Україна забезпечена пшеницею не тільки для власних потреб, але й для допомоги іншим країнам

Міністр аграрної політики та продовольства України Микола Сольський взяв участь у зустрічі Ради міністрів Європейського Союзу, яка відбулася у Брюсселі. За її результатами були озвучені ключові моменти зібрання. Які саме з дізнаємося разом.
– В Україні достатньо пшениці, щоб забезпечити свої внутрішні потреби. Найдешевше у світі зерно зараз тут, всередині країни. У нас є запас понад 20 мільйонів тонн, з яких експортувати потрібно більше 70%, – акцентував міністр.
За словами посадовця, згідно з рішенням уряду і за Указом Президента України, по 25 тисяч тонн продовольчої пшениці буде доставлено до Сомалі та Ефіопії як гуманітарну допомогу від України. Транспортування зерна відбуватиметься за сприяння Всесвітньої продовольчої програми з чорноморських портів України.

Слід нагадати, що після початку повномасштабного вторгнення росія заблокувала чорноморські порти України, внаслідок чого на експорт не надійшло понад 20 мільйонів тонн зерна. І саме завдяки «зерновій» ініціативі ООН та підписаним у Стамбулі домовленостям, міжнародному співтовариству вдалося відновити вивезення українського зерна чорноморськими транспортними маршрутами.
Разом з тим, Європейський Союз організував так звані «коридори солідарності» на кордонах з Україною для вивезення зерна суходолом – з використанням залізничного, автомобільного, а також річкового транспорту.
Крім зазначеного, Микола Сольський відповів на запитання щодо того, як повномасштабна війна вплинула на прогнозований обсяг урожаю.
– Цього року ми орієнтовно отримаємо 65-67 млн тонн зернових та олійних культур. Минулоріч цей показник сягнув рекордної позначки за всю історію України – 108 млн тонн! Але цей урожай було зібрано з усієї території України, зокрема з тих, які зараз перебувають у тимчасовій окупації, і які ми не включили до розрахунку цього року. Тому, якщо порівнювати 65-67 мільйонів тонн зерна на тій території, яку ми зараз контролюємо, з урожаєм на цій самій території торік, то це не настільки значне падіння, у рамках середньої врожайності в Україні за минулі 5-7 років, – пояснив міністр аграрної політики та продовольства.
Таким чином бачимо, що українське зерно – важливий продукт, який покликаний стабілізувати продовольчу ситуацію, допомогти найбільш потерпаючим країнам. Але хочеться, аби чиновники пам’ятали, що Україна також потребує певних запасів, і не віддавали комусь останні тонни такого, в прямому сенсі, дорогоцінного продукту, який було вирощено на багатостраждальній землі завдяки героїчній праці наших аграріїв.

 

За матеріалами
https://hvylya.net/news/259902-v-ukraine-dostatochno-pshenicy-dlya-sobstvennyh-nuzhd-i-dlya-pomoshchi-drugim-ministr

Сподобалась ця стаття?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

PokrovGZK© 2020 Design by DIT

Україна, Дніпропетровська обл., м.Покров, вул. Центральна, 11