Як морально витримати тривалі відключення світла?

Перш за все, психологи відзначають, що тривалі відключення електроенергії внесли у життя кожного українця неприємні корективи. Це пов’язано з тим, що коли зникає світло, люди автоматично втрачають всі блага цивілізації, без яких раніше не уявляли свого нормального життя, як у побутовому, так і в психологічному аспектах. Як полегшити тягар темряви у такий важкий період? Фахівці вже мають для українців відповіді на ці запитання. Ми з ними ознайомились, тому готові поділитись із читачами.

За словами спеціалістів, найнебезпечніша ізоляція – соціальна. Якщо надовго зникає електроенергія та мобільний зв’язок, то наша психіка піддається величезному навантаженню. Згадайте, як під час пандемії коронавірусу ми були змушені ізолюватися від суспільства. Але тоді у людей була змога працювати дистанційно, а зараз такої можливості немає через масові відключення електроенергії. Таким чином, багато хто через це втратив роботу та можливість заробляти гроші на утримання родини.

Окрім того, розумійте, що бурхлива реакція психіки на ситуацію – норма. Звісно, люди реагують на відключення світла по-різному. Хтось хоче побути сам, хтось, навпаки, прагне збільшення спілкування, а хтось «заїдає» емоції смаколиками.

У будь-якому випадку подібні реакції – це відповідь організму на стрес. І вона має право на існування.

То ж, що робити, щоб легше пережити відключення? Ось декілька простих порад:

  • Не надто переймайтеся через те, що доведеться змінювати плани. Всі чудово розуміють, що за тривалої відсутності електроенергії ми позбавляємося можливості зателефонувати, написати повідомлення, переглянути стрічку новин, навіть вмитися або прийняти душ. У психології є таке поняття, як «фрустрація». Воно означає повне або часткове скасування намічених планів. Фрустрація викликає відповідну реакцію психіки. Але попри виникнення негативних емоцій, як запевняють фахівці, такий стан є нормальним та не повинен лякати людину.

  • Тримайте думки під контролем. Якщо зранку ви прокинулися та помітили, що вдома немає світла, і почали думати про те, що вам не хочеться жити або що все приречене на провал, такий синдром надзвичайно небезпечний. Подібне спеціалісти трактують як відсутність належної підтримки як зовні, так і внутрішньо. Тому, якщо у вас трапилася саме така ситуація, обов’язково зверніться за допомогою до психолога.

  • Життя триває. Для того, щоб легше пережити наслідки стресу, викликаного вимкненням світла та зв’язку, не слід піддаватися паніці та замикатися у собі. Треба зрозуміти: життя повинно продовжуватися, вам слід отримувати позитивні емоції, як би складно це не було. Можна зайнятися медитацією, дихальними практиками, а також виконати декілька спортивних вправ. Виходьте з дому на прогулянку. Всього за 30 хвилин ви зможете перезавантажитися, повернути собі оптимізм та віру у краще.

Тож, намагаємося тримати себе в руках та не панікувати у будь-яких ситуаціях! Адже українці – незламні люди, які здатні подолати будь-які негаразди. А все тому, що маємо одну заповітну мету – Перемогти та відновити мир на рідній землі! Тримаємося разом! Так і темряву легше подолати.

За матеріалами:

https://health.fakty.com.ua/ua/psykholohiia/pyat-porad-psyhologa-yak-emoczijno-vytrymaty-tryvali-vidklyuchennya-svitla/

Сподобалась ця стаття?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

PokrovGZK© 2020 Design by DIT

Україна, Дніпропетровська обл., м.Покров, вул. Центральна, 11