В Україні стартує пілотна програма «ВідновиДім»

В.о. міністра розвитку громад і територій Василь Лозинський повідомив про те, що об’єднання співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ), чиї будинки були пошкоджені через російську агресію, отримають можливість відновити їх. Це можна зробити шляхом подання заявки до держустанови «Фонд енергоефективності» на отримання гранту на суму до 6 мільйонів.
На цьому етапі ми вирішили зосередитись на чотирьох областях: Київській, Житомирській, Сумській та Чернігівській. Програма поширюється на будинки, у яких вціліли несучі конструкції. Учасниками можуть стати лише ОСББ, адже для них є законний механізм прийняття спільних рішень. Загалом у цих областях пошкоджено близько 3 тис. житлових будинків, з яких ОСББ приблизно 1 тисяча, – пояснив посадовець.
Фонд енергоефективності, який є розпорядником коштів за програмою, фінансуватиме наступний перелік робіт:
· заміна або ремонт пошкоджених віконних блоків, блоків балконних дверей, зовнішніх дверей;
· ремонт пошкоджених фасадів, даху;
· ремонт пошкодженого обладнання дахових котелень та інженерних мереж.
Слід додати, що заявка учасників розглядається 15 днів, після чого сплачується аванс у розмірі 70% від загальної суми на закупівлю матеріалів. За актами виконаних робіт, протягом 15 днів виплачуються решта коштів.
Грант надаватиметься безповоротно і без залучення співфінансування від ОСББ. Кошти на запуск програми «ВідновиДім» виділив Європейський Союз у розмірі 25 млн євро. Відповідну угоду між Фондом енергоефективності, ЄС та Міжнародною фінансовою корпорацією (IFC) було підписано 28 листопада.
Голова наглядової ради Фонду Юлія Сабатюк наголосила, що «ВідновиДім» наразі є пілотною програмою, на якій будуть відтестовані всі процедури для подальшого відновлення всіх багатоквартирних будинків, пошкоджених внаслідок бойових дій.
За перший тиждень з моменту відкриття програми «ВідновиДім» Фонд енергоефективності України отримав близько 25 заявок від ОСББ на участь у пілотній програмі.
Ми дуже радіємо тому, що міжнародні організації надають таку суттєву допомогу Україні та допомагають людям відновлювати їхнє житло. Віримо, що спільними зусиллями зуміємо все полагодити та відбудувати! Україна обов’язково розквітне і стане, без сумніву, найгарнішою країною світу!
За матеріалами:

Сподобалась ця стаття?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

PokrovGZK© 2020 Design by DIT

Україна, Дніпропетровська обл., м.Покров, вул. Центральна, 11