Жителів Дніпропетровщини закликають економити електроенергію. Що для цього треба робити?

     Сьогодні протягом 5 годин російські терористи били по території України, у тому числі й по Дніпропетровській області. Ворожі ракети поцілили в об’єкти життєзабезпечення, завдавши значних руйнувань енергетичній інфраструктурі у Павлоградському та Кам’янському районах. Суттєво пошкоджено одну з високовольтних підстанцій області, яка випала зі схеми енергопостачання Дніпропетровщини. Така аварійна ситуація серйозно скоротила об’єми подачі струму, як до побутових споживачів, так і для підприємств, установ та організацій. Це значно підвищує вірогідність відключення  від електрики 20% території Дніпропетровщини та перебоїв її подачі до помешкань людей, лікарень, громадського транспорту та інших соціально важливих об’єктів. Особливо небезпека відключення актуальна у пікові години споживання – з 17.00 до 22.00. Про це на своїх сторінках у соціальних мережах повідомили очільники обласної адміністрації та ради – Валентин Резніченко і Микола Лукашук.

 

     Враховуючи всю серйозність ситуації, керівники області закликають жителів максимально економити електроспоживання.

     – До роботи стали усі служби. Рятувальники ліквідують наслідки прильотів. Енергетики відновлюють обладнання й утримують роботу системи. В області запроваджується режим тотальної економії електроенергії, щоб могли працювати лікарні, транспорт та інша важлива соціальна інфраструктура. Прошу усіх заощаджувати електрику, – закликав голова ОВА.

                                          Що ж треба робити, аби зменшити споживання напруги у квартирі?

     В першу чергу – максимально скоротити її використання у вечірні пікові години. Для цього – відмовитись від прання, прибирання, запікання в мікрохвильовках, електродуховках та на електроплитах. І не вмикати декілька електроприладів одночасно.

            Нагадуємо, що найбільш енергоємними є такі прилади:

   — електрообігрівачі;
   — бойлери;
   — кухонні електроплити,
   — мікрохвильові печі,
   — пральні машини,
   — електричні духові шафи,
   — електрочайники (кавоварки),
   — праски,
   — посудомийні машини,
   — кондиціонери,
   — зарядні пристрої,
   — пилососи,
   — комп’ютери,
   — телевізори.

                                                 Прості поради щодо економії енергоспоживання

            Перевірений часом метод, який не вимагає ніяких фінансових вкладень. Все, що потрібно для його реалізації – системно виконувати прості правила економії електроенергії:

  • Йдучи, гасіть світло. Хоч це і банально, багато хто забуває натиснути на вимикач, залишаючи приміщення.
  • Протирайте лампочки і плафони. Пил здатен «з’їсти» до 20% випромінюваного світла. Протираючи лампи під час вбирання, ви істотно поліпшите якість освітлення в будинку, не вдаючись до більш потужних джерел.
  • Частіше мийте вікна. Пил перешкоджає потраплянню в приміщення природного світла, тому вам доводиться частіше включати штучне освітлення, витрачаючи електроенергію.
  • Не ставте в холодильник гарячі страви. В такому випадку, для підтримки заданої температури, холодильник витрачає в рази більше електроенергії.
  • Регулярно розморожуйте холодильник. Наявність льоду на стінках пристрою підвищує його енергоспоживання на 15-20%.
  • Повністю вимикайте побутову техніку. Телевізор, мікрохвильова піч, електрочайник – це ті прилади, які працюють у фоновому режимі. Тобто, вони витрачають електроенергію, навіть коли ви ними не користуєтеся. Тому рекомендується повністю відключати їх від мережі.
  • Прання в холодній воді. Сьогодні існує безліч миючих засобів для прання в холодній воді. Крім того, що таким чином ви зможете попередити вицвітання одягу, так ще й заощадите значну долю витрат на електроенергію.
  • Переведіть бойлер в економний режим. Ми радимо встановити температуру для повсякденного користування 50-60 градусів, і один раз на тиждень підвищувати її до 90 градусів на декілька годин, щоб запобігти появі бактерій всередині баку. До того ж, важливо своєчасно виконувати техобслуговування пристрою.

     Ці способи економії електроенергії в побуті допоможуть заощадити до 15% світла на місяць. Важлива умова – регулярність. Дотримуватися правил потрібно постійно, а не час від часу. Зараз нам всім треба згуртуватись і з розумінням поставитись до ситуації з тотальною економією енергоспоживання. На жаль, ворог б’є і битиме по життєво важливих об’єктах, але ми маємо згуртуватись і гідно протистояти подібним викликам. Наші Захисники боронять країну на передових позиціях, а ми з вами маємо тримати свій фронт енергоекономії. Таким чином, Дніпропетровщина зможе утримати баланс в мережах, а наші електрики якнайшвидше відновити стабільну подачу ресурсу. Тільки об’єднавши зусилля ми зуміємо вистояти і здобути Перемогу!

Сподобалась ця стаття?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

PokrovGZK© 2020 Design by DIT

Україна, Дніпропетровська обл., м.Покров, вул. Центральна, 11