«Золота рибка» з Покрова Неллі Чуканівська підкорює вершини світового спортивного Олімпу

     Вчора стрічка новин нашого міста у Фейсбук майоріла радісною новиною, якою пишається весь Покров. Вихованка тренера Анастасії Янченко КДЮСШ «Манганіт» 15-літня Неллі Чуканівська стала Чемпіонкою міжнародного турніру зі стрибків у воду з екстремальної висоти (High Diving), який проходив у м. Монреаль (Канада). Наша юніорка неперевершено виконала стрибок з 12-метрової вишки, ставши беззаперечною лідеркою у цьому виді змагань, в якому, Україна, до речі, дебютувала. З цією «золотою рибкою» ми знайомі досить давно завдяки її батьку Анатолію Чуканіському, який разом із дружиною Оленою Володимирівною дуже вболіває за свою талановиту донечку. Батьки роблять абсолютно все для розвитку її успіху. Неллі ж віддячує своїм найріднішим людям приголомшливими досягненнями. Яким же був шлях юної спортсменки до зіркового п’єдесталу, ми дізнавались у її тата, нашого колишнього колеги, доброзичливої, щирої і справедливої людини.

     Анатолій Федорович розповів нам про те, що, з огляду на значні успіхи його дочки, минулого літа Неллі запросили навчатись і тренуватись до Дніпра:

     – Тоді наш басейн припинив свою роботу, а потенціал нам в жодному разі не можна було втрачати. Протягом півроку я возив її на тренування до обласного центру, доки ми не отримала пропозицію для переїзду доньки. Вагались недовго, бо всі разом прагнули йти вперед – до нових вершин, а для цього треба багато працювати на тренуваннях.

     Отже, з минулого року Неллі стала ученицею Дніпропетровського фахового коледжу спорту. Талановиту спортсменку взяв під свою опіку голова обласної Федерації зі стрибків у воду, старший тренер збірної України – Олег Вишиванов. З тих пір життя нашої «рибки» змінилося: у першу чергу юна спортсменка стала самостійною, бо вже вилетіла з-під крила батьків. Але ні це, ні щоденні виснажливі тренування, які чергувались із навчанням, не зламали наполегливу спортсменку. Навіть війна не стала на заваді планам, які для Неллі підготувала доля.

            З початком повномасштабного вторгнення росії на територію України, тренер запропонував батькам талановитої вихованки відпустити доньку на збори, навчання і тренування до Загребу (Хорватія) разом з іншими спортсменами. І тут, за словами Анатолія Чуканівського, рішення було важко приймати. Але безпека власної дитини і можливість продовжувати її тренування на високому рівні взяли верх над батьківською опікою.

     Пройшло вже 10 місяців з того часу, які Неллі живе, навчається і тренується у Загребі. За цей період юна спортсменка побувала в багатьох країнах Європи, де підкорила не одну вершину. Австрія, Боснія і Герцеговина, Канада – всі ці держави люб’язно надавали нашим юніорам зі стрибків у воду тренувальні бази, а вони натомість доводили, що гідні найкращих умов, бо зростають справжніми переможцями на своєму «спортивному фронті».

            За період перебування за кордоном Неллі встигла стати бронзовою призеркою Європи зі стрибків у воду. Їй не було рівних і на Чемпіонаті Хорватії, де українська юніорка була єдиною представницею нашої країни у фіналі серед канадок, американок і мексиканок. Але саме вона після ідеально виконаного стрибка з вишки підіймалась на найвищу сходинку із жовто-блакитним стягом у руках.

                Так, крок за кроком, Неллі, разом із своїми товаришами по юніорській збірній команді зі стрибків у воду (Степаном Мовчаном, Владиславом Балькіним, Тимофієм Толстих та Дмитром Вишивановим) впевнено рухалась до першого світового дебюту представників України у дисципліні High Diving (стрибків у воду з екстремальної висоти – 12-15 метрів), який проходив у Канадському Монреалі. На водній арені міжнародного зразку абсолютно всі українські стрибуни продемонстрували високий клас – вони потрапили до фінального етапу, а це вже – неймовірний успіх. Він став можливим завдяки наполегливості і колосальним зусиллям стрибунів та їхніх наставників: Олега Вишиванова, Ольги Савчук, Олексія Пригорова, Антоніни та Марії Вишиванових. Але наша непереможна Неллі примножила свої досягнення, упевнено виконавши неймовірно технічний, майстерний, чіткий і граційний стрибок, який судді оцінили за найвищими показниками. Наша юна спортсменка – єдина дівчинка у команді, виявилась найсильнішою серед інших. Саме на її честь лунав Гімн нашої незламної України, звучали оплески залу, лились сльози радості батьків та неймовірної гордості старшого брата за його «золоту сестричку».

     До речі, брат Неллі Дмитро Чуканівський нині і ще з часів АТО боронить кордони України від російських окупантів. Він – офіцер, підполковник, випускник, а тепер – викладач Харківської академії національної гвардії. Під час повномасштабного вторгнення росії на територію України брав безпосередню участь у звільненні Високопілля Херсонської області, населених пунктів Харківщини, наразі захищає незалежність України на Луганщині.          

                                                                                                                                                                                          

     Батьки родини Чуканівських неймовірно пишаються своїми дітьми, які зростають гідними патріотами своїх справ та рідної України. Ми вдячні Анатолію й Олені за правильне виховання дітей. Вітаємо Неллі з високими досягненнями, які вона присвячує Перемозі України, так тримати і надалі! Надзвичайно пишаємось! Бажаємо татові і мамі якомога швидше обійняти своїх дітей. Знаємо, що вони дуже сумують за ними. Віримо, що зовсім скоро довгоочікувана зустріч відбудеться. Дмитру – сил і наснаги на фронтових стежках. Батькам – терпіння і витримки!

                                                                                                                                                                                                 Наталія ЧЕПЕЦЬ

Сподобалась ця стаття?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

PokrovGZK© 2020 Design by DIT

Україна, Дніпропетровська обл., м.Покров, вул. Центральна, 11