Шахова битва за Кубок профкому визначила трійку кращих

Шахи – це гра, яка з’явилася майже 2 тисячі років тому. Але навіть попри такий поважний вік, вона не втрачає своєї актуальності в сучасному суспільстві. Цю гру не випадково визначено, як одну з найпоширеніших у світі, яка поєднує у собі елементи мистецтва, науки та спорту. Всі ці дивовижні складові майстерно застосовують і наші колеги-ерудити, які минулими вихідними взяли участь у змаганнях на Кубок профкому комбінату з шахів. Навіть у такий непростий час вони зібралися разом, щоб вкотре продемонструвати силу духу, незламність та жагу до Перемоги. «ЗМ» завітала до шахістів, тому вже знає, хто з учасників став володарем кубку.

Як відзначив головний суддя змагань, досвідчений шахіст Ігор Воронкін, турнір традиційно проводився за швейцарською системою. Звертаючись до історії слід сказати про те, що вперше вона була застосована на шаховому турнірі в Цюріху (Швейцарія) в 1895 році, звідки й отримала свою назву. Її особливість полягає у тому, що гра проходить без вибування і дозволяє для визначення переможців обійтися невеликим числом турів при великій кількості учасників.

Під час кубкових зустрічей свої розумові здібності демонстрували 14 представників таких підрозділів підприємства: Олександрівського кар’єру, Автотранспортного, Залізничного, Електроремонтного цехів (ЕРЦ), Цеху мереж та підстанцій (ЦМП), Апарату управління. Також важливо й те, що до когорти спортсменів-інтелектуалів, за доброю традицією, долучилися і ветерани підприємства, які наразі знаходяться на заслуженому відпочинку, але не втрачають можливості цікаво та корисно провести своє дозвілля.

Протягом всього турніру за шаховими дошками розгорнулися справжні баталії, які супроводжувалися цікавими комбінаціями та яскравими емоціями. А поки тривав турнір, ми поспілкувалися з його учасниками, поцікавившись як давно вони грають у шахи та яку мету переслідують.

«Шахи – це не тільки спорт, це – справжнє мистецтво». У цьому впевнений електрослюсар черговий та з ремонту устаткування в кар’єрі ЕРЦ Андрій Гусаков. Він розповів, що полюбив грати в шахи ще в дитинстві. Вперше правилам його навчив батько Леонід Григорович, який, до речі, теж працював на нашому підприємстві. Трохи згодом, за словами Андрія Леонідовича, інтерес до гри розгорівся ще більше, коли спробував свої сили у партіях з друзями.

Як-то говорять, в мені зіграло самолюбство і жага до перемоги. Так я почав тренуватися для себе, отримувати задоволення від кожної нової гри, поступово вдосконалював свою майстерність, – поділився гравець.

Також він додав, що змагання відволікають його від стресу, який переслідує кожного українця через повномасштабну війну.

Головна настанова – Перемога. Це життєве кредо притаманне помічнику машиніста ЕКГ Олександрівського кар’єру Олегу Кривенку.

У шахи я граю зі школи. Навіть займався у шаховому клубі. Тоді мене й зацікавила ця дивовижна гра, – ділиться наш співрозмовник.

Як акцентує Олег Кривенко, шахи гарно розвивають швидкість мислення, допомагають продумувати наперед варіанти розвитку подій. Такі якості допомагають не лише у грі, але й по життю. У важкому воєнного сьогоденні такі змагання допомагають абстрагуватись від негативних новин, дають змогу згуртуватись у колі однодумців.

Переймає досвід та вчиться стратегії гри. Все це – про начальника Відділу кадрів і навчання Олександра Галаніна. Його першим вчителем грі у шахи став батько, який пояснив правила та зацікавив сина. Далі було навчання у шаховому клубі та неодноразова участь в інтелектуальних турнірах.

Олександр Олександрович вважає, що шахи – це гра, яка допомагає мислити, планувати свої дії та швидко генерувати декілька варіантів подій, як своїх власних, так і оточення.

Як справжній гравець, він не засмучується через поразки. Відзначає, що кожна з них – «це досвід, можливість проаналізувати свої ходи, а також навчитися стратегії від більш сильних гравців». Олександр Галанін уважно слідкує за подіями на чемпіонаті світу з шахів, на дозвіллі вирішує задачі та самовдосконалюється, граючи онлайн.

Тим часом змагання добігли свого завершення, і настав час оголошення результатів. Як зазначив Ігор Воронкін, проведення турніру стало можливим за підтримки профспілкового комітету нашого підприємства та особисто його керівника Євгена Запускалова. Загальний призовий фонд, виділений профспілкою для заохочення спортсменів, склав 2 тис. 500 грн.

У підсумку змагань володарем кубку у наполегливій боротьбі став начальник ЦМП Василь Ткачов. Окрім пам’ятної медалі, грамоти та грошового призу, він отримав перехідний Кубок чемпіона. Срібна нагорода – у представника ЕРЦ Андрія Гусакова. Третє почесне місце виборов ветеран підприємства Юрій Помогайбо.

Ці шахісти не пропускають жодного інтелектуального турніру, який проводиться на комбінаті. Кожен з них щоразу збагачується новим досвідом та демонструє справжню волю до Перемоги, що вони і довели у кубкових зустрічах.

Ми вітаємо переможця та призерів, а також всіх учасників змагань з початком спортивного сезону на комбінаті. Бажаємо не зупинятися на досягнутому і надалі наполегливо йти до мети, вдосконалювати свою майстерність та міцно тримати спортивний фронт!

Олександрина ЛЕЩЕНКО

Сподобалась ця стаття?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

PokrovGZK© 2020 Design by DIT

Україна, Дніпропетровська обл., м.Покров, вул. Центральна, 11