Дев’ятий пакет санкцій у відповідь на посилення терору рф

     З самого початку війни росії проти України Європейський Союз запроваджує проти країни-агресорки численні санкції. Вони спрямовані проти цілих галузей російської економіки, а також б’ють по карману конкретних осіб. Ескалація конфлікту росією, спроба анексії чотирьох областей України та масові ракетні удари по нашій країні з 10 жовтня підштовхнули Євросоюз до підготовки дев’ятого пакету санкцій проти рф. Цього разу за активне сприяння російським терористам певними обмеженнями покарають і білорусь. Чим ще поплатиться рф в межах нового пакету, розповіли в Офісі президента. Наскільки це буде “боляче” для росії та чи схаменеться білорусь до Вашої уваги аналітика експертів.

Буде те, що не увійшло у попередні пакети”

      Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба закликав усі країни-члени ЄС запровадити конкретні заходи, що вдарять по економіці росії у відповідь на незаконні псевдореферендуми на окупованих українських територіях.

     Дев’ятий санкційний пакет ЄС проти рф буде включати конфіскацію активів та заборону продажу власності громадянами росії.

      Заступник керівника Офісу президента Ігор Жовква в ефірі інформаційного телемарафону анонсував:

      — Буде те, що не увійшло у попередні пакети. Наприклад, від SWIFT досі не відключені деякі російські та білоруські банки, наприклад, «Газпромбанк». Або, наприклад, price cap (обмеження ціни) на нафту та російський газ, – сказав він.

      Крім того, за його словами, негативним є те, що російські судна досі можуть заходити у європейські порти. І Євросоюз заборонить їм лише після 8 квітня 2023 року.

      Також Ігор Жовква вказав на необхідність позбавлення росіян можливості в’їзду в європейські країни, тобто видачі віз, повністю на всі категорії. Він зазначив, що остаточні пропозиції щодо санкційних пакетів надає Європейська комісія.

      — Впевнені, що наступний пакет має бути більш сильнішим, – додав заступник керівника ОП.

Експертна думка щодо дієвості антиросійських санкцій

      Будь-які санкції шкодять росії та сприяють її ізоляції на міжнародній арені, що вигідно нашій державі. Проте, українські експерти вважають, що задля того аби рф скоріше відчула від них ефект, вони мали б бути жорсткішими. Наразі достеменно невідомо, що включатиме дев’ятий пакет, але вже є певні припущення.

      – Вже триває робота над потенційним новим пакетом санкцій ЄС проти росії. Він може містити конфіскацію російських активів, заборону на продаж нерухомості та інші елементи, які розглядали під час попередніх раундів, – заявив європейський кореспондент Радіо Свобода Рікард Йозвяк.

      Президент Українського аналітичного центру Олександр Охрименко вважає, що Європа втомилася від війни. Тому всі наступні санкції, які запроваджуються, дедалі слабші. ЄС давно погрожує росії заборонами проти її енергосектору, але насправді мало що робиться в цьому напрямку. рф продовжує отримувати великі прибутки від продажу нафти та газу до країн ЄС. Навіть обмеження щодо нафти, прийняті у вигляді рамкової угоди, ще невідомо, коли будуть діяти. Навколо газового питання точаться лише дискусії, тим часом шантаж путіна безкарно триває. Експерт прогнозує, що наслідки введених заборон ми відчуємо не раніше другої половини наступного року.

     Головною проблемою подальших санкцій від ЄС є те, що вже немає на що накладати обмеження. Таку думку висловив Максим Орищак, аналітик компанії “Центр біржових технологій” (ЦБТ).

      – Комітет постійних представників ЄС (COREPER) може оголосити про дев’ятий пакет санкцій. Його появі посприяли нещодавні референдуми та подальше приєднання до росії чотирьох нових регіонів. Зазначимо, все, що могли вигадати в ЄС, США вже придумано та реалізовано. Ресурс країн колективного Заходу залишається невеликим — це тиск на треті держави. На Китай не виходить, на Саудівську Аравію теж. Індія — зі змінним успіхом”, – аналізує експерт.

      Тож, на його думку, тиск, найімовірніше, буде сфокусований навколо персональних санкцій. Вони торкнуться активів, які були раніше заморожені. Але це потягне за собою складну законодавчу роботу. Для багатих росіян – то великий удар, проте він лише підштовхне їх фокусуватися на своїй країні та інвестувати у межах рф. Для росії, як держави – це невеликий удар, скоріше навпаки – підтримка, тому що активи раніше виводились з країни, податки не сплачувались у рф, а зараз все зміниться. Тому безпосередньо росії, як державі, ЄС зараз тільки надає послугу.

Санкції накладуть на білорусь

      У дев’ятому пакеті будуть обмеження проти союзника росії – білорусі, яка не фігурувала у восьмому санкційному списку. Це підтвердив представник ЄС із зовнішньополітичних питань Петер Стано. Приводом стало звинувачення лукашенком України у нібито плануванні атаки на територію білорусі.

      На думку Максима Орищака, білорусь отримає ще більші обмеження на експорт товарів до країн ЄС. Нині ця країна вже не має права експортувати до ЄС вироби із деревини, заліза, сталі, гуми, цементу та калію.

      А от Олександр Охрименко вважає, що нові санкції проти білорусі її не залякають:

      – Запровадити санкції проти білорусі можуть, але це вже не спрацює. Ця країна і так давно на утриманні рф, тому нові обмеження нікого не зачеплять. Тим більше, що зараз білорусь фактично нічого не продає до Європи, тож уже нема чого забороняти.

Нагадаємо, що містив 8 пакет, запроваджений тиждень тому

      Економічні та енергетичні санкції. 8 пакет вводить в законодавство ЄС основу для встановлення граничних цін на російську нафту, що транспортується морем, у треті країни і подальших обмежень на транспортування морем сирої нафти і нафтопродуктів. Також 8 пакет запроваджує нові заборони на імпорт ЄС на суму 7 млрд євро для обмеження доходів росії, обмеження на експорт, які ще більше позбавлять кремлівський військово-промисловий комплекс ключових компонентів та технологій, а економіку — європейських послуг та досвіду.

     Удар по багатіям росії. Введено обмежувальні заходи щодо 30 фізичних та 7 юридичних осіб з росії. У списку опинилися співаки олег газманов та микола расторгуєв, кілька заступників міністра оборони та недофілософ олександр дугін.

     Розширили список заборонених російських товарів та обмежили експорт. У вимірі торгівлі ЄС збільшив перелік російських товарів, які заборонені до імпорту. Зокрема, це стосується сталеливарної продукції, деревини, паперу, сигарет, пластикових виробів та косметики, елементів, що використовуються в ювелірній промисловості, включаючи каміння та дорогоцінні метали, що в цілому надавало росії великі прибутки.

      Заборонені торгівля, поставки та експорт додаткових товарів, що використовуються в авіаційному секторі.

    Перелік включає певні електронні компоненти, додаткові хімічні речовини, а також предмети, що можуть використовуватися для смертної кари, тортур та інших способів нелюдського і принизливого поводження з людьми.

      Заборонено продавати, постачати, передавати або експортувати цивільну вогнепальну зброю та її суттєві компоненти і боєприпаси, військові автомобілі та обладнання, воєнізоване обладнання і запасні частини до нього.

  Стратегічні заходи. Громадянам ЄС заборонили займати будь-які посади у керівних органах певних російських компаній державної власності, або таких, що контролюються юридичними особами, установами або закладами.

      Внесли у перелік установи державної власності, з якими заборонено здійснювати трансакції, регістру морського судноплавства росії.

      Повністю заборонили надавати “гаманці криптовалют”, відповідні рахунки або послуги громадянам та резидентам росії, незалежно від загального обсягу таких криптоактивів.

      Заборонили надавати росії архітектурні, інженерні, дорадчі та консультаційні послуг, послуг у сфері IТ.

https://www.ukrinform.ua/rubric-polytics/3587160-es-uhvaliv-vosmij-paket-sankcij-proti-rosii-smigal.html

https://twitter.com/RikardJozwiak/status/1579731249236946944

      Маємо надію, що санкційні заходи все ж досягнуть своєї мети і посилять тиск на кремлівський уряд, послаблять економіку та військовий потенціал росії. Хоча на практиці спостерігаємо, що це бомба занадто уповільненої дії і працює скоріш на перспективу. А боротьба за суверенітет, територіальну цілісність і незалежність щодня коштує українцям людських життів. І лише наші вмотивовані та мужні Захисники не зволікають з відповіддю російським загарбникам і відважно бʼються за Перемогу України!

Сподобалась ця стаття?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

PokrovGZK© 2020 Design by DIT

Україна, Дніпропетровська обл., м.Покров, вул. Центральна, 11