На Берлінале-2023 відбудеться прем’єра документального фільму про війну в Україні

     Світова прем’єра документальної стрічки про повномасштабну війну в Україні під назвою «Суперсила», від американського актора Шона Пенна та продюсера і режисера Аарона Кауфмана, відбудеться на 73-му Берлінському кінофестивалі. Про це повідомляє його офіційний сайт. Подія триватиме з 16 по 26 лютого 2023 року.

     Починаючи з першого дня кривавого вторгнення росії, 24 лютого, Шон Пенн знімав документальні хроніки про відчайдушну боротьбу українців. Він зустрічався з першими особами країни, спілкувався з військовими і журналістами. Згодом заснував благодійну організацію, що допомагає переселенцям. Щоб розповісти світові про Україну та про те, як наша держава потерпає від звірств рашистів, кінорежисер відвідав Ірпінь та Бучу.

      – Його документальний фільм, що починався як портрет Президента Зеленського, став відзначенням духу людей та автопортретом митця, який служить ідеї, – про це йдеться в описі картини американських кінорежисерів.

     В емоційному дописі організаторів фестивалю Берлінале сказано про те, як події минулого року суттєво вплинули на життя українців:

     – Серед прем’єрних показів на фестивалі є один, який свідчить про шок, який ми всі відчули. Це більше ніж документальний фільм. «Суперсила» – це хроніка кінопроекту, про те, як реальність змінилась на щось менш контрольоване, але більш значуще. На фестивалі, який відбудеться через рік після російського вторгнення в Україну, важливо показати фільм, який Шон Пенн і Аарон Кауфман зняли в таких складних умовах. Подібно до своїх колег, які ризикували життям, щоб засвідчити жорстокість війни, вони ще раз доводять, що мистецтво може надихати на дії в усьому світі.

     Художній керівник кінофестивалю Карло Чатріан пояснив рішення показати на фестивалі «Суперсилу». Воно частково викликане тим, що ця культурна подія відбуватиметься 24 лютого – у річницю повномасштабної війни в Україні. Повідомляється, що цьогоріч на Берлінале буде багато синього та жовтого – кольорів прапору незламної країни.

     Берлінале є одним з найстаріших і найбільших кінофестивалів у світі. Щорічно до його програми входить близько 400 фільмів, а покази відвідує понад 200 тисяч глядачів та численні зірки. Цьогоріч захід відвідають близько 50 професіоналів української індустрії.

      На фестивалі також анонсовано показ декількох українських фільмів. Серед них – кінострічка «Східний фронт» авторів Віталія Манського та Євгена Титаренка.

      Заплановано продемонструвати загалу і такі шедеври українського виробництва:

    • у програмі «Panorama Dokumente» покажуть документальний фільм «Залізні метелики» Романа Любого про обставини збиття літака MH-17 на Донбасі;
    • у програмі «Generation Kplus» покажуть документальний короткометражний фільм «Прокидаючись у тиші» Міли Жлуктенко і Даніеля Асаді Фаезі про українських дітей-біженців, що знайшли прихисток у колишній німецькій казармі;
    • стрічку «Це побачення» Надії Парфан також відібрали до конкурсної програми Berlinale Shorts — 2023. Це історія про столицю країни, в якій триває повномасштабна війна, але не припиняється життя у всіх його проявах;
    • ігровий повнометражний фільм «Ти мене любиш?» Тоні Ноябрьової представить Україну у межах конкурсної програми Panorama. Це історія дорослішання, яка розгортається напередодні падіння СРСР;
    • до програми «Generation 14plus» увійшов документальний фільм «Ми не згаснемо» Аліси Коваленко. Це ніжний та емоційний портрет молодого покоління з прифронтових містечок сходу України.

      Надважливо, що цьогоріч на Берлінале-2023 світовому загалу буде представлена правдива історія про жорстоку війну в Україні. Дякуємо за величезний внесок нашому відданому другу, актору та режисеру Шону Пенну. Віримо, що серця людей у всьому світі не залишаться байдужими до трагічних подій воєнного часу, та битимуться в унісон з Україною, щоб спільними зусиллями спинити всеосяжне зло та пришвидшити нашу Перемогу!

Сподобалась ця стаття?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

PokrovGZK© 2020 Design by DIT

Україна, Дніпропетровська обл., м.Покров, вул. Центральна, 11