Як захистити вимушених переселенців від насильства та допомогти соціалізуватися на новому місці?

     Ця тема нині актуальна абсолютно для всіх куточків України, які стали прихистком для сотень тисяч людей, вимушених тікати від війни. У мирний період жоден з нас навіть не задумувався над тим, що може потрапити під обстріл, втратити житло чи, не дай Боже, близьку людину через її загибель під час бойових дій. Після 24-го лютого всі ці колись кіношні жахіття стали нашою реальністю. З початку повномасштабного вторгнення військ рф на територію незалежної і суверенної України більше 9 мільйонів наших людей були змушені виїхати за межі країни, щоб вберегти себе та своїх дітей. Сотні тисяч переселились до більш безпечних регіонів у межах держави. Всі вони вмить зі звичайних людей перетворились на внутрішньопереміщених осіб (ВПО), з особливим, вразливим, статусом. «Куди йти?» «Де шукати домівку?» «Куди працевлаштуватись і як прокормити дітей?» «До кого звертатись по допомогу, якщо Ви стали жертвою насильства?» «А якщо сумнівний роботодавець не заплатив за Вашу працю, котра була єдиним шансом заробити гроші?» «Як діяти, якщо приваблива трудова перспектива за кордоном виявилась звичайним борделем?» Всі ці питання за 7 місяців війни стали звичними для нас. Тільки от відповіді на них ВПО та інші вразливі верстви населення дуже часто не знають. Аби виправити ситуацію у цьому напрямку, на території Західної України проводять  зустрічі з фахівцями, які працюють безпосередньо з такими категоріями. Знають, як їм допомогти сьогодні і змінити життя на краще вже завтра. Про це днями говорили і в Тернопільському прес-клубі.

     Головними дійовими особами заходу стали представниці ГО «ТМЖК Відродження нації» – осередку, котрий започаткував проєкт по забезпеченню захисту населення, яке постраждало від війни. До таких відносять переселенців, а також жертв торгівлі людьми, експлуатації та ґендерно зумовленого насильства. Основні завдання проєкту окреслила координаторка Національної безкоштовної гарячої лінії з протидії торгівлі людьми та консультування мігрантів Марина Пасєчник:

  • У першу чергу хочу сказати, що запровадження проєкту стало можливим завдяки підтримці Агентства міжнародного розвитку США USAID, Королівства Норвегії, Міністерства закордонних справ, Представництва Міжнародної організації з міграції. Наша місія – допомагати людям, спонукати їх до звернення задля підтримки за телефоном Національної гарячої лінії  «527», не замовчувати ситуацію. При цьому ми гарантуємо абсолютну конфіденційність інформації, яку почуємо. Для нас головне – вивести жертву насильства, торгівлі людьми або експлуатації з кризової ситуації, довести, що вихід є, і поряд знаходяться люди, готові допомогти його знайти. Те ж саме стосується і переселенців.

     Доповнюючи пряму мову спікерки, варто додати, що всі перелічені категорії насправді мають схожі проблеми: нестабільний психічний стан, розгубленість, безвихідь, необізнаність, відсутність знайомств у чужому населеному пункті, тиск з боку роботодавця, примусова праця, а іноді – брехня, розчарування, фізичне і моральне насилля. Для людей, які переживають чи пережили подібне, започаткований проєкт пропонує дієву допомогу.

  • Проєкт має на меті зосередитись на наданні життєво важливої допомоги, як загальної, так і спеціальної, – говорять Оксана Шлюсар – директор з розвитку ГО «ТМЖК Відродження Нації» та її колежанка Марина Пасєчник. – Ці люди зможуть у нас отримати психологічну та юридичну допомогу, їм надаватиметься соціальний та консультаційний супровід. Матимуть змогу пройти безкоштовне медичне обстеження, лікування, отримати медикаменти, продукти харчування, засоби особистої гігієни, тобто розраховувати на всебічну підтримку родини.

     На наш погляд, дуже важливо те, що крім основних видів підтримки, проєкт пропонує людям гранти на навчання. Що це означає? Вони матимуть можливість закінчити курси за рахунок організації. І це ще не все. По завершенні навчання людину забезпечать професійним обладнанням та фінансовою підтримкою для започаткування власної справи. На подібну спеціалізовану допомогу можуть розраховувати ВПО, які втратили житло, особи з інвалідністю, багатодітні родини, матері, які мають дітей з обмеженими фізичними можливостями, пенсіонери з інвалідністю.

            В організації комплексної допомоги, яку запроваджує даний проєкт, допомагатимуть представники обласних та місцевих адміністрацій, працівники соціальних служб, Нацполіції та Національної соціальної сервісної служби. Всі вони були присутні на прес-конференції і висловили свою готовність до всебічної підтримки зазначеної ініціативи.

        До речі, начальник відділу міграційної поліції ГУ Нацполіції у Тернопільській області Олександр Буняк повідомив присутніх ЗМІ про зафіксовані факти торгівлі людьми та соціальної експлуатації:

     – Ми задокументували групу з 4 осіб, які на території Тернопільської, Івано-Франківської, Львівської та Запорізької областей  займалися вербуванням молодих дівчат та відправляли їх до Польщі, у бордель. Виявлено 5 фактів торгівлі людьми, тобто 5 наших жінок відправили до борделю. Два факти задокументовано з території Польщі, де дівчата-переселенки із Запорізької області, приїхали на територію Західної України – до Івано-Франківська. Після того вербувальники запропонували їм роботу за кордоном, нібито з прибирання, а натомість примушували займатися проституцією.

     Спікери застерегли, що наразі відомо, що вербувальники з-за кордону активно полюють на українських дівчат з метою їх залучення до сексуальної експлуатації. Тому нашим молодим красуням треба бути дуже обережними під час перетину кордону, заведення нових знайомств.

     Зауважимо, що Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій дало українцям поради з приводу того, як не стати жертвою торгівлі людьми за кордоном.

  1. Не можна довіряти незнайомцям.
  2. Не можна ніколи і нікому віддавати паспорт чи інші документи, що підтверджують особу. Їх копії треба тримати окремо від оригіналів.
  3. Постійно слід контактувати з близькою людиною з України, особливо під час перетину кордону.
  4. Працевлаштовуватись треба офіційно, в жодному разі не можна довіряти пропозиції легкого заробітку.
  5. Завжди необхідно тримати під рукою важливі контакти: телефони гарячих ліній, волонтерів, юристів, адреси посольств тощо.

     Факти, які ми мали змогу почути під час зустрічі, тільки підтверджують, що війна калічить життя та долі людей, робить їх вразливими і безпомічними, особливо тих, хто пережив окупацію. Але є організації котрі завжди готові прийти на допомогу. Головне – не замикатись у собі, а шукати підтримки. Варто зазначити, що держава також фінансово підтримує людей, постраждалих від насильства, у розмірі 7,5 тисяч гривень на місяць.

  • Наше завдання – скерувати таких людей у правильному напрямку, соціально захистити, допомогти. Вони не мають боятись, а повинні знати, що можуть сміливо звертатись до нас. Для цього треба всього лише зателефонувати за номером «527». З початку війни і до цього часу на нашу гарячу лінію звернулось майже 27,5 тисяч осіб, яким надано консультаційну та інші види допомог, – підсумувала Оксана Шлюсар.

                                                                                                                                                                                 Наталія ЧЕПЕЦЬ

Сподобалась ця стаття?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

PokrovGZK© 2020 Design by DIT

Україна, Дніпропетровська обл., м.Покров, вул. Центральна, 11