Вам пропонували перевипустити sim-картку? Тепер перевірте гроші на своїх рахунках

      «Кому війна, а кому мати рідна», – ця стійка народна мудрість давно закарбувалась у нашій побутовій лексиці. Сьогодні її правдивість, як ніколи, актуалізувалась. Про які тільки  корупційні та шахрайські схеми ми не чули під час цього важкого воєнного року для України. Зловмисники та державні зрадники не пасуть задніх у своїх підступних планах, які з’являються, немов гриби, але так само швидко викриваються спеціальними службами. Днями у Фонді гарантування вкладів розповіли про нові шахрайські схеми. Як не потрапити на гачок зловмисників – дізнаєтесь із нашої публікації.

  • Доброго дня, Світлано, Вас турбує мобільний оператор. Скажіть, будь -ласка, чи пропадає у Вас останнім часом мобільний зв’язок?
  • Доброго дня, не те слово. Розмовляти з рідними взагалі неможливо, особливо під час відключення електричної енергії.
  • Це відбувається через те, що без електрики і вишки мобільного зв’язку припиняють працювати. Але цю проблему можна виправити.
  • Яким чином?
  • Ми можемо перевипустити Вашу sim-картку, а потім підключити її до іншої вишки, тоді Ваш зв’язок стане значно кращим.
  • А що для цього треба робити?

     Нічого особливого. Зараз ми направимо на Ваш номер одноразовий код, який Ви маєте нам передати. Після цієї дії перевипустимо нову sim-картку для Вас. Таким чином, проблему буде вирішено.

     Приблизно такі пропозиції від шахраїв, які телефонують з незнайомого номеру, можуть отримати жителі різних регіонів України. Як тільки Ви передасте одноразовий код псевдо-представнику мобільної мережі, він його застосує з метою перевипуску sim-карти. От тільки її оновлену версію отримаєте не Ви, а шахраї. Вашу ж картку буде заблоковано, а всі пов’язані з нею банківські рахунки та іншу важливу інформацію зловмисники використають для власної вигоди, проти Вас.

  • Таким чином, шахрай з Вашим номером телефону через функцію відновлення паролю отримає доступ до всіх Ваших облікових записів, прив’язаних до цього номеру, – сторінок в соцмережах, особистих кабінетів на різних сайтах і найголовніше – до інтернет-банкінгу, тобто до Ваших грошей на банківських рахунках, – зазначають у Фонді гарантування вкладів.

                                                                Що ж радять робити, аби не потрапити на гачок шахраїв?

     По-перше, нікому і ніколи не повідомляти особисту інформацію, до якої  належать і одноразові коди підтвердження від мобільних операторів.

     По-друге, для реєстрації в інтернет-банкінгу краще мати окремий номер телефону, який нікому не можна розголошувати і не використовувати для реєстрації в соцмережах чи на сайтах. Це буде фінансовий номер телефону, який, окрім Вас, ніхто не знатиме.

     По-третє, як правило, шахраї реалізують такі схеми з sim-картками передплаченого мобільного зв’язку. Якщо укласти з мобільним оператором договір, реєструючи номер телефону на свій паспорт, то це захистить Ваш номер від втручання шахраїв. Адже здійснити будь-які операції з sim-карткою буде можливо лише з підтвердженням паспортних даних власника номеру телефону.

                                                           Як же діяти, якщо Ви все ж таки стали жертвою шахраїв?

     Якщо Ви не встигли вчасно зреагувати на шахрайську схему і все ж таки передали код, що надійшов на Ваш телефон, а тільки потім зрозуміли, що стали жертвою злочину, то не зволікайте з діями. Негайно напишіть заяву до кіберполіції за посиланням: https://ticket.cyberpolice.gov.ua/або ж зверніться до найближчого відділення поліції.

     На жаль, подібні схеми зловмисників застають українців у психологічно виснаженому стані, коли вже важко аналізувати ситуацію, швидко і правильно реагувати на неї. На це і розраховують шахраї. Тож, закликаємо Вас не ігнорувати цією інформації і повідомити її своїм близьким та знайомим. Разом протистояти ворогу набагато легше!

                                                                                                                            Підготували: Валерія ПАНЬКОВА-БЕРЕСЛАВСЬКА, Наталія ЧЕПЕЦЬ

Сподобалась ця стаття?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

PokrovGZK© 2020 Design by DIT

Україна, Дніпропетровська обл., м.Покров, вул. Центральна, 11