Зведення рятувальників рясніють побутовими пожежами. Як уберегтись від небезпек у власній оселі?

     На жаль, сумна статистика збільшення кількості пожеж, із загиблими і постраждалими внаслідок їх виникнення, стала для України традиційною з настанням холодної пори. Не був виключенням й осінньо-зимовий сезон 2022-2023 років, який уже в повному розпалі (у прямому і переносному сенсі цього виразу). Невимкнені електро- та газові прилади, обігрівачі кустарного походження, експлуатація пічного опалення без належної підготовки умов для цього, перенавантаження мереж (і це в період тотальної економії електрики) – все це найпоширеніші причини виникнення загорянь у приватних будинках та квартирах мешканців по всій Україні, у тому числі і жителів Дніпропетровщини. Низку перших чисельних дзвінків із сповіщенням про резонансні події рятувальники області почали фіксувати минулими вихідними. Вони лунали з різних регіонів, сповіщаючи про одне – охоплення вогнем квартир у багатоповерхівках та приватних будинків. Подібна тенденція продовжилась  протягом тижня, що минає. Давайте разом проаналізуємо, звідки беруться небезпеки, до чого вони призводять і як вберегти себе, своїх рідних та близьких від нікому не потрібного лиха?

                                                                              Обережність – понад усе!

     За повідомленням рятувальників Дніпропетровщини, починаючи з минулих вихідних і до сьогодні на території області зафіксовано десятки резонансних пожеж у житлових приміщеннях.

     Спалахувало у різних населених пунктах нашого регіону – на Новомосковщині, Нікопольщині, Криворіжжі та в обласному центрі. У всіх випадках вогонь став причиною пошкодження домашнього майна, а також домоволодінь. На місцях згарища знаходили розплавлені розетки, недопалки та інші вогненебезпечні предмети і прилади, що спричинили надзвичайні події. Головними і дуже насторожуючими наслідками займань стала загибель і травмування людей… Так, вогонь забрав життя 3 дорослих мешканців області та 4-річної дитини, яка отруїлась продуктами горіння. Стільки ж людей постраждало, серед них – неповнолітній хлопчик.

     Технічний директор комбінату Віктор Бондарець додав до цієї сумної статистики ще один трагічний випадок, пов’язаний із загибеллю наших колег – працівників підприємства «Дніпроазот». Подружжя використовувало для обігріву газове опалення, але внаслідок порушення правил експлуатації котла, стався витік чадного газу, котрий і призвів до смерті людей через отруєння.

     Все це, на жаль, реалії нашого сьогодення, які в жодному разі не можна ігнорувати.

 

     Така сумна статистика спонукає співробітників ДСНС бити на сполох! Нині вони щодня прямують вулицями населених пунктів області і проводять серед людей роз’яснювальну роботу. Звертаються до мешканців Дніпропетровщини з наполегливим проханням подбати про належний стан протипожежного захисту їхніх осель. Закликають дотримуватись правил пожежної безпеки у побуті при експлуатації електро- та газових приладів, печей на твердому паливі, інших обігрівачів!

     Отже, про що необхідно пам’ятати у період опалювального сезону?

 

                                                                   Згадаємо правила пожежної безпеки

     Перш за все, якщо у вас є потреба обігріти житло за допомогою електронагрівача, пильнуйте за його технічним станом та справністю мережі.

     Враховуйте те, що нагрівальні елементи можуть бути досить потужними. Саме тому перед тим, як вмикати прилад в мережу, необхідно переконатися, що вона витримає таке навантаження.  .

     Не слід перевантажувати електромережу, тим більше зараз – в період тотальної економії живлення. Напруга може у будь-який момент зникнути, що стане причиною перепаду у мережі, який ймовірно може призвести до короткого замикання з усіма невтішними наслідками від нього.

     Тому категорично заборонено одночасно вмикати енергоємні прилади, використовувати саморобні чи несправні обігрівачі. І не дай Боже, лишати їх ввімкненими на ніч або під час вашої відсутності вдома! Такі безглузді вчинки – пряма загроза вашому життю та майну!

 

     Категорично заборонено підключати електрообігрівальний прилад до саморобного подовжувача кустарного виробництва. Обов’язково треба слідкувати за тим, щоб у прилад з відкритим нагрівальним елементом випадково не потрапили папір, пил або інші легкозаймисті матеріали.

     На електроприладі не можна нічого сушити.

     Якщо ви виходите з приміщення, не залишайте увімкненими телевізори, праски, обігрівачі, пральні машини – жодні прилади, які живляться від мережі, крім холодильника.

 

                                                   Що треба пам’ятати при експлуатації пічного опалення?

     При користуванні пічним опаленням слід подбати про захист помешкання:

    — вчасно ремонтувати печі, прочищаючи димові отвори – продукти горіння мають вільно виходити із приміщення, в жодному разі не накопичуючись в ньому;

  • оштукатурювати комини;
  • розмістити перед топковим отвором негорючий металевий лист розміром не менше 0,5 м x 0,7 м;
  • попіл з топок необхідно заливати водою та виносити у спеціально відведені місця, не висипати поблизу будівель.

                                                             Небезпека від користування газовими приладами

     Монтаж та встановлення газового обладнання повинні виконувати виключно фахівці відповідного профілю. Перед початком опалювального сезону газовий котел і все опалювальне обладнання має бути проревізовано.

     У разі виявлення у приміщенні запаху газу, слід негайно припинити його подачу, викликати аварійну газову службу за номером «104» і провітрити приміщення.

     До усунення несправності забороняється запалювати сірники, курити, застосовувати відкритий вогонь, вмикати електроприлади.

     Не слід забувати, що при виникненні надзвичайної події, треба негайно телефонувати за номером «101». 

     Шановні наші читачі, не ігноруйте правил безпеки при користуванні електро-, газовими приладами та експлуатації пічного опалення. Слідкуйте за тим, щоб альтернативні джерела живлення (генератори і буржуйки) були встановлені розумно, а продукти їх горіння виходили назовні, а не потрапляли до помешкань. Пам’ятайте, що встановлювати такі прилади для обігріву краще у приватному секторі. У багатоквартирних будинках подібних експериментів слід уникати. За них можна заплатити занадто високу ціну. Так, наша країна втягнена у війну. Так, всі ми намагаємось використовувати можливі засоби і способи для виживання у складних умовах! Але передусім – людське життя!!! Давайте заздалегідь дбати про себе, берегтися і разом переживати складні часи, не додаючи оперативним службам зайвого клопоту. Служба ДСНС і так щодня на цілодобовій варті. Рятувальники по всій країні героїчно приборкують стихії, розбирають завали, рятуючи людей, знешкоджують боєприпаси. Дякуємо їм за це! Тож, будьмо пильними, обережними і відповідальними!

 

 

Сподобалась ця стаття?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

PokrovGZK© 2020 Design by DIT

Україна, Дніпропетровська обл., м.Покров, вул. Центральна, 11