Без електроенергії, але зі світлом у серці. Як живуть українці в умовах тотальної економії цінного ресурсу?

Протягом останніх декількох місяців українська енергосистема функціонує у вкрай важких умовах. Всьому виною – масовані терористичні ракетні удари по об’єктах цивільної та енергетичної інфраструктури України, які систематично здійснює росія. Восени та взимку країна-агресорка вчинила 13 хвиль подібних атак на українську енергетику. Ворог цілить по системах життєзабезпечення через невдачі на полі бою, тим самим намагаючись зламати вольовий дух українців – занурити нас у темряву та холод. Завдяки «братньому народу» ми дізналися про такі проблеми, котрі раніше ніколи нас особливо не турбували: блекаут, відсутність електроенергії, води, тепла та зв’язку.
Але якщо ми всі намагаємося морально триматися, наша зранена енергосистема, вже ледве справляється з навантаженням, що в рази збільшилося. За словами віцепрем’єр-міністра з відновлення України Олександра Кубракова, близько 50% критичної енергетичної інфраструктури України було суттєво пошкоджено російськими ракетними обстрілами, частина була повністю зруйнована. Ворожі ракети уразили всі теплові електростанції та більшість гідроелектростанцій. Саме тому наразі Україна перебуває в перманентних планових чи екстрених відключеннях електроенергії. Це означає, що нам всім доводиться підлаштовувати своє життя під нові реалії, у яких є місце вимкненням електроенергії. Кожен, хто хоча б один раз зіткнувся з подібними проблемами, переживає дуже складні часи. Але чи всі українці змушені потерпати від вимкнень та перебувають в рівних умовах? Яка ситуація з електропостачанням в різних регіонах України? Чи різниться тривалість відключень? З якими головними проблемами доводиться боротись людям? Яким чином вони намагаються їх вирішити? Про все це ми запитували у мешканців нашої держави, що проживають у різних областях. 

Дмитро, Харківська область:
– Ситуація з електропостачанням в нашому регіоні задовільна. Зазвичай електроенергію вимикають згідно попередньо складених графіків. Це й дозволяє моїй родині підготуватись до відключення. В середньому його тривалість складає 3-4 години на добу. Ми проживаємо у приватному будинку, й опалення у нас індивідуальне. Маємо багато електронних приладів та засобів, що автоматично керують системами життєзабезпечення. Відповідно, з вимкненням електропостачання вимикається не тільки світло та побутові прилади, а також системи водопостачання, опалення, вентиляції. На щастя, всі системи спроектовані з певним запасом, на випадок аварійних відключень. Наприклад, при відключенні вода вже не поповнюється в системі, але деякий час продовжує текти з крану. Стіни добре утепленого будинку тривалий час зберігають тепло. Тому, за існуючих умов, відключення ми просто перечікуємо. На всякий випадок спланували, як підтримати систему опалення на кілька годин за допомогою старого джерела безперервного живлення від комп’ютера та автомобільного акумулятора. Звичайно, у разі частих тривалих відключень ця б система не допомогла – акумулятор просто не встигав би заряджатись.

Юлія, м.Івано-Франківськ (переселенка з м.Запоріжжя):
– Спочатку графік відключення був таким: 2 години ми мали світло, а 4 – ні. Зараз в основному 3 години є електроенергія, і стільки ж її немає. Але буває 3 є, а 4 немає. Опалення у нас газове, але воно теж залежить від постачання електроенергії. Адже коли її немає, тоді й опалення не вмикається. Нас рятує кілька факторів: 1) гарно утеплені стіни; 2) те, що на вулиці за всю цю зиму не було сильних морозів. Звісно, відключення електрики вносить свої корективи у можливість працювати. Дуже багато людей, і я у тому числі, працюють онлайн, тому стало суттєво важче пристосовуватися до таких реалій. Але у магазинах, кафе, пунктах Незламності можна попрацювати та зарядити гаджети. Бізнес йде на зустріч та допомагає нам всім тримати економіку!

Тетяна, м.Київ:
– За останні кілька тижнів світло вимикають майже кожен день. Зазвичай не більше, ніж на 4 години. Тож особливого дискомфорту немає. У темну пору доби вмикаємо гірлянди, інтернет роздаємо з мобільного телефону. Також маємо газову плиту, тому готувати теж можна без проблем. З опаленням та водою проблем немає. Правда, буває, що виникають аварії і їх вимикають на 1-2 дні.
Галина, м. Ужгород (переселенка з м.Гуляйполе Запорізької області):
– Маємо просто-таки пекельний графік відключення електроенергії. Електроенергія є тільки 8 годин на добу. Наприклад, 2 години немає світла – 4 є – 6 немає – 2 є – 6 немає – 2 є – і знову немає до кінця доби. Наступний день трішки по-іншому, але суті не змінює. Дуже погано те, що в Ужгороді вже давно не працює централізоване опалення – люди мають тільки індивідуальне. Тому я, поки є світло, вмикаю опалення на максимум. Тепло тримається ще декілька годин після відключення. Разом з опаленням зникає можливість отримати гарячу воду, яку виробляє газовий котел. Прання майже завжди не виходить за одне включення світла. Маю 3-місячну дитину, і мені дуже важко пристосовуватись до таких умов. Дякуючи погоді, у квартира не встигає дуже охолоджуватись, температура не опускається нижче +20. Але маю постійно нагрівати кімнату, щоб не було холодно моїй дитині. Якщо ситуація не зміниться, або стане гірша, буду думати над тим, щоб придбати акумулятор та інвертор, і завдяки цим пристроям мати можливість вмикати газове опалення.

Юрій, м.Запоріжжя:
– В цілому по місту ситуація з електроенергією більш-менш стабільна. Світло є 8 годин, 4 – немає. У нас централізоване опалення, тому коли вимикають електроенергію, у квартирі не холодно. Також маємо газ та нагріту бойлером воду. Тому суттєвих проблем, пов’язаних з відсутністю електропостачання, не маю.
Анастасія, м.Хмельницький:
– Живемо неподалік від центру міста, і тому довгий час ситуація була досить оптимістична – до початку грудня ми майже не знали, що таке відсутність світла. Але по районах було по-різному. Перші два тижні світло вимикали по схемі 4 години є, 4 – немає. З початку цього тижня світла немає вже по 6 годин, є – по 3-4 години, потім знову 6 немає. Складність у тому, що в будинку, де я живу, як і в багатьох інших у Хмельницькому, автономне опалення в кожній квартирі, і котел не працює без електрики. Це означає, що за відсутності електроенергії немає тепла і гарячої води. Поки значні морози не вдарили, то, в принципі, не було холодно в квартирі. Найбільша незручність – неможливість нормально працювати і вчитися. Я працюю віддалено, тому змушена шукати інтернет в кав’ярнях. Страждає і якість освіти. Середня і старша школа навчаються так: тиждень очно, два – онлайн. Є проблеми з проведенням дистанційного навчання. До третини дітей з класу щодня пишуть, що не можуть зайти на уроки через відсутність стабільного інтернету.

Діана, м.Вишневе (Київська область):
– Починаючи з 22 жовтня, у нас дуже складна ситуація з електроенергією. Ми живемо в будинку, на лінії з яким немає підприємств критичної інфраструктури. Є у місті й будинки на лініях садочків, шкіл, лікарень, то їх вимикають вкрай рідко. Раніше часто світло у нас зникало без будь-якого графіка. Було й таке, що електроенергію вимикали по 5-6 годин, вмикали – на 2-3 години. Зараз графік став більш-менш стабільним: 4 години зі світлом – 4 без. Самотужки проблему не вирішуємо. Рятуємося павербанками. Завдяки централізованому опаленню у квартирі тепло. Їжу готуємо на газовій плиті. Також є газова колонка для нагріву води. Хочу зауважити, що мені дуже шкода людей, у яких все на електриці. Це просто катастрофа! У моєї подруги, яка живе у Борщагівці, не було світла 4 доби. У неї все на електриці. Але це витримати можна. Головне – життя, і щоб всі близькі були живі та здорові
Дар’я, м. Запоріжжя:
– Ситуація з електропостачанням у нас, як і всюди, складна. Більшість будинків відключають на 4 години (раніше було на 3), але є централізоване опалення, тому вдома тепло. Головна проблема – неможливість якось планувати життя, адже воно тепер майже повністю залежить від графіка відключень. Крім того, порушуються біоритми – якщо з 20 до 24 знаходитися вдома без світла, то потім, коли електрику вмикають, організм сприймає це як новий день. Тому багато хто має проблеми зі сном. Самотужки вирішити проблеми з електрикою не намагаємось, принаймні ті, хто живе в квартирах – генератор ставити не можна. Просто запаслися великою кількістю ліхтарів та батарейок.
Особисто для мене, як для водія, існує ще одна проблема – це відсутність вуличного освітлення. Світлофори не працюють, пішоходів не видно в темряві, зростає аварійність. Нещодавно я в останню мить помітила двох людей, які переходили дорогу поза пішохідним переходом. Слава Богу, встигла вчасно зреагувати.

Лілія, м. Дрогобич (Львівська область):
– Восени, після одного з обстрілів, електроенергію у нас вимикали приблизно за наступним графіком: 4 години світло є, 8 – немає, 6 – є, 2 – немає, 8 – є, 4 – немає. Зараз світло є 6 годин, далі його вимикають на стільки ж. Маю автономне газове опалення. За 6 годин цілком встигаю прогріти дім. Їжу готую на газовій плиті, тут проблем немає. Я працюю вдома, тому дуже виручає ноутбук, що тримає зарядку протягом 4-5 годин, а також павербанк до нього. Окрім цього, маю зарядну станцію на роутер. Кімнату освітлюю гірляндою-дощиком, маю також ліхтарі на акумуляторах. В цілому ми з дітьми (7 та 2 роки), в побутовому плані не дуже страждаємо. Але це ще й тому, що немає морозів та у квартирі, навіть попри те, що вона кутова, все ж, тепло. До речі, помітила, що на свята і у вихідні вимкнення електроенергії не такі тривалі, як у будні.

Ольга, м.Тернопіль (переселенка з Дніпропетровщини):
— Ситуація з електропостачанням у цьому мальовничому місті Західної України, скажімо, не з простих. У будні дні світло вимикають 3 через 6 годин, тобто 3 години живлення є, 6 – немає. На вихідні, як правило, графік трохи оптимістичніший: 6 годин світло є, а на 3 вимикають. Говорять, що у ці дні великі підприємства не працюють, тому енергії в системі накопичується більше. Жити в таких умовах доволі важко, бо в квартирі, яку я винаймаю, електроплита, тому готувати, чи, принаймні гріти їжу, без електрики неможливо. На ці випадки довелось придбати портативну газову плиту зі змінними балончиками. Так і виходимо з ситуації. Опалення у нас централізоване, тому дискомфорту в цьому питанні не маємо. Вода нагрівається бойлером, але він довго тримає тепло, вистигати вона не встигає. А от з роботою – повна катастрофа. Я працюю віддалено, а без електрики ноутбук тримає заряд всього 1,5 годин. Пункту незламності поряд немає, а далеко їхати теж не можу, бо чекаю вдома на сина зі школи. До речі, в школі теж електрика зникає за графіком 3 через 6, тому під час навчального процесу вона частіше відсутня. Дітей спасає природнє освітлення та ліхтарики. З приводу інтернету, то за відсутності світла він теж зникає. Але в даному випадку проблема вирішується шляхом роздачі з мобільного телефону. Якщо говорити про магазини, кафе, кав’ярні, то практично всі вже забезпечені генераторами, з покупками проблем та дозвіллям проблем не виникає.

Як бачимо, кожен українець стикається з різними складнощами, пов’язаними з відсутністю електроенергії. Якщо порівнювати ситуацію в різних регіонах України, то в Покрові вона більш-менш прийнятна, і точно не з найгірших. Ми підтримуємо кожного, і самі знаємо, що все це надзвичайно важко. Але! Незважаючи на труднощі, віримо, що наша сила – у єдності! Знаємо, що все одно переживемо всі негаразди, вистоїмо та відновимо мир на рідній землі! Тримаємося разом!

Підготувала Олександрина ЛЕЩЕНКО

Сподобалась ця стаття?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

PokrovGZK© 2020 Design by DIT

Україна, Дніпропетровська обл., м.Покров, вул. Центральна, 11