Працюємо енергоефективно та заощадливо

     З огляду на постійні ворожі атаки на об’єкти енергетичної інфраструктури України з боку російського агресора, виникли значні руйнування і втрати потужності енергосистеми по всій країні. Не оминула ця проблема і Дніпропетровщину. За декілька останніх днів вже двічі обстріляно підстанції у Кам’янському районі, тому керівництво області звернулося до її мешканців із наполегливим проханням максимальної економії енергоресурсів, як у побуті, так і на робочих місцях. Звісно, у першу чергу, такі заклики стосуються енергоємних підприємств, котрі споживають мільйони кіловат. До таких відноситься і наш комбінат. Тому наразі прийнято рішення дещо скоротити об’єми споживання електричної енергії під час виробничої діяльності у пікові години, з 17.00 до 23.00. Шляхи вирішення цієї проблеми на селекторній нараді озвучили технічний директор Віктор Бондарець та головний енергетик Павло Літун.  Поговорили і про поточну ситуацію на підприємстві.

     Віктор Іванович констатував, що наразі всі крокуючі екскаватори і роторні комплекси, за виключенням верхнього р/к №9 Чкаловського кар’єру, працюють за графіком, виконуючи свої планові показники. Обидві збагачувальні фабрики, Чкаловська та Олександрівська, продовжують перебувати на простої. А от Богданівська збагачувально-агломераційна фабрика виробляє готову продукцію для ферросплавних заводів. Автотранспорт активно задіяний у вивезенні гірничої маси, але у разі зникнення напруги ризикує втратити можливість заправки паливом. Аби такого не відбулося, технічний директор дав вказівку начальникам Автотранспортного цеху та Служби забезпечення виробництва перевірити готовність дизель-генераторів для підключення до них заправочних колонок у разі необхідності.

            Головним питанням на селекторних нарадах є обговорення і пошук шляхів максимально ефективного використання електроенергії під час робочого процесу. Це пов’язано з необхідністю її економії у зв’язку з розбалансуванням енергосистеми України через обстріли з боку рф, а також із стрімким здорожчанням ресурсу.

  • Зараз за 1 кВт спожитої електроенергії комбінат сплачує 3 грн 50 коп., але у найближчій перспективі сума зросте до 4 грн, що суттєво збільшить витрати підприємства. Крім цього, мусимо економити електричну енергію через її дефіцит в країні. Він виникає на тлі значних руйнувань енергооб’єктів внаслідок військових дій. На даний момент, аби забезпечити населення ресурсом, задіяли резервні лінії, але маємо розуміти, що вони не витримують такого навантаження, яке було покладено на основі. Тому ми з Вами повинні поставитись до цього питання з серйозністю та повною відповідальністю. Роботу виробничих підрозділів побудувати так, щоб максимально навантажувати обладнання вдень, а ввечері, з 17.00 до 23.00, зупиняти ті механізми, які мінімально впливають на результативність та виконання планових показників. До речі, маємо економити напругу й у власних домівках. Зрозумійте одне: якщо ми з Вами не будемо цього робити, то живлення примусово вимикатимуть, застосовуючи так звані графіки обмежень. Закликаю всіх максимально берегти електроенергію, бо зараз вона на вагу золота, – акцентував Павло Літун.

     Після виступу головного енергетика Віктор Бондарець перелічив обладнання, яке має бути відключено у години вечірнього максимуму:

  • Так, керівництвом комбінату й енергослужбою було прийняте рішення виключати у зазначений вечірній час крокуючі екскаватори Запорізького кар’єру, а також частково Чкаловського №2 і Покровського. Водовідливи рекомендували максимально експлуатувати вдень, аби ввечері зменшити на них навантаження, – констатував технічний директор.

     Такими сьогодні є головні акценти роботи нашого підприємства. Маємо їх дотримуватись, щоб продовжувати рухатись вперед, навіть в умовах воєнного часу. Ворог не зуміє нас зламати підступним енергетичним шантажем. Його кроки вже передбачені наперед, а наші повинні бути націлені на спільну перемогу українського народу. Економіка має працювати на Перемогу, а ми з Вами – забезпечувати таку можливість.

                                                                                                                                                                                      Наталія ЧЕПЕЦЬ

Сподобалась ця стаття?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

PokrovGZK© 2020 Design by DIT

Україна, Дніпропетровська обл., м.Покров, вул. Центральна, 11