розʼяснення. Наприклад, як користуватися застосунками, месенджерами, вести електронний документообіг.

     Координаторка акцентує, що надважливо дбати про своє ментальне здоровʼя, яке дуже страждає в умовах війни. Тому закликає людей прислухатися до власного внутрішнього стану, а за необхідності звертатися по допомогу.

      – Меседж нашого проєкту – зробити так, щоб ми були не потрібні. Наше завдання – підтримати людей, щоб вони змогли віднайти своє місце, знайти в собі сили почати спочатку, стабілізувати своє життя. Коли до нас звертається людина по допомогу, вона розуміє, що її бачать, чують, що вона важлива, в першу чергу для самої себе, – розповідають волонтери.

Хто може стати учасником проєкту і як це зробити?

     Керівник проєкту зазначила, що окрім людей зі статусом ВПО, центр відвідують діти з багатодітних, малозабезпечених родин, учасники бойових дій або люди з інвалідністю.

     У своїй діяльності працівники гуманітарного центру керуються гаслом, яке вони часто чують від українських Захисників: «Хто, якщо не ми?».

     Соціальна підтримка у Help Point має два напрямки – гуманітарний та психологічний. Протягом року проєктом передбачена видача гуманітарних наборів на 400 родин у 6 циклів. Таким чином, планують охопити 2400 родин на рік. Комплексна допомога триває 2 місяці. Але за потреби психологічна підтримка може тривати довше, адже люди по-різному долають потрясіння воєнного часу, а тут вони можуть відволіктися від жахів пережитого, розвантажити психіку, відірватися від буденних проблем та за допомогою фахівців адаптуватися до нових умов життя.

     Що необхідно зробити, аби стати учасником проєкту Help Point?

    • перейти за закріпленим посиланням;
    • заповнити анкету учасника в гугл-формі («Освітня та психологічна допомога Help Point (м. Покров)»), або зверніться до адміністратора проєкту за номером телефону: 066 543 0276.

     Адреса розташування гуманітарного центру: місто Покров, вул. Героїв України, 14.

Сподобалась ця стаття?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

PokrovGZK© 2020 Design by DIT

Україна, Дніпропетровська обл., м.Покров, вул. Центральна, 11