Юрій Коркодола: «Було важко, але колектив згуртувався і довів, що на шляху до Перемоги немає неможливих задач»

     2022-й перегортає свої останні сторінки. Через війну, яку росія розвязала проти України, він став роком випробувань для кожного з нас. Повномасштабне вторгнення залишило свій відбиток абсолютно на кожній сфері життєдіяльності. Не став виключенням і наш гірничо-збагачувальний комбінат. Але попри всі виклики, які випали на долю колективу, ми вкотре довели свою згуртованість та бажання самовіддано працювати, міцно тримаючи не тільки виробничий, але й економічний фронт, звісно, щодня крок за кроком впевнено йти до нашої найзаповітнішої мрії – Перемоги.  

     Для цього підприємство спрямувало всі зусилля, в тому числі і на виконання запланованих пунктів Програми технічного розвитку (ПТР). Чи вдалося нам їх реалізувати, враховуючи непростий воєнний час – кореспонденти «ЗМ» дізнавалися у головного інженера комбінату Юрія Коркодоли.

                                                     Готові захищати Батьківщину і наш комбінат

     За словами Юрія Ілліча, війна кардинально вплинула на роботу всіх напрямків підприємства, зокрема і напрямку головного інженера. По-перше, наряду із виробничими завданнями перед комбінатом постали і нові, виконання яких вимагало часткового спрямування виробничих потужностей нашого підприємства на військові рейки.

     –  Практично з 24 лютого комбінат долучився до створення оборони навколо рідного міста. Так у наших підрозділах виготовлялися захисні «протитанкові їжаки», укріплення для бронежилетів, буржуйки, виконувалося відновлення фронтової техніки, були підготовлені бомбосховища для укриття персоналу у разі небезпеки. Окрім того, перед ремонтниками постали і нові виробничі виклики. Саме завдяки їхнім умінням ми змогли проводити не тільки ремонти, а й продовжувати модернізацію необхідної техніки та обладнання. Максимум зусиль для цього доклали всі, без винятку, підрозділи. Але кваліфікованих фахівців, котрі приєднались до лав ЗСУ і зараз боронять Україну від російських загарбників, явно не вистачало. Та тиловики – ремонтники, механіки, енергетики – намагались робити все від них залежне, аби компенсувати тимчасові кадрові втрати, тому працювали вдвічі більше, – говорить головний інженер.

     Таким чином, серйозні зусилля були спрямовані на підтримку необхідного рівня технічного стану гірничого-розкривного та збагачувального обладнання:  

     – Хочу констатувати, що з цією нелегкою задачею ми впорались. Збоїв у виробничому процесі через технічні проблеми з обладнанням практично вдалось уникнути.

                                              ПТР-2022 зазнала змін, але ми ні на мить не зупинилися

     Як зазначив головний інженер, Програма технічного розвитку, з самого початку війни, зазнала певних змін. Але дуже важливо те, що її реалізація не була зупинена:

     – Основні роботи із забезпечення працездатності комбінату у 2022 році  були виконані. Інвестиційні вклади перевищили 130 млн грн, при тому, що платежів ми здійснили на 59 млн грн. Це пояснюється тим, що залучали у ремонти переважно ті ТМЦ, які були придбані заздалегідь. Так історично склалося, що комплектація майбутньої модернізації обладнання проводиться протягом попереднього року. Саме завдяки цьому  ми й змогли реалізувати заплановані ремонти, – ввів у курс справи Юрій Коркодола.

     Кар’єри. Яке ж гірничо-розкривне обладнання, завдяки інвестиційній програмі, отримало нове виробниче «дихання»?

     У першу чергу – це крокуючі екскаватори №№ 131 та 136 карбонатних Олександрівського та Покровського кар’єрів. Ці машини були капітально відремонтовані й оновленими повернулися у виробничий стрій.  Вартість цих заходів склала 40 млн грн. Ремонтні служби також оновили виробничі потужності ЕК №175 Північного кар’єру. Не оминула модернізація і наші роторні комплекси. На верхніх горизонтах р/к №9 та №6 ремонтні роботи виконувались під час великих пересувань. Нижні комплекси дещо менше, але все таки теж не обділили увагою. Більш серйозний ремонт р/к №4 Північного кар’єру не змогли належним чином закомплектувати, тому його перенесено на наступний рік. 

     Без уваги не залишилася  жодна машина, задіяна у проведені гірничих робіт. У більшості з них, за словами Юрія Коркодоли, були виконані підтримуючи ремонти, спрямовані на забезпечення працездатності та безпечної експлуатації обладнання. На такі цілі комбінат, згідно ПТР, витратив більше 61 млн грн.

     Фабрики. Протягом 2022-го Не зупинявся процес відновлення обладнання у всіх виробничих корпусах Чкаловської збагачувальної фабрики. Зокрема, в корпусі збагачення було введено в експлуатацію нову відсаджувальну машину та 4 збезводнювальних елеватори. В корпусі прийому відбулися заходи з оновлення дробарок, в корпусі промивки – пульпорозподілювача та промивних машин. Всі ці моменти сприяли підвищенню ефективності та продуктивності роботи фабрики.

     На Олександрівській збагачувальній фабриці теж проводилися відновлювальні роботи, спрямовані на ремонт промивних машин, дробарок та пластинчастого живильника. Загальний обсяг витрат на ремонти двох фабрик склав 25,5 млн грн.

     Оновлення торкнулося і самих корпусів ЧЗФ. Так, протягом 2022 року завершено ремонт покрівлі корпусу промивки, який проводився у декілька етапів. Разом з тим, оновлено корпуси крупного та дрібного концентрату.

                            Власна діагностика автотранспорту, енергонадійність та посилення безпеки

     – Інвестував комбінат і в автотранспорт. Фахівці Автотранспортного цеху (АТЦ) власними силами відремонтували 6 ходових на 4,6 млн гривень. Ми нарешті запустили в експлуатацію нову бурову установку, вкрай необхідну для подальшого ведення гірничих робіт. Крім цього, на базі АТЦ, був створений діагностичний центр. Тут наші спеціалісти, завдяки застосуванню спеціального обладнання, проводять діагностику та подальший ремонт генераторів і стартерів різних видів техніки комбінату, діагностують та ремонтують форсунки дизельних двигунів.

     Незважаючи на складний час, комбінат віднайшов можливості придбати техніку для роботи на шламосховищах (вартість 3 млн грн). Важливим придбанням стали і 4 опалювальні електрокотли, які вже успішно зарекомендували себе в якості альтернативного джерела обігріву санаторію-профілакторію та адміністративних будівель комбінату. До речі, у 2022-му підприємство продовжувало модернізацію басейну «Дельфін» на стільки, на скільки це було можливо. Не слід забувати і про ремонт доріг, важливих для потреб комбінату, і нормальної життєдіяльності мешканців громад Нікопольського району.

     Сфера IT-технологій теж не стояла на місці. Об’єкти та обладнання підприємства забезпечувались системою відеоспостереження, сучасної протипожежної сигналізації, засобами зв’язку, було сформовано електронний архів важливих документів.

      – Протягом 2022 року наші спеціалісти спрацювали на найвищому рівні. Навіть попри кадровий дефіцит ремонтного персоналу, ми зуміли виконати задачі, які ставили перед собою. За це я надзвичайно вдячний всім підрозділам, всьому нашому вмотивованому колективу професіоналів.

                                            Тримаємо курс на 2023-й, віримо у наші сили та Перемогу!

     Як зазначив Юрій Коркодола, Програма технічного розвитку 2023 року матиме скорочений бюджет з огляду на зменшення виробничого періоду через вимушений простій і нелегку економічну ситуацію підприємства. Але ми все одно будемо вкладати, ремонтувати і модернізувати, впевнено крокуючи уперед. 

     На завершення нашого інтерв’ю  Юрій Ілліч побажав всім Перемоги у спільній боротьбі з ворогом:

     – Саме заради цього ми всі працюємо. Для нас найголовніше – люди, від яких залежить стабільність виробничого процесу, захист Батьківщини та міцна оборона «енергетичного фронту». Такі професіонали працюють на нашому підприємстві! Я з гордістю констатую, що на кожного з них можна покластись. За це висловлюю щиру вдячність. Вірю у те, що разом ми подолаємо будь-які перешкоди та врешті зустрінемо нашу спільну Перемогу!

      Ми цілком згодні з цією правильною думкою і також дякуємо нашим колегам за витримку, професіоналізм та непохитну віру в те, що коли ми разом – нас не здолати! Знаємо, що попереду на нас чекає безліч модернізаційних проектів, спрямованих на підвищення ефективності роботи підприємства під мирним небом рідної України!

                                                                                                             Підготували: Наталія ЧЕПЕЦЬ, Олександрина ЛЕЩЕНКО

Сподобалась ця стаття?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

PokrovGZK© 2020 Design by DIT

Україна, Дніпропетровська обл., м.Покров, вул. Центральна, 11