З 1-го лютого в Україні діятиме нова схема виплати субсидій

     Державна допомога на оплату комунальних платежів для найбільш вразливих громадян – достатньо поширене явище в Україні. Зрозумілішими словами – це субсидії, якими, у переважній більшості, користуються пенсіонери. До сьогодні отримувачам таких послуг надавали можливість автоматичного безготівкового перерахунку допомоги від держави на рахунки підприємств водо-, тепло-, електро- та газопостачання, через відповідні установи. З 1-го ж лютого перераховувати субсидійні надходження надавачам комунальних послуг українцям доведеться самостійно. Що змінилося і як тепер отримувачі держдопомоги зможуть нею скористатись – дізнаєтесь із нашої добірки актуальної інформації з цього питання.

     Днями мережею інтернет шириться важлива інформація про зміну правил нарахування субсидій з 1 лютого 2023 року. Нею поділились наші колеги із Суспільного, поспілкувавшись із заступницею керівника головного управління Пенсійного фонду в Житомирській області Світланою Антонюк.

     Вона зазначила, що раніше субсидії за користування комунальними послугами надходили до «Ощадбанку» та відділень «Укрпошти», звідки перераховувались за цільовим призначенням. З початком лютого подібний механізм вже не працюватиме, бо скасовуються безготівкові перерахування грошової пільги через зазначені установи. Тепер одержувач субсидії має зняти державні кошти і сплатити їх за комунальні послуги.  Це констатувала представниця Пенсійного фонду, розкривши новий дієвий механізм виплати субсидій:

     – Якщо людина відкрила рахунок у будь-якому банку, то ці гроші будуть нараховуватися туди. Якщо цього не було зроблено і не подано інформацію про те, куди потрібно переказувати виплати, гроші надходитимуть до «Ощадбанку». Отримувачу субсидій потрібно буде підійти в цю фінансову установу для їх отримання.

     Наступний крок для людини – зняття фінансової держдопомоги та її самостійне спрямування на оплату комунальних послуг. Якщо такий варіант співпраці між «Ощадбанком» та одержувачем субсидії влаштовує всіх учасників, то подібна схема цілком може втілюватись у життя і в подальшому. Якщо ж людина хоче змінити фінустанову, то легко може це зробити, відкривши особистий рахунок в іншому банку. При цьому необхідно повідомити нові реквізити до Пенсійного фонду.

     У зв’язку з такими змінами людям, які раніше отримували пільги у вигляді субсидій і не мають підстав змінювати їх розмір, не треба зараз нікуди звертатись. Нова процедура запрацює автоматично з 1-го лютого.

     Пенсіонери, як і раніше, можуть отримувати субсидію у найближчому відділенні «Укрпошти», у день виплати пенсії. А чи можуть люди непенсійного віку теж одержувати фінансову пільгу від держави у поштовому відділенні? Світлана Антонюк, говорить, що такий варіант цілком можливий:

     – Що стосується людей непенсійного віку, то вони теж можуть отримувати житлову субсидію через відділення «Укрпошти». Для цього їм потрібно туди звернутися.

     На адресну доставку субсидійних надходжень можуть розраховувати лише пенсіонери, у день отримання пенсії. Інші ж категорії населення такої можливості не матимуть.

     Підсумовуючи нововведення, можемо сказати, що таким чином держава повністю монетизує пільгову виплату на покриття комунальних послуг. Тепер отримувачі субсидій беруть на себе абсолютну відповідальність за спрямування коштів за призначенням – на оплату спожитих комунальних послуг. Ми вважаємо, що ці зміни не мають жодного негативного впливу на людину, а тільки посилюють її контроль за розподілом фінансових надходжень у вигляді субсидії.

     На останок, думаємо, цікаво буде повідомити читачам про те, що у 2022 році з державного бюджету на субсидії та допомогу ВПО витратили 133,5 млрд гривень.

     За прогнозами експертів, у нинішньому році пільгові нарахування від держави на оплату комунальних послуг скоротяться на 9,2%.

                                                                               Над підготовкою матеріалу працювали: Валерія ПАНЬКОВА-БЕРЕСЛАВСЬКА, Наталія ЧЕПЕЦЬ

Сподобалась ця стаття?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

PokrovGZK© 2020 Design by DIT

Україна, Дніпропетровська обл., м.Покров, вул. Центральна, 11